Окупанти «націоналізували» бази відпочинку та запрошують відпочивальників до Кирилівки | Новини Запоріжжя

У тимчасово окупованих курортних містах та селищах Запорізької області російська окупаційна влада «націоналізувала» бази відпочинку та готелі. Там розселили військових рф, а з Кирилівки створили базу перевантаження своїх військових вантажі та важкого озброєння. Нині ж окупаційна влада запрошує відпочивальників у курортне селище на літній відпочинок. Одна з баз, яка прийматиме туристів — «Адмірал».

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Окупаційна влада заявила, що цього літа працюватиме дві бази відпочинку у курортній Кирилівці. Але навіть за прогнозами російських загарбників, вони будуть заповнені наполовину. Потоку туристів із росії не очікують. Як і минулого року до курортного селища приїдуть мешканці прилеглих окупованих населених пунктів. Але враховуючи, що пересуватися захопленими населеними пунктами регіону, люди можуть лише при наявності паспорта країни-агресора, великого потоку відпочиваючих не буде.

Одна з «націоналізованих» російською окупаційною владою баз відпочинку, яка прийматиме туристів — «Адмірал» на косі Федотовій. Власник бази Денис Катюха виїхав з окупації у березні минулого року. База відпочинку не працювала, але на її території мешкав персонал. У жовтні 2022 року на базу прийшли росіяни, які повідомили, що власник має з’явитися до окупаційної адміністрації. Оскільки Денис Катюха не пішов на співпрацю із загарбниками, окупанти визнали базу «безгосподарною».

«Я навіть не розглядав можливість повернутися, бо, по-перше, не може бути й мови про співпрацю з окупантами, а по-друге, повертатися на тимчасово окуповані території просто небезпечно, адже я був учасником проукраїнських мітингів у Мелітополі у березні 2022 року, тому не впевнений, що мене не посадили б у в’язницю після спілкування», — сказав Денис Катюха.

Якийсь час на території бази «Адмірал» проживали завезені росіянами будівельники. А днями власник побачив свій комплекс у рекламі окупаційного міністерства курортів та туризму Запорізької області. Під це «курортне міністерство» вже передано 48 баз відпочинку. Найближчим часом передадуть ще 25 об’єктів.

В оголошенні зазначено, що охочих мешканців та гостей регіону відпочити на «Адміралі» запрошує Державне унітарне підприємство «Курорти Запорізької області». Воно було створено у березні 2023 року й очолив його підприємець із Судака Артур Соколов. «Директором з кадрів та побуту» є місцевий зрадник з Терпіння Юрій Волжанін, який раніше очолював окупаційну «адміністрацію» сільської громади.

Законний власник бази відпочинку Денис Катюха повідомив правоохоронні органи про те, що його майном незаконно заволоділи російські окупанти.

Як раніше повідомляв «Перший Запорізький», окупанти захопили близько 250 баз відпочинку та готелів у Кирилівці, за інформацією міського голови Івана Федорова. Частину баз пограбували загарбники, а в комфортабельніших готелях вони живуть.

За інформацією голови територіальної громади Івана Малєєва, до окупованої Кирилівки приїжджає велика кількість російських військових, у тому числі й «вагнерівці». Вони мешкають на базах відпочинку. Щоби заселити загарбників, деяких людей навіть виселяють зі їх власних будинків. Окупанти заїжджають у селище, перебувають там певний час та їдуть. Він також зазначив, що мирним жителям дуже складно виїхати із селища. Тиск ворога на людей зріс.

Заселяла у квартири українців військових рф: у Запорізькій області викрили ще одну колаборантку.

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя