Деякі особливості складання звіту про доходи і витрати (звіту PnL)

Діяльність кожної компанії чи фірми направлена на отримання прибутку, в тому числі внаслідок мінімізації витрат (збитків). Кожному керівнику підприємства чи організації вкрай важливо отримувати об’єктивну та неупереджену інформацію про прибутки та збитки, отримані за результатами фінансово-господарської діяльності за певний період (проміжок) часу. Для відображення зазначеної інформації передбачені спеціальні звіти про прибутки і збитки (на англійській мові – Profits&Loss, звідси скорочена абревіатура, яка пояснює що таке PnL). Зазначена форма звітності слугує своєрідним покажчиком ефективності господарської та фінансової діяльності установи і при умові, якщо відповідно до звіту PnL виторг (виручка від реалізації товарів чи послуг) перевищує сумарні витрати, у такого бізнесу є майбутнє.

Особливості розрахунку звіту про доходи та витрати

Більшість сучасних інтернет-маркетингових та бізнесових структур замість довгої назви «звіту про доходи і витрати» користується скороченням, що складається з трьох літер – PnL. За наслідками фінансово-господарської діяльності впродовж певного проміжку часу (місяць, квартал, рік) показник PnL може бути позитивним (+), коли доходи перевищують суму витрат або негативним (витрати є більшими за отриманий виторг).

Показник PnL не варто плутати з виторгом (виручкою, отриманою впродовж певного (звітного) періоду від реалізації товарів, робіт чи послуг) та проведеними витратами, які включають заробітну плату штатних працівників, витрати на доставку (перевезення) продукції чи товарів, амортизаційні відрахування на обладнання та основні засоби, що використовуються в процесі виробництва тощо. Найбільш показовим звіт PnL є в динаміці, адже в такому вигляді він дозволяє побачити в розвитку картину позитивних чи негативних змін в господарській діяльності та віднайти слабкі місця на протязі певного періоду. Саме тому, як рекомендує сайт Аффхаб, складання зазначених звітів варто починати від самого початку фінансової та господарської діяльності.

Які показники є необхідними для складання звіту PnL

Об’єктивність та реалістичність складеного звіту PnL можлива тільки за умови повного включення до його розрахунку всіх можливих показників на кшталт:

  • суми виторгу, що включає всі отримані доходи від реалізації товарів, робіт та/або послуг за певний (звітний) проміжок часу;
  • суми отриманого операційного прибутку при визначенні якого враховуються показники собівартості виготовленої продукції, суми виплаченої заробітної плати, понесені витрати на оренду, оплату комунальних послуг, сплату податків;
  • амортизаційних відрахувань, які застосовуються у випадку використання дороговартісного обладнання чи основних засобів.

При складанні звіту PnL, як інформує сайт Affhub Media, в розділі витрат також обов’язково враховуються нетипові або нерегулярні платежі, проведені, наприклад, на сплату штрафів чи пені за невчасно оплачені рахунки за енергоносії чи невчасно сплачені податки, на оплату судових витрат чи додаткових витрат, спричинених конвертацією валют.

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя