На Запорізькій АЕС стався повний блекаут: є загроза радіаційній безпеці

На Запорізькій АЕС стався повний блекаут: є загроза радіаційній безпеці.

На Запорізькій АЕС стався повний блекаут: є загроза радіаційній безпеці. Ілюстративне фото: t.me/znppatom

В ніч на 2 грудня на Запорізькій АЕС відбувся повний блекаут. На атомній станціє є загроза радіаційній безпеці.

Увечері 1 грудня стався обрив лінії електропередачі «Запорізька ТЕС — Феросплавна» напругою 330 кВ, через яку станція отримувала живлення від української енергосистеми. Про це повідомляє «Енергоатом».  

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

А вже о 02:31 під час повітряної тривоги було знеструмлено останню лінію «Запорізька АЕС – Дніпровська» напругою 750 кВ. 

Повідомляється, що у звʼязку із повним блекаутом ЗАЕС перейшла на живлення власних потреб від дизельгенераторів. В автоматичному режимі включились усі 20 дизельгенераторів, 8 з яких пізніше були залишені в роботі.

Як зазначили в «Енергоатомі», найбільша загроза безпеці в такому стані існує на 4-му енергоблоці. Вона спричинена тим, що окупанти використовували його із порушенням умов ліцензії на експлуатацію реакторних установок АЕС українського регулятора і тримали в гарячому стані. 

— Знеструмлення головних циркуляційних насосів, що охолоджують активну зону, призводить до переходу реакторної установки в режим природної циркуляції. Такий режим важкий для реакторної установки, його тривалість обмежена проєктом, і він може призвести до відмови основного обладнання енергоблока. Блок потребує термінового переведення до холодного стану, — пояснили у компанії.

Українські фахівці вранці 2 грудня поновили звʼязок з українською енергосистемою, а саме відновлено роботу лінії електропередачі напругою 750 кВ. 

В енергоатомі наголосили, що черговий блекаут створює загрозу ядерній і радіаційній безпеці.

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя