Карта бойових дій в Україні 1 квітня

Мапа бойових дій в Україні 1 квітня.

Мапа бойових дій в Україні 1 квітня. Фото: facebook.com/GeneralStaff.ua

Сьогодні, 1 квітня, в Україні розпочався 768 день повномасштабної війни з Російською Федерацією. Російські війська намагаються прорвати українську оборону, щоб окупувати більше територій, ЗСУ контратакують.

RADA.zp.ua публікує карту бойових дій від Інституту вивчення війни (ISW) за даними 1 квітня.

Контрольована Кремлем Російська Православна Церква Московського Патріархату (РПЦ МП), як повідомляється, наказала всьому своєму духовенству змінити свою літургію, включивши до неї провоєнні молитви на підтримку загарбницької війни Росії проти України. Російський Telegram-канал з інсайдерськими джерелами всередині РПЦ МП 31 березня розповсюдив документ від 29 березня, в якому Глава Управління у справах РПЦ МП митрополит Воскресенський Григорій доручив священнослужителям читати молитву «Молитву за Святу Русь» щодня під час Великого поста. Митрополит Воскресенський Григорій також закликав духовенство читати «Молитву про Святу Русь» вдома та запропонувати прочитати цю молитву парафіянам. «Молитва за Святу Русь» — нова молитва, яку РПЦ МП офіційно представила у вересні 2022 року.
Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

31 березня в Генштабі України повідомили, що українські сили відобразили російську диверсійно-розвідувальну групу, яка намагалася перетнути міжнародний кордон у районі Старої Гути Сумської області.

Нещодавно українські війська просунулися в районі Кремінної на тлі позиційних боїв, що тривають, на лінії Куп’янськ-Сватово-Кремінна 31 березня. Геолоковані кадри, опубліковані 31 березня, показують, що українські війська нещодавно просунулися на схід від Терного (на захід від Кремінної). Позиційні бої тривали на північний схід від Куп’янська біля Сіньківки, на захід від Кремінної біля Терного і на південь від Кремінної біля Білогорівки. Повідомляється, що на Куп’янському напрямку продовжують діяти підрозділи російської 25-ї мотострілецької бригади (6-а загальновійськова армія [САА], Західний військовий округ [ЗВО]). Повідомляється, що під Білогорівкою продовжують діяти елементи чеченського загону ахматського спецназу «Аїда».

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

31 березня позиційні бої в районі Бахмута тривали, проте підтверджених змін лінії фронту не відбулося. Російський блогер заявив, що російські війська просунулися в районі Богданівки (на північний захід від Бахмута), хоча ISW не виявила підтверджень цього твердження. Позиційні бої тривали в районі Богданівки, на захід від Бахмута в районі Іванвісського та Часового Яру та на південний захід від Бахмута в районі Кліщіївки, Андріївки та Південного. Командир українського батальйону безпілотних літальних систем (БПЛА), який діє на Бахмутському напрямку, заявив, що російські сили концентрують свої удари в напрямку Часов Яру, оскільки Часов Яр знаходиться на домінуючій висоті. Повідомляється, що на Бахмутському напрямку діють підрозділи 4-го мотострілецького полку (2-й армійський корпус т.зв. Луганської Народної Республіки [ЛНР]); Повідомляється, що в районі Спірного (на північний схід від Бахмута) діють підрозділи російської 6-ї мотострілецької бригади (2-й АС).
Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Російські війська нещодавно незначно просунулися в районі Авдіївки на тлі позиційних боїв, що тривають, у цьому районі 31 березня. Геолоковані знімки, опубліковані 31 березня, показують, що російські війська нещодавно незначно просунулися на північний захід від Тоненкого (на захід від Авдіївки) під час механізованого наступу, який українські сили відбили. Російські блогери стверджують, що російські війська наступають у районі Бердичів (на північний захід від Авдіївки), на південь від Невельського (на південний захід від Авдіївки) та в районі Первомайського (на південний захід від Авдіївки). Позиційні бої тривали на північний захід від Авдіївки в районі Бердичів і Семенівки, на захід від Авдіївки в районі Уманського і Тоненкого і на південний захід від Авдіївки в районі Первомайського і Невельського. Повідомляється, що в районі Першотравневого діють підрозділи 9-ї російської мотострілецької бригади (1-й АК т.зв. Донецької Народної Республіки [ДНР]).

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Російські війська нещодавно незначно просунулися на південний захід від Донецька на тлі позиційних боїв, що продовжуються, в цьому районі 31 березня. Геолоковані кадри, опубліковані 31 березня, показують, що російські війська нещодавно незначно просунулися на південний захід від Новомихайлівки (на південний захід від Донецька). Декілька російських блогерів заявили, що російські війська просунулися в районі Георгіївки (на захід від Донецька), хоча інший російський блогер заявив, що існує суперечлива інформація про ситуацію в Георгіївці. Позиційні бої тривали на захід від Донецька в районі Красногорівки та Георгіївки; та на південний захід від Донецька в районі Перемоги та Новомихайлівки. Повідомляється, що під Перемогою діють підрозділи російського 255-го мотострілецького полку (20-та мотострілецька дивізія, 8-а загальновійськова армія [САА] Південного військового округу [ЮВО], а під Новомихайлівкою, як повідомляється, діють підрозділи російського добровольчого загону «Тигр».

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

31 березня позиційні бої у прикордонні Донецької-Запорізької областей тривали, проте підтверджених змін лінії фронту не відбулося. Позиційні бої тривали на південний схід від Великої Новосілки у Водяного, на південь від Великої Новосілки у Старомайорського і на південний захід від Великої Новосілки у Приютного. Повідомляється, що під Старомайорським діють підрозділи російської 305 артилерійської бригади (5-а САА Східного військового округу [ВВО]).

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

31 березня позиційні бої продовжились на заході Запорізької області, але підтверджених змін на лінії фронту не відбулося. Позиційні бої тривали в районі Роботино та Вербової (на схід від Роботино). Південне оперативне командування України повідомило, що російські війська користуються зміною погодних умов на півдні України, щоб посилити свою повітряну розвідку, використовуючи понад 200 розвідувальних дронів на день. Прес-секретар Південного оперативного командування України полковник Наталія Гуменюк заявила, що російські сили обмежують використання бронетехніки під час проведення штурмів у районі Роботино.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя