Вночі у Гуляйполі від російського удару була зруйнована історична будівля млину, — ФОТО | Новини Запоріжжя

У Гуляйполі Запорізької області сьогодні вночі в результаті потужної атаки окупантів був зруйнований паровий млин «Надія». Його збудували у 1894 році.

Про це повідомляють «Гуляйпільські старожитності».

«Одна з найвизначніших та найупізнаваніших споруд історичного Гуляйполя та один з кращих зразків промислової архітектури Запорізького регіону загалом — паровий млин «Надія» 1894 року — сьогодні вночі був зруйнований росіянами в результаті потужної нічної атаки», — йдеться у повідомленні.

Це будівля з величезною історією. Проєкт та саме будівництво виконала відома проєктна та будівельна контора підприємця та організатора борошномельної справи Антона Ерлангера.

З 1894 року млин належав купцю Самсону Саксаганському, а з 1908 року — меноніту Давіду Шредеру. З 1915 року його власником стало товариства «Кємах». У 1912 році будівлю реконструювали, тут відкрили центральну електростанцію міста. У радянський період та до повномасштабного вторгнення споруду використовували за призначенням як млин.

Будівля дійшла до нашого часу без суттєвих змін, пережила часи Української революції 1917-21 років, Другу світову війну і постраждала від нинішньої війни. Під час широкомасштабного вторгнення млин неодноразово потрапляв під обстріли, зокрема, влітку 2022 і 2023 років.

Голова ЗОВА обіцяє, що до 1 вересня у Запоріжжі відкриють підземні школи

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя