Занурюють в воду, катують струмом й створюють нелюдські умови: як окупанти схиляють до співпраці працівників Запорізької АЕС | Новини Запоріжжя

Понад півтора року російські загарбники продовжують чинити фізичний й моральний  тиск на співробітників Запорізької атомної електростанції. Щоб українці взяли російські документи й підписали контракт з «Росатомом» окупанти їх катують.

Про це повідомляє Дмитро Коваль, юридичний директор організації «Truth Hounds», яка займається документуванням воєнних злочинів Росії в Україні, «Новинам Приазов’я».

За словами Дмитра Коваля, проведене дослідження продемонструвало, що російська державна корпорація «Росатом» безпосередньо причетна до катувань, які здійснюють російські загарбники над працівниками Запорізької АЕС. Наразі задокументовані типи тортур та практики, які використовувалися для того, щоб чинити психічне та фізичне насильство щодо українців.  

«Це широке застосування так званого «тапіку» (польовий телефон, який застосовується для тортур струмом – ред.), використання води і занурення у воду як тортури, це побиття, це нелюдські умови тримання, коли тривалий час немає доступу до гігієни, до навіть їжі. Ми також задокументували приклади, коли людей забирали до катівень прямо з кабінетів представників «Росатому» на ЗАЕС. Ми задокументували приклади, коли ставало очевидним, що працівники «Росатому», які присутні на ЗАЕС, не могли не знати про випадки катувань і про випадки зникнення українських працівників ЗАЕС. Ми задокументували випадки дзвінків від представників «Росатому» до тих до кого застосовувалися тортури, щоб їх переконати співпрацювати», – розповів він.

У більшості випадків «Росатом» не лише не вживав заходів реагування на катування українського персоналу, а часто навіть сприяв тому, щоб ці тортури відбулися, каже Дмитро Коваль.

Український персонал станції перебуває під шаленим тиском. За словами виконуючого обов’язки голови Головного державного інспектора з ядерної та радіаційної безпеки України Олега Корікова на станції значно скоротилася чисельність ліцензованого українського персоналу. Близько тисячі атомників відмовились співпрацювати з окупаційним керівництвом і підписувати з ними контракти.

«Їх залякують, їх викрадають, катують. Я маю конкретні приклади того, що приходять прямо додому і б’ють, змушують таким чином, щоб людина виходила співпрацювати з окупантами. Є відповідні російські силові структури, які працюють з українським персоналом і примушують їх оформлювати російські паспорти, укладати контракти з «Росатомом», – стверджує Олег Коріков.

За його даними, рік тому кількість українського персоналу на станції була на рівні 5 тисяч людей, зараз — в межах 1 тисячі. На Запорізьку АЕС активно завозять персонал з російських атомних електростанцій або з інших АЕС за межами Росії.

На Запоріжжі окупанти прикриваються пенсіонерами: подробиці.

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя