Стали відомі подробиці про дві атаки СБУ на Кримський міст

Морські дрони, якими атакували міст вдруге.

Морські дрони, якими атакували міст вдруге. Фото: прес-служба СБУ

Стало офіційно відомо, що минулорічну атаку на Кримський міст, як і другу, що пройшла нещодавно, провела Служба безпеки України. Глава СБУ розповів деякі подробиці атак по мосту.

Удар № 1 по мосту був зроблений 8 жовтня 2022 року, розповів голова СБУ Василь Малюк в інтерв’ю NV. Фура, що йшла по мосту, вибухнула, пошкодивши два прольоти і викликавши загоряння залізничного потягу з цистернами, наповненими пальним. Загинуло тоді 5 людей, включаючи водія фури.

Голова СБУ відкрив новий факт, що за тим вибухом спостерігали не лише російські відеокамери, була ще одна, якою користувалося тоді керівництво СБУ.

Слідство в РФ щодо підриву мосту продемонструвало крайній ступінь непрофесіоналізму, вважають у СБУ, оскільки оголосило у розшук керівника ГУР Кирила Буданова, хоча підрив готував в Україні зовсім інше відомство.

Розробкою та реалізацією спецоперації займався особисто голова СБУ та двоє його довірених співробітників. Вибрали варіант підриву з фурою, навантаженою бочками з олією, в яких би ховалася вибухівка. Вибухівку акуратно обмотали целофановою плівкою. Вантаж із великими рулонами виглядав як цивільний і не викликав підозр.

Потрібна товщина шару плівки приховала від сканерів накачані сумішшю гексогену металеві циліндри-сердечники.

Так виглядала прихована у плівці вибухівка.Так виглядала прихована у плівці вибухівка. Фото: прес-служба СБУ

Василь Малюк стверджує, що всі люди, яких у Росії ув’язнили через вибух, а це 22 особи, були звичайними контрабандистами, і до вибуху вони стосунку не мали.

Другий підрив моста зробили із застосуванням морських дронів. Українські спецслужби створили начинені вибухівкою дистанційно керовані плавзасоби-камікадзе. Такі дрони непомітні для російських РЛС, можуть управлятися трьома різними способами.

Плавучі безпілотники СБУ випробували спочатку на кораблях російського Чорноморського флоту, атака на кораблі в Севастопольській бухті пройшла восени 2022 року. Тоді кількість вибухівки виявилася недостатньою, щоб топити судна, і її збільшили до 850 кг гексогену.

Коли дрони були випущені в море, дві ночі співробітники СБУ не спали — постійно стежили за їх просуванням. У результаті безпілотники вдарили по опорі моста, скинувши з неї проліт його автомобільної частини. Відеокамера морського дрона зафіксувала момент атаки на міст. Операцію з другого підриву Кримського мосту в СБУ назвали «Морський малюк».

Нагадаємо, після першого вибуху мосту інтернет вибухнув жартами про цю подію, згадаємо меми, які тоді з’являлися в українському сегменті мережі.

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя