В МАГАТЕ повідомили, що все ж виявили протипіхотні міни на Запорізькій АЕС

В МАГАТЕ повідомили, що все ж виявили протипіхотні міни на Запорізькій АЕС.

В МАГАТЕ повідомили, що все ж виявили протипіхотні міни на Запорізькій АЕС. Фото: gettyimages.com

Експерти Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) все ж таки виявили протипіхотні міни на периферії майданчика Запорізької атомної електростанції.

Як повідомив генеральний директор МАГАТЕ Рафаеля Гроссі, міни було виявлено під час обходу в неділю, 23 липня. Снаряди помітили в буферній зоні між бар’єрами внутрішнього та зовнішнього периметрів майданчика Запорізької АЕС.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Експерти повідомили, що міни розташовані в зоні, до якої персонал станції не має доступу. На внутрішньому периметрі майданчика жодних предметів не зафіксували.

— Наша команда обговорила цю конкретну знахідку з керівництвом станції, і їй сказали, що це було військове рішення в зоні, яка контролюється військовими. Але наявність таких вибухових речовин на майданчику суперечить стандартам безпеки МАГАТЕ та інструкціям з ядерної безпеки та створює додатковий психологічний тиск на персонал станції, – сказав Гроссі.

У МАГАТЕ зазначили, що продовжують вимагати доступу до дахів реакторів Запорізької АЕС та їхніх турбінних залів, у тому числі блоків №3 і №4, які «становлять особливий інтерес».

Раніше ми писали, що 24 липня сталo відoмo, щo загарбники перевели енергoблoк №4 із режиму «хoлoднoгo зупину» у «гарячий». В стані «гарячoгo зупину» працює й енергoблoк №5, хoча Держатoмрегулювання в червні рoзпoрядилoся перевести йoгo в «хoлoдний» стан.

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя