У Запоріжжі відкриють простір, де колишні військовослужбовці та їхні сім’ї зможуть пройти реабілітацію | Новини Запоріжжя

У Запоріжжі з 1 травня розпочинають пілотний проєкт «Реабілітаційний простір ветеранів українського війська «Блокпост». Він спрямований на допомогу захисникам в ресоціалізації після повернення з фронту, подолання поствоєнного синдрому, а також підтримку членів їхніх родин.

Про це повідомляє Запорізька обласна військова адміністрація. 

Очікується, що у новоствореному просторі ветерани та ветеранки, а також їх подружжя та діти зможуть пройти спортивну реабілітацію, зрозуміти, як пропрацювати свої найгостріші емоційні стани та вирішити психологічні потреби, знайти способи соціалізації, отримати навички створення власних стартапів тощо.

Крім того, проєкт готуватиме волонтерів, які прагнуть допомагати ветеранам та їхнім родинам у розв’язанні першочергових проблем. Родзинкою проєкту, на думку його ініціаторів, є програма «Психологічна лагуна», в якій учасники та учасниці навчатимуться долати наслідки посттравматичного стресового розладу.

Проєкт «Блокпост» має на меті створити систему сталої ресоціалізації українських ветеранів та членів їхніх родин і надаватиме їм широкий спектр соціальних послуг.

Звернутися до Реабілітаційного простору зможуть ветерани різних родів військ, які захищають країну з 2014 року, та їхні родини.

Проєкт започаткувала громадська організація «Лабораторія військово-політичних досліджень та реконструкції» у партнерстві з фондом «Відкрита Литва» за підтримки департаменту культури, туризму, національностей та релігій Запорізької облдержадміністрації. Його директор Владислав Мороко каже, що працюючи над проєктом, команда спиралася на досвід відповідних місцевих, українських і міжнародних експертів, щоб ефективно реагувати на потреби українських ветеранів.

«Запуск проєкту «Блокпост» сприятиме розгортанню комплексної мережі ветеранських реабілітаційних просторів по всій Україні, бо має багатобічну підтримку: Європейського Союзу, МЗС Литви, місцевої влади, активістів і запорізьких ветеранів», — зазначив Владислав Мороко.

Окупанти завдали удари по медзакладу та школі в Запорізькій області, — ФОТО

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя