У Запоріжжі через тотальний дефіцит бюджету не можуть розпочати аварійний ремонт міських доріг | Новини Запоріжжя

У міському бюджеті Запоріжжі через тотальний дефіцит зовсім не було закладено грошей на фінансування ямкового, поточного та середнього ремонту доріг у 2024 році.

Про це йшлося під час наради у міськвиконкомі щодо стану міських доріг та необхідності ремонту аварійних ділянок.

Минулого року міська програма утримання та розвитку доріг та дорожньої інфраструктури передбачала витрати у розмірі близько 200 мільйонів гривень на аварійний ямковий ремонт доріг (175 млн.) і тротуарів (35 млн.). Зараз ці гроші у бюджеті на 2024 рік не закладені.

Як розповів директор департаменту муніципального управління Запорізької міськради Віталій Лисенко, це пов’язано з тим, що минулого року уряд забрав у територіальних громад «військовий» ПДФО – податок на доходи фізичних осіб.

Запорізькі водії помітили, наскільки погіршився стан доріг на деяких ділянках після осінньо-зимового сезону. Станом на 1 лютого після обстеження міська влада виявила потребу виконати ямковий ремонт 11,5 тисяч квадратних метрів доріг. На виконання цих робіт потрібно близько 18 мільйонів гривень. Як доповіли голови районних адміністрацій, такі критично аварійні ділянки, що потребують оперативного ремонту, є у кожному з районів – в тому числі на центральних дорожніх магістралях.

Деякі ями мають глибину більше 30 сантиметрів і площу більше одного квадратного метра. Втім ресурсів у бюджеті міста немає ані на виконання дорожніх робіт, ані на оновлення розмітки або ремонт відбійників. Ба більше, розповів директор департаменту муніципального управління, кожна яма на дорозі або відсутня розмітка – це потенційний штраф від патрульної поліції Запорізької області.

Як розрахували посадовці, у 2024-му році потрібно буде планово виконати аварійний ремонт 81 тисяч квадратних метрів доріг і поточний середній ремонт 168 тисяч квадратних метрів доріг. На ці види робіт загалом необхідно близько 300 мільйонів гривень.

Як розповіли у департаменті фінансової та бюджетної політики міськради, через передачу «військового» ПДФО бюджет Запоріжжя зменшився на 1,2 мільярда гривень. У той же час витрати на зарплатню та комунальні послуги – захищені видатки бюджету – збільшились. Крім того, зменшилося надходження по двом податкам – податку на землю та нерухомість, поки жителів Запоріжжя звільнили від сплати через наближеність до зони бойових дій. Як наслідок, розповіла директорка департаменту фінансової та бюджетної політики Вікторія Логвиненко, у бюджеті були скорочені всі незахищені витрати, в тому числі – на облаштування укриттів.

Як розповів перший заступник міського голови Запоріжжя Олександр Власюк, щоб оперативно знайти джерело фінансування і затвердити відповідне рішення на найближчому засіданні Запорізької міської ради, будуть розглядати усі можливості, включно з банківським кредитуванням або зверненням до Запорізької обласної військової ради за субвенцією з державного бюджету.

Як розповіли у міськвиконкомі, після отримання фінансування і проведення тендерних процедур розпочати ремонти за реалістичними підрахунками вдасться не раніше середини березня.

Стало відомо, скільки всього пошкоджених внаслідок ворожих обстрілів будинків у Запоріжжі

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя