Карта бойових дій в Україні 29 грудня

Мапа бойових дій в Україні 29 грудня.

Мапа бойових дій в Україні 29 грудня. Фото: GeneralStaff.ua

Сьогодні, 29 грудня, в Україні розпочався 673 день повномасштабної війни з Російською Федерацією. Українські сили намагаються прорвати оборону окупантів, але ті також наступають, щоби забрати більше територій.

RADA.zp.ua публікує карту бойових дій від Інституту вивчення війни (ISW) за даними 29 грудня.

The New York Times (NYT) опублікувала статтю члена своєї редакційної колегії, яка закликає Україну вступити в переговори з Росією і поступитися територією Росії після того, як з’явилися повідомлення про те, що президент Росії Володимир Путін використовує зворотні канали та посередників, щоб сигналізувати про свою зацікавленість у припиненні вогню. Стаття значною мірою ігнорує майже постійні публічні сигнали Кремля про максималістські цілі Росії, що зберігаються в Україні. У статті стверджується, що Україна не повинна «упускати» цю можливість можливого досягнення припинення вогню, незважаючи на те, що існує безліч причин вважати, що сигнали Путіна на користь припинення вогню можуть бути нещирими, наприклад продемонстрована Путіним ненадійність і можливість того, що він може мати намір використати час, витрачений на тривалі переговори, у своїх політичних та військових цілях. У статті стверджується, що Україні не потрібно повертати всю свою територію, щоб вийти переможцем із війни, але що «сильна, незалежна, процвітаюча та безпечна» орієнтована на Захід Україна — це також перемога. Стаття закликає президента України Володимира Зеленського взяти участь у переговорах про припинення вогню та не розглядати переговори як поразку, опосередковано звинувачуючи Зеленського, а не Путіна, у відсутності серйозних переговорів.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

28 грудня російські та українські війська продовжили позиційні бої на лінії Куп’янськ-Сватово-Кременна, проте підтверджених змін лінії фронту не було. Один російський блогер заявив, що російські війська захопили дві невказані українські позиції біля Сіньківки, хоча ISW поки не виявила візуальних доказів цього передбачуваного успіху. Інший російський блогер заявив, що російські війська повільно просуваються вперед у Куп’янському напрямку, віддаючи пріоритет ударам по українських об’єктах, а не успіхам у наземних атаках. Російські та українські джерела повідомили про позиційні бої на північний схід від Куп’янська в районі Сіньківки, Іванівки та озера Лиман (на північ від Сіньківки), а також на захід від Кремінної в районі Серебрянського лісництва, Торського, Дібрової та Григорівки. Український військовий оглядач Юрій Бутусов 28 грудня опублікував кадри наслідків українського удару по окупованій російськими військами будівлі у Кремінній. Повідомляється, що в цьому районі діють підрозділи російської 1-ї гвардійської танкової армії (Західний військовий округ) та невстановленої повітряно-десантної дивізії (ВДВ).

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

28 грудня російські та українські війська продовжили позиційні бої на північ від Бахмута, але не досягли підтверджених успіхів. Російські блогери стверджували, що російські війська трохи просунулися в районі Спірне (на північний схід від Бахмута) і безуспішно атакували в районі Веселого. Повідомляється, що підрозділи російської 123-ї мотострілецької бригади (2-й армійський корпус т.зв. Луганської Народної Республіки [ЛНР]) продовжують діяти в районі Берестового (на північний схід від Бахмута), а підрозділи російської 106-ї повітряно-десантної дивізії (ВДВ), як повідомляється, продовжують діяти на Соледарському напрямку (північний схід від Бахмута).

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Російські джерела стверджують, що 28 грудня українські сили безуспішно атакували район Горлівки. Російські джерела стверджують, що українські сили атакували райони Майорське (на північний захід від Горлівки) та Ню-Йорка (на захід від Горлівки). Повідомляється, що під Горлівкою продовжують діяти підрозділи 238-ї артилерійської бригади (8-а САА, ПВО).
Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Повідомляється, що 28 грудня російські війська просунулися в районі Мар’їнки та продовжили позиційні бої з українськими військами. Російські блогери стверджували, що російські війська просунулися в районі Мар’їнки і вчинили невказані тактичні наступи в районі Перемоги (на південний захід від Донецька). Російські та українські джерела повідомили, що російські війська атакували на захід від Донецька в районі Мар’їнки та Георгіївки та на південний захід від Донецька в районі Новомихайлівки та Перемоги. Український військовий оглядач Костянтин Машовець заявив, що в районі Мар’їнки діють підлеглі підрозділи російської 150-ї мотострілецької дивізії (8-а ОСА, ОМСД), у тому числі підрозділи російського 103-го мотострілецького полку та 163-го танкового полку, а також що підрозділи 33-го та 255-го мотострілецьких полків перебувають у бойовій готовності. діють на напрямках Мар’їнка-Перемога та Олександрівка-Новомихайлівка. Машовець також зазначив, що окремі підрозділи 40-ї та 155-ї бригад морської піхоти (Тихоокеанський флот, Східний військовий округ) та російського 7-го окремого оперативного батальйону («Каскад» оперативно-тактичного бойового з’єднання МВС Донецької Народної Республіки [ДНР]] МВС]) перекидаються на Новомихайлівський напрямок.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

У Генштабі України повідомили, що російські війська безуспішно атакували в прикордонному районі Донецької-Запорізької областей на південь від Новодарівки (на південний захід від Великої Новосілки). Повідомляється, що у районі кордону Донецької-Запорізької областей діють підрозділи російської 34-ї окремої мотострілецької бригади (49-а загальновійськова армія Південного військового округу).

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Російські війська нещодавно здійснили підтверджений наступ у східній Запорізькій області та, як повідомляється, просунулися у західній Запорізькій області. Нещодавно опубліковані кадри з геолокацією підтверджують, що російські війська займають Дорожнянку на південь від Гуляйполя. Російські сили стверджують, що діють у Дорожнянці із грудня 2022 року. Російські блогери стверджували, що російські війська просувалися на захід і північний захід від Роботино і вздовж лінії Роботино-Вербове. Один російський блогер, посилаючись на передбачуваних українських військових аналітиків, не уточнив, заявив, що російські війська просувалися на захід від Роботино і вздовж лінії Новопрокопівка-Вербове (на південь та схід від Роботино). Російське джерело повідомило, що 27 грудня українські сили захопили невеликий плацдарм на північ від Вербового. Однак ISW не побачила візуального підтвердження жодного з цих тверджень. Російські та українські джерела повідомили, що позиційні бої відбулися в районі Вербове та Роботине. Російський блогер заявив, що російські війська завдали плануючого бомбового удару по Орєхову. Повідомляється, що на запорізькому напрямку діють підрозділи російського 1430 мотострілецького полку територіальних військ (ТРВ).

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя