Двотавр або швелер: що використовувати в будівництві

І двотавр, і швелер — це металопродукція високої міцності, яка використовується як у звичайному приватному будівництві, так і на великих будівельних майданчиках, де є велика забудова. Застосовуються подібні конструкції для організації численних виробничих ліній, і навіть, устаткування окремих технічних споруд. До речі, швелер 12 ви можете придбати за помірну ціну.

Але в чому ж суттєва різниця між двотавром та швелером?

Стінки двотаврових балок та швелерів, якщо взяти в порівняні розміри покажуть досить цікавий результат. Результат, в якому двотавр виявиться цікавішим, з точки зору міцності та жорсткості конструкції.

При цьому, справа не тільки в міцності. Запитань значно більше, тут вам і навантаження, що діють, і характер самого об’єкта, і методи кріплення і стабілізації. Іншими словами, просто взяти та вибрати щось одне, явно не вийде. Для чогось хороший двотавр, а для чогось і швелера вистачить.

Специфіка

Той самий швелер, наприклад, сам по собі, відмінно монтується на площину. Нерідко прокатом армують бетонну конституцію, або просто каркасну споруду зводять. Нерідко, потрібен швелер і для обладнання будь-яких легких механізмів та машин. Мова не про легкові машини, а про виробничі.

Якщо ж йдеться про сферу приватного будівництва, то тут уже використовується переважно швелер. Причина такої переваги гранично проста та банальна: навряд чи вам потрібно ставити гігантський паровий двигун на опори. Приватне будівництво — це не про спорудження бетонних бункерів, це більше про будинки. Відповідно, і швелера тут вистачає за очі. Та й вартість, нижча, що для приватного будівництва теж відіграє істотну роль.

Якщо ж йдеться про двотаврові балки, то вони, безумовно, набагато міцніші. Але й сфера застосування у них інша. Це вже чи будівництво промислових об’єктів, чи цивільна забудова. Але не дрібне приватне будівництво. Може бути виняток, але зараз не про це.

Про навантаження

Різниця між двотавром та швелером ще й у тому, що навантаження та реакція на неї сильно відрізнятиметься.

Особливо, якщо йдеться про такі деформації, як скручування. Саме на прикладі скручування можна пояснити суттєву різницю. Різниця ця, суто фізична, тобто центр тяжкості у різних зонах.

Розглянемо випадок із двотавром. Основний масив металу знаходиться якраз у його полицях, і особливо якщо полиці досить широкі. Полиці і прийматимуть на себе основне навантаження по вертикалі, даючи серйозну інерцію. При цьому, стіни сприятимуть стиску, не більше. Фактично, двотавр — це симетрія. І порушити цю симетрію через деформацію скручування вийде тільки в особливій ситуації. Коли накладена панель перекриття так, що навантаження стало нерівномірним. Як було зазначено вище, двутавр — це потужна і досить дорога конструкція. Яку можна застосовувати у великому будівництві. Але не в дрібному.

А у випадку зі швелером, то у нього головна інерційна вісь не потраплятиме в стінку. Грубо кажучи, швелер гарно використовувати для косого вигину. Швелер легко вариться в коробки або будь-які інші конструкції при його посиленні за допомогою пластин. Зробити господарську споруду, будинок, гараж чи дачу, не так уже й складно, використовуючи швелер.

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя