У Запорізькій області бойові дії знищують чорноземи і лісосмуги: які наслідки це матиме для довкілля | Новини Запоріжжя

Науковці пояснили, який вплив на довкілля Запорізької області матиме знищення лісосмуг та забруднення ґрунтів внаслідок бойових дій.

Про це йдеться у статті «Як ворог знищує довкілля Запорізької області: огляд найбільш серйозних екологічних наслідків російського вторгнення».

«У Донецькій, Запорізькій та Херсонській областях знищені лісосмуги. Якщо держава не розпочне роботу з їх відновлення, це перетвориться у катастрофу. Коли була остання пилова буря, я навчався у 10-му класі. Лісосмуги почали насаджувати лише наприкінці 40-50-х, на той час вони ще не встигли піднятися. А землі вже почали масово розорювати. Пилова буря – це страшно. Ми не ходили в школу, було неможливо дихати і виходити на вулицю, у вікнах по півметра землі було. Було знесено мільйони  тон чорнозему. Це була остання така пилова буря, а скільки ще було до того, – зазначив доктор біологічних наук, професор, завідувач кафедри загальної та прикладної екології і зоології Запорізького національного університету Олександр Рильський. – Потрібно змінювати законодавство. Сьогодні питання лісосмуг віддане на розсуд місцевим громадам. [Після Перемоги] одні керівники скажуть, що потрібно відновлювати лісосмуги та доглядати за ними. А інші вирішать розорити землі і сіяти більше хліба. На чолі цього питання має стояти держава, бо це питання майбутнього».

Понівечена запорізька земля та ворожі фортифікаційні споруди неподалік села Новопрокопівка між Оріховом і Токмаком.
Фото: Олександр Солонько, аеророзвідник Збройних сил України

«Війна впливає на ґрунт і знищує мікроорганізми. По-перше, що таке двометрові окопи? Це підняті нагору і чорнозем, і глина. Якщо просто закопати їх, то зверху опиниться глина. А росіяни взагалі тунелі риють! По-друге, земля всюди по Запорізькій області буде засіяна металом – не просто мінами, а й уламками. Крім того, не забуваємо про розливи пального, локальні пожежі, горіння техніки, – зазначив Олександр Рильський. – Однозначно це буде проблема на десятиліття. Тільки розумне регулювання і управління державою зможе все виправити. Мало піти по швидкому шляху – просто загорнути окопи, розмінувати і засівати далі. Необхідно проводити більш активні дії з науковим підходом, Однозначно, ця пошкоджена земля повинна піти на певний період відновлення, можливо, залуження – на десятиліття. Якщо буде так, це стане плюсом. Бо Україна на сьогодні найбільш розорена держава в Європі і одна з найрозореніших у світі. Нещодавно у Європейському Союзі прийняли рішення, що до 2035 року 25% сільськогосподарських земель потрібно вивести з обігу, залужити або засадити лісом, щоб відновити природні біоценози. А Україна навпаки гордиться, що вивозить мільйони тон зерна за кордон. У кожній зернинці – гумус нашого чорнозему. Варто подумати, що залишиться тут для українського народу через 100 років».

Знімки російських окопів, які загарбники вирили неподалік Роботиного.
Фото: Бавовна ТБ

Згоріла техніка, боєприпаси, які розірвалися чи не розірвалися, залишки ракетного палива – все це забруднює ґрунти, підземні води, місцеві річки, повітря токсичними речовинами, що накопичуються. Одна з найбільш токсичних речовин – свинець, що забруднює і накопичується у ґрунті.

«У тих місцях, де ведуться інтенсивні бойові дії, Оріхів, Гуляйполе, Нікополь, які постійно під обстрілами, все це накопичується і матиме довготривалі наслідки для безпеки довкілля. Тож, в першу чергу, ми говоримо про забруднення ґрунтів і води відходами війни. Варто зауважити про зруйновані будівлі. Залишки будівельних матеріалів потрібно буде переробляти, щось з ними робити. Заводи з переробки – це додатковий вплив на довкілля, але в майбутньому, – зазначила голова громадської організації «Екосенс», координаторка Ради відновлення Запоріжжя Тетяна Жавжарова. – Внаслідок вибухів відбувається пошкодження ґрунту і перемішування родючого шару із менш родючим. Крім того, там будуть залишки відпрацьованих снарядів, металів і вибухівки. Це говорить про те, що великі території Запорізької області можуть стати малопридатними для землеробства. Очевидно, йде мова про проблему розмінування територій. Крім того, відбувається  знищення природно-заповідного фонду. Це теж величезна шкода для довкілля».

За словами кандидата технічних наук, еколога Максима Сороки, знищення лісосмуг на території Запорізької, Донецької та Херсонської областей – це величезна проблема, яку Україна буде відчувати впродовж десятиліть.

«Лісосмуги – це штучні інженерні споруди, які створювалися частково ще в радянські часи, а частково ще раніше. Щоб компенсувати негативний вплив від розорювання цілинних степів, впродовж сумарно 40 років створювалася мережа лісосмуг. Саме вони захищають нас від пилових та снігових бур, від виносу чорнозему і збіднення родючості земель, – розповів еколог, кандидат технічних наук, доцент кафедри «Хімія та інженерна екологія» Українського державного університету науки і технологій (Дніпро), експерт з екологічної безпеки мережі наукових досліджень ГО «Довкола» Максим Сорока. – Лісосмуги є частиною екологічної мережі (згідно Закону України «Про екологічну мережу України», – прим.) та Смарагдової мережі (мережа природоохоронних територій, створена задля збереження видів та оселищ, які потребують охорони на загальноєвропейському рівні, – прим.), є осередками розвитку дикої природи в рамках аграрно-зміненої території. Крім того, лісові смуги та штучні лісові масиви допомагають балансувати водний режим на території Запорізької, Херсонської та Донецької областей, в яких історично було недостатньо води. Тож знищення лісосмуг – це величезна проблема, яку ми будемо з вами відчувати впродовж десятиліть».

Нагадаємо, що наша редакція готує спеціальний проєкт, в якому розповідає про те, як злочини РФ завдають непоправної шкоди навколишньому середовищу Запорізької області.

Керівник Департамент захисту довкілля Запорізька ОВА розповів про масштаби екологічних збитків внаслідок війни

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя