В Укренерго повідомили, що поновлення ДніпроГЕС займе роки

В Укренерго повідомили, що поновлення Дніпрогес до проєктного стану потребує років - фото: RADA.zp.ua

В Укренерго повідомили, що поновлення Дніпрогес до проєктного стану потребує років — фото: RADA.zp.ua

По ДніпроГЕСу прилетіло понад 6 ворожих ракет. Пошкоджене також автодорожнє полотно, підкранові балки, де кран підіймає затвори, аби пропускати воду.

Як повідомив гендиректор ПрАТ «Укргідроенерго» Ігор Сирота в етері Еспресо, станцію швидко відновити не вдасться. Зараз намагаються демонтувати залишки перекриття стелі та стін машинного залу, які розбиті та нахилилися.

— Ми не можемо розібрати машзал поки не демонтуємо перекриття, а там висота понад 35 метрів, щоб потім можна було розбирати самі завали у машзалі. Разом з головою ВА Іваном Федоровим 23 березня у Запоріжжі провели нараду та попросили ДСНС надати допомогу по ліквідації перекриття. Потім ми будемо розчищати завали та дивитися, бо на сьогодні поверхневий огляд дає розуміння, що на відновлення до стану проєктного рішення потрібні роки. Ми не зможемо відновити швидко цю станцію, — сказав Сирота.

За його словами, розібрати всі завали планують протягом тижня.

— Є багато попадань у самі агрегати, згоріло обладнання, тобто роботи є багато. Сьогодні оцінити у часі та фінансово ще не є можливим. Є агрегати, які потрібно повністю з нуля виготовляти, а це у часі від 18 до 24 місяців. Крім того, демонтаж та монтаж потребує певного часу. Ми розуміємо, в які рамкові часи заходимо, щоб відновити станцію. Я вже не говорю про те, що потрібно буде повністю відновити машинний зал, тобто будувати новий машзал. А ми ще подивимося, що відбувається на 4-х поверхах внизу станції, де 25-30 метрів глибини, але це вже після розбору завалів. Тоді ми зможемо дати через днів 10 приблизну оцінку вартісним показникам, що потрібно, — резюмував гендиректор ПрАТ «Укргідроенерго».

Нагадаємо, 22 березня енергетикам вдалося запустити частину обладнання на ДніпроГЕС. Однак електроенергію станція поки не виробляє. 

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя