«Вони теж заслуговують на любов»: у Запоріжжі зооволонтери рятують тварин з-під обстрілів

Зооволонтерка Олександра Жулінська і собака Рада. Фото: Суспільне Запоріжжя

В запорізькому притулку для тварин "Дай лапу, друже" прихистили близько 450 собак, врятованих від війни та з-під обстрілів. Волонтери привозять їх переважно з Донецького, Запорізького напрямку та з Херсону.

Як тут живуть врятовані чотирилапі, та як їм допомагають соціалізуватися, дізнавалися журналісти Суспільного.

За словами зооволонтерки Олександри Жулінської, з передової тварин зазвичай привозять в дуже поганому стані:

"Багато собак до нас потрапило з зон бойових дій, саме контуженими. З розірваними частинами тіла, з відірваними частинами тіла. Вони не розуміють, що відбувається. І ми витрачаємо дуже багато часу, сил та енергії для того, щоб зробити їх знову контактними, знову соціальними, знову добрими".

Собака у притулку «Дай лапу, друже». Фото: Суспільне Запоріжжя

Серед врятованих — пухнаста на прізвисько Рада, вона з Куп’янська. Волонтерка Олександра Жулінська розповідає: собака і досі лякається гучних звуків:

Олександра Жулінська і собака Рада. Фото: Суспільне Запоріжжя"Дівчинку Раду привезли до нас військові з міста Куп’янськ. Вона боялась і боїться до сих пір усього, що пов’язано з війною, гучних звуки".

Таких собак, які опинилися в небезпеці просто неба, до притулку привозять ледь не щодня — каже зооволонтерка Олександра Жулінська. За її словами, нині під їх опікою перебуває 450 собак. Деякі з них — врятовані з-під обстрілів. Чотирилапа на прізвисько Сабіна з’явилася у притулку після ракетного обстрілу Запоріжжя:

Олександра Жулінська і собака Сабіна. Фото: Суспільне Запоріжжя"Саме після обстрілу на ГЕС. Її до нас привезла поліція. Коли її привезли, ми думали, що це собачка інвалід буде. Тому що вона просто не вставала на задні лапи, не могла пересуватися, вона була у стані контузії".

Та вже за тиждень перебування у притулку Сабіна стала на лапки і почала гуляти. Окрім неї у притулку є десятки собак, які також були врятовані від війни прямо з лінії фронту, говорить волонтерка.

Собаки у притулку «Дай лапу, друже». Фото: Суспільне Запоріжжя

Кожну тварину везуть до ветклініки на обстеження та лікування. А після, знову до притулку, де за собаками доглядають волонтери. Допомагають у цьому і містяни. Серед таких — місцева жителька Єлизавета Ілінова, яка прийшла до притулку:

Єлизавета Ілінова, місцева жителька. Фото: Суспільне Запоріжжя"Вони теж заслуговують на любов. І це дуже класно, що в Запоріжжі є така змога — прийти погуляти, коли немає змоги завести собаку".

Собаки у притулку «Дай лапу, друже». Фото: Суспільне Запоріжжя

Зооволонтерка Олександра каже: хвостаті мають перебувати в них тимчасово. Але в умовах повномасштабної війни люди майже не забирають тварин з притулку, і пухнасті вимушені жити тут по кілька місяців та навіть років. Але є і позитивні історії — зазначає жінка:

Олександра Жулінська, зооволонтерка. Фото: Суспільне Запоріжжя"З Оріхівського напрямку військові привезли до нас пса на ім’я Горіх. Після артобстрілу у Горіха була повністю розірвана грудна клітина. Ми думали, що він не виживе. Хлопець вижив. І наразі він знайшов домівку, в нього є родина, в нього все класно".

Пес на ім’я Горіх. Фото: особистий архів притулку «Дай лапу, друже»

Олександра каже: сподівається, що одного дня для кожного і кожної з її підопічних історія складеться так, як для Горіха, і чотирилапі знайдуть собі люблячі родини. А поки — притулок продовжує працювати та надавати тваринам допомогу.

Читати ще

Читати ще Внаслідок російського обстрілу в Запоріжжі пошкоджено притулок для тварин: одна кішка дістала травм

Читати ще «Довго боролася за життя». У Запоріжжі лікують чотирилапу, врятовану після масованого обстрілу

Читати ще «Цей погляд говорив «Заберіть мене з собою»: історія собаки, якого вивезли з прифронтового Оріхова

Читати ще Зооволонтери врятували собаку, який втратив господарів внаслідок масованого ракетного обстрілу Запоріжжя

Читати ще «Хвилюється, що його залишать»: історія алабая, якого евакуювали з Гуляйполя до Харкова

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя