Катують кожні 2-3 години: кого викрадають загарбники та в яких умовам тримають цивільних полонених в Запорізькій області | Новини Запоріжжя

Понад 1000 мешканців тимчасово окупованих територій Запорізької області викрадені та незаконно ув’язнені російськими окупантами. Зокрема, наразі офіційно задокументований 341 факт викрадення жителів Мелітополя і Мелітопольського району.

Про це повідомляють «Новини Приазов’я» з посиланням на представницю Служби з пошуку та звільнення цивільних полонених «Викрадені мелітопольці», яка не називається з міркувань безпеки.

Наразі 136 викрадених мешканців Мелітополя та Мелітопольського району російські загарбники утримують в полоні. Доля 59 викрадених цивільних – невідома. Також відомо, що 27 мелітопольців зараз перебувають під судом або вже отримали вироки на великі строки.

Після окупації Мелітополя російські загарбники спочатку затримували переважно представників органів місцевого самоврядування та влади, а також підприємців, за визволення яких можна було отримати чималі гроші. Та наразі загарбники ув’язнюють всіх, бо бачать у більшості мелітопольців «українських партизанів».

Відомо про 5 місць утримування цивільних полонених в Мелітополі. Багатьох незаконно ув’язнених українців загарбники вивозять до Чонгару. Є також факти вивезення до Маріуполя. У РФ окупанти вивозять українців, яких звинувачують у «тероризмі» чи «екстремізмі».

Після викрадення людей утримують «на підвалах» в нелюдських умовах – без світла, їжі, в сирих, холодних приміщеннях з мішками на головах, прикутими наручниками до батарей або стільців.

«Ті, хто вийшли з підвалів і давали свідчення, казали, що їх постійно катували – через кожні 2-3 години побиття. Деякі виходили з поламаними ребрами, після тортур електричним струмом», — розповідає представниця служби «Викрадені мелітопольці».   

Російські силовики також незаконно затримують людей і в іншим окупованих населених пунктах Запорізької області. Висувають звинувачення навіть підлітків та пенсіонерів, каже Єлизавета Сокуренко, керівниця напряму документування воєнних злочинів Центру прав людини ZMINA. Після затримання частині полонених інкримінують надумані злочини, пов’язані начебто зі шпигунством, тероризмом чи екстремізмом. Також використовують статті про зберігання вибухонебезпечних речовин та зброї.

Механізму, який би дозволяв повертати з російського полону цивільних, наразі не існує, розповідає Сокуренко. Одна з ініціатив, яка активно обговорюється останнім часом – залучення третіх країн до процесу звільнення заручників.

«Якщо відгукнеться організація, держава-покровителька, яка є нейтральною до Росії і в питанні російсько-української війни. Водночас наскільки мені відомо, Росія блокує будь-які визначення такої держави. І в принципі, в питанні повернення цивільних ми впираємося в те, що Росія, по-перше, порушує всі норми міжнародного гуманітарного права. А по-друге, блокує будь-які ініціативи. То ж це тривалий процес. Він потребує залучення багатьох, і міжнародних, і українських органів, і механізмів, і інституцій», – зауважила вона.

Як раніше повідомляв «Перший Запорізький», окупанти винесли вирок двом мешканцям Мелітополя за «шпигунство» та «теракт». Також ростовський суд ухвалив вирок двом жителям Бердянська за статтею «Підготовка до акту міжнародного тероризму».

Катували, ґвалтували та продавали людей: оголошено про підозру ексміліціонерам, що очолили катівні в Запорізької області

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя