Карта бойових дій в Україні 3 вересня

Мапа бойових дій в Україні 3 вересня.

Мапа бойових дій в Україні 3 вересня. фото: facebook.com/GeneralStaff.ua

Сьогодні, 3 вересня, в Україні розпочалася 557-та доба повномасштабної війни з Російською Федерацією. Українські сили продовжують контрнаступальні дії та поступово просуваються вперед.

RADA.zp.ua публікує карту бойових дій від Інституту вивчення війни (ISW) за даними 3 вересня.

Українські сили продовжили контрнаступальні операції на заході Запорізької області та, як повідомляється, 2 вересня просунулися вперед. У Генштабі України повідомили, що українські сили провели наступальні операції у Мелітопольському (захід Запорізької області) напрямку. Російські блогери, які нещодавно стверджували, що російські війська утримують позиції у південній частині Роботино, стверджували, що російські війська відійшли з південних околиць селища на невказані позиції на південь. Заступник міністра оборони України Ганна Маляр заявила 1 вересня, що українські війська подолали російську «першу лінію оборони» на деяких ділянках запорізького напрямку, але ситуація залишається складною через додаткові російські бетонні укріплення та щільні мінні поля.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Російські війська 2 вересня провели наступальні операції на лінії Куп’янськ — Сватове і нещодавно просунулися вперед. На геолокованих кадрах, опублікованих 1 і 2 вересня, видно, що російські війська просунулися на південь від п. Ольшани (14 км на північний схід від Куп’янська) і на південний схід від Новоєгорівки (16 км на південний захід від Сватового). Російський блогер заявив, що російські війська захопили кілька українських позицій на північ від Петропавлівки (7 км на схід від Куп’янська), на захід від Сватового у напрямку річки Оскол та біля Сіньківки (9 км на північний схід від Куп’янська). У Генштабі України повідомили, що російські війська провели безуспішні наступальні операції в районі Новоєгорівки та Новоселівського (15 км на північний захід від Сватового). Заступник міністра оборони України Ганна Маляр повідомила 1 вересня, що російські війська продовжують безуспішні спроби просунутися у Серебряному лісництві (10 км на південний захід від Кремінної). На кадрах, опублікованих 2 вересня, нібито видно підрозділи 21-ї мотострілецької бригади (2-а загальновійськова армія Центрального військового округу), що діяла на рубежі Сватове — Кремінна, підрозділи 7-ї мотострілецької бригади (2-а армія т.зв. ЛНР), що діяли в районі Білогорівки (10 км на південь від Кремінної), та артилерійські частини 6-ї мотострілецької бригади (2-й армійський корпус т.зв. ЛНР), що діяли на Лисичанському напрямку.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Українські війська 2 вересня провели наступальні дії в районі Бахмута та просунулися вперед. Кадри з геоприв’язкою, опубліковані 2 вересня, показують, що українські сили просунулися в районі Кліщіївки, хоча ці успіхи, ймовірно, сталися нещодавно. Заступник міністра оборони України Ганна Маляр заявила 1 вересня, що українські сили досягли невказаних успіхів у районі Курдюмівки, Кліщіївки та Андріївки (все за 7–13 км на південний захід від Бахмута), яку Маляр охарактеризувала як центр бойових дій на бахмутському напрямку. У Міноборони Росії заявили, що українські штурмові групи безуспішно атакували під Бахмутом. Російські блогери стверджують, що українські сили безуспішно атакували на лінії Кліщіївка-Андріївка-Курдюмівка.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

У Міноборони Росії заявили, що 2 вересня українські війська безуспішно атакували район Мар’їнки (на західній околиці Донецька).

Російські війська вели наступальні операції на лінії Авдіївка-Донецьк, але 2 вересня не просунулися. Український генеральний штаб повідомив, що російські війська провели безуспішні наступальні операції в районі Північного (6 км на захід від Авдіївки), Красногорівки (безпосередньо на захід від міста Донецьк) та Новомихайлівки (10 км на південний захід від Донецька). Російський блогер заявив, що російські війська безуспішно атакували райони Новомихайлівки та Мар’їнки.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Російський блогер заявив 2 вересня, що бойові дії продовжуються на заході Донецької області на тлі свідчень подальших успіхів України у цьому районі. Кадри з геоприв’язкою, опубліковані 2 вересня, показують, що українські сили просунулися на північ від Павлівки (30 км на північний захід від Донецька), хоча ці успіхи, ймовірно, сталися давно. Російський блогер заявив, що біля Шевченка (35 км на південний захід від Донецька) тривають бої, і зазначив, що це селище є важливим російським логістичним вузлом у цьому районі.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

2 вересня українські сили продовжили наступальні операції на заході Запорізької області та, як повідомляється, просунулися вперед. У Генштабі України повідомили, що українські війська продовжують наступальні дії на Мелітопольському напрямі (захід Запорізької області). Міністерство оборони Росії повідомило, що російські війська відбили чотири українські напади в районі Роботино (10 км на південь від Оріхова) та Вербового (18 км на південний схід від Оріхова). Російські блогери, які раніше стверджували, що російські війська утримують позиції у південній частині Роботино, стверджують, що російські війська відійшли з південних околиць селища на невстановлені позиції на південь. Інший блогер заявив, що бойові дії продовжуються в лісових районах на південь від Роботино. Російські блогери стверджують, що українські сили атакували російські позиції на схід від Новопрокопівки (13 км на південь від Оріхова) і що між Новопрокопівкою та Вербовим тривають бойові дії. Російські блогери стверджують, що українські сили продовжують атакувати російські оборонні позиції біля Вербового і що на полях на захід від населеного пункту точаться бої.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

За повідомленнями, 1 та 2 вересня українські сили продовжували атакувати російські тили та наземні лінії зв’язку (GLOC) в окупованій Запорізькій області та окупованому Криму. Російські джерела стверджували, що російська ППО перехопила український снаряд, націлений на Бердянськ. Голова Бердянської міської військової адміністрації України Вікторія Галистіна заявила, що мешканці Бердянська повідомили про сильний вибух. Мер українського Мелітополя Іван Федоров заявив, що 1 вересня біля російської військової бази в Кирилівці (50 км на південь від Мелітополя) сталося два вибухи. Міністерство оборони Росії та інші російські джерела заявили, що російські сили знищили в Чорному морі три українські військово-морські безпілотники, які, ймовірно, націлилися на міст через Керченську протоку в ніч з 1 на 2 вересня.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Російський блогер заявив, що станом на 2 вересня українські сили зберігають обмежену присутність на східному (лівому) березі річки Дніпро у Херсонській області у п. Підстепове (13 км на схід від м. Херсона). Блогер стверджував, що російські війська 1 вересня обстрілювали українські групи, які намагалися поповнити українське угруповання на лівому березі у районі Антонівського мосту.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя