СБУ затримала інженерів-проектувальників, які допомагали підключити Запорізьку АЕС до «Росатома», — ФОТО | Новини Запоріжжя

Кіберфахівці Служби безпеки запобігли спробам РФ отримати нові технології у сфері атомної енергетики. У Харкові затримано шістьох колишніх посадовців проєктних інститутів України, які працювали на підсанкційний російський «Росатом».

Про це повідомляє СБУ.

На замовлення корпорації з РФ вони розробляли науково-дослідну та проєктну документацію для модернізації російських атомних станцій. Насамперед мова йде про Курську, Ростовську, Нововоронезьку та Балаковську АЕС.

Також представники «Росатома» планували залучити своїх поплічників до виконання високотехнологічних робіт на тимчасово захопленій частині території півдня України. Вони мали допомогти окупантам повністю інтегрувати Запорізьку атомну електростанцію до енергетичної системи РФ.

Їх затримали на етапі підготовки проєктної документації для агресора, чим зірвали спроби «Росатома» отримати доступ до стратегічно важливих українських технологій.

За даними слідства, основним фігурантом провадження є керівник проєктної організації у Харкові. Посадовець налагодив контакт з окупантами через свого родича — власника російської компанії, яка виконує підряди «Росатома». Контакт між собою підтримували через популярний месенджер та електронну пошту.

До злочинної діяльності харків’янин залучив ще п’ятьох місцевих науковців у галузі атомної енергетики. Вони виконували замовлення загарбників навіть перебуваючи в умовах постійних ракетно-дронових ударів ворога по Харкову.

Їм платили у криптовалюті. Кошти надходили на криптогаманці підставних осіб, які потім обготівковували отримані суми та передавали їх проєктантам.

Під час обшуків за місцями їхньої роботи та проживання вилучили документи, комп’ютери та мобільні телефони, які вони використовували для співпраці з РФ.

Слідчі Служби безпеки повідомили всім шістьом затриманим про підозру за ч. 1 ст. 111-2 Кримінального кодексу України (пособництво державі-агресору). Зловмисникам загрожує до 12 років тюрми.

Спецоперацію проводили за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора.

На ЗАЕС лунали вибухи: у МАГАТЕ заявили про три влучання в захисну оболонку реактора

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя