У Запоріжжі знайшли небезпечну карантинну рослину: фото

У Запоріжжі знайшли небезпечну карантинну рослину -

У Запоріжжі знайшли небезпечну карантинну рослину — фото:gudpss-zp.gov.ua

В Олександрівському районі Запоріжжя виявили осередки небезпечного карантинного бур’яну – ценхрусу довгоголкового.

Це карантинна шкідлива рослина, яка обмежено поширена в Україні. Походить ценхрус із тропічної Америки.

У Запоріжжі знайшли небезпечну карантинну рослину -У Запоріжжі знайшли небезпечну карантинну рослину — фото:gudpss-zp.gov.ua

Як повідомили у ГУ Держспоживслужби у Запорізькій області, ця однорічна трав’яниста рослина висотою від 20 до 80 сантиметрів. Стебла товсті, плоскі, прямі. Супліддя — колючі двоквіткові колоски завдовжки 8-9 мм, шириною 5-6 мм. Колоскові лусочки жовто-зелені, грубі, дерев’янисті. Плід – зернівка. Зернівка має чорно-бурий або зелено-жовтий колір. Воно вкрите колосковою лускою та оточене гострими шипами, завдяки яким прикріплюється до вовни тварин та одягу людей.

У Запоріжжі знайшли небезпечну карантинну рослину -У Запоріжжі знайшли небезпечну карантинну рослину — фото:gudpss-zp.gov.ua

У польових умовах насіння проростає наприкінці квітня або на початку травня. Цвіте наприкінці червня-липня, плодоносить у серпні-вересні. Одна рослина утворює близько 2000 насіння, що обсипається, яке засмічують ґрунт і врожай. Максимальний термін, протягом якого насіння залишається життєздатним у ґрунті, становить п’ять років. Після скошування рослин ценхрусу довгоголочного з вузла кущіння і пазушних бруньок відростають нові пагони.

— Шкідливість ценхруса довгоголочного обумовлена особливостями поширення та морфології плодів, покритих міцними шипами. Плоди ушкоджують шкіру тварин, потрапляючи разом із кормом у порожнину рота тварин, поранять її та шлунково-кишковий тракт, викликаючи пухлини та виразки, шипи бур’яни та можуть поранити шкіру ніг та рук людей. Поширюється бур’ян чіпляючись до шкіри тварин, одягу людей, колесам автомашин, насіння бур’янів розноситься на далекі відстані від материнської рослини. Крім того, дозрілі колосся легко перекочуються вітром. Вони довго тримаються на поверхні води та навесні з талими водами переміщаються на нові місця, – повідомили у Держспоживслужбі.

Користувачів земельних ділянок при виявленні вогнищ цінхрусу довгоголового просять вирити рослину з кореневою системою для недопущення подальшого розповсюдження насіння.

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя