Мобілізація у Запоріжжі: начальник ТЦК розповів, кого призивають на службу та які спеціальності потрібні | Новини Запоріжжя

Воєнний стан в Україні та загальну мобілізацію продовжили до лютого 2024 року, тож військовозобов’язані й надалі отримуватимуть повістки із військкоматів.

Про мобілізацію в Запорізькій області, типи повісток та законність їх видачі на вулицях розповів Олександр Марущак, начальник Запорізького обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки. 

За словами Олександра Марущака, місце вручення повісток законодавством не регламентовано, тому їх видача на вулицях та в громадських місцях не є протиправною. Втім вручення повістки не означає, що людину одразу відправлять в окоп. Наразі існує три типи повісток. Перша — для оновлення інформації про військовозобов’язаних.

«Це звичайний процес, після якого людина просто убуває по своєму постійному місцю проживання й займається своїми справами. Коли в нас є уточнена база даних, ми на наступний раз викликаємо, якщо є необхідність, для проходження військово-лікарської комісії (всі військовозобов’язані, щонайменше, раз у 5 років самостійно мають її проходити). Треба визначити людина придатна чи її потрібно вже зняти з обліку. Просто людина «помічається». Вона не потрапляє одразу до війська», — зазначив Олександр Марущак.  

Третій тип повісток — мобілізаційне розпорядження, яке вручається військовозобов’язаному після проходження медкомісії, якщо його визнали придатним до проходження військової служби.

«До нас приходять планові мобілізаційні розпорядження, що до призову, там визначають, хто нам потрібен. Сьогодні потрібен, наприклад, майстер по ремонту одягу. В бригадах є ремонті майстерні речового майна. Ми викликаємо людину, даємо їй повістку по якій потрібно прибути конкретного числа, коли буде сформована команда (вони, також, щодня не відправляються). І коли ми згрупували у визначений термін команду, вона убуває, — сказав Марущак. — Акцентую увагу, у війська ніхто не убуває. Всі убувають в навчальній центри, де відповідно до фаху, людина проходить підготовку. І надалі, коли військові частини подають заявки, наприклад, на зв’язківців, тоді ці навчальні центри роблять розподіл своїх курсантів. Такий зараз порядок».  

Наразі в збройних силах та інших силових структурах сектору оборони і безпеки потрібні оператори (комп’ютерщики), пекарі, майстри по ремонту одягну, повідомив начальник Запорізького обласного ТЦК та СП.  Є велика потреба в десантно-штурмових підрозділах, де створюються нові бригади аби дати відпочити іншим.

Вранці у Мелітополі пролунав вибух: партизани підірвали вантажний потяг.

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя