Брак спеціалістів, російські військові та один ставок-охолоджувач: що наразі відбувається на Запорізькій АЕС | Новини Запоріжжя

Після окупації російськими військовими Запорізької атомної електростанції кількість співробітників скоротилась з близько одинадцяти тисяч до чотирьох тисяч. Їхній досвід та кваліфікація є недостатніми для експлуатації станції.

Про це керівник «НАЕК «Енергоатом» Петро Котін заявив в інтерв’ю японському виданню «NHK», передає «Енергоатом».

Крім того, на майданчику станції постійно присутні щонайменше 500 російських військових.

Керівник НАЕК нагадав, що в червні минулого року окупанти підірвали Каховську ГЕС, внаслідок чого водосховище, з якого постачалась вода на Запорізьку атомну електростанцію, обміліло:

«Тепер ми маємо лише один ставок-охолоджувач», — сказав посадовець.

Петро Котін також зазначив, що єдиним можливим рішенням для відновлення ядерної та радіаційної безпеки є деокупація станції, виведення всіх російських військ з території ЗАЕС і повернення її під контроль України.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський у річницю катастрофи на Чорнобильській АЕС 26 квітня закликав світ чинити тиск на Росію, щоб забезпечити звільнення Запорізької атомної електростанції від окупантів.

Як повідомлялось раніше, 13 квітня окупанти заявили, що перевели в «холодний зупин» реакторну установку енергоблока № 4 на ЗАЕС.

Атакована, обстріляна та захоплена: рівно два роки тому окупанти захопили Запорізьку АЕС

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя