На окупованій Запорізькій АЕС перевели енергоблок у стан «холодної зупинки»

На окупованій Запорізькій АЕС перевели енергоблок у стан "холодної зупинки".

На окупованій Запорізькій АЕС перевели енергоблок у стан "холодної зупинки". Ілюстративне фото: t.me/znppatom

На тимчасово окупованій Запорізькій атомній електростанції 5-й енергоблок вивели у стан «холодної зупинки» через невідповідну вимогам концентрацію бора у контурі охолодження.

21 листопада МАГАТЕ оприлюднило звіт по ситуації на захопленій російськими окупантами Запорізькій АЕС. На атомній станції вивели енергоблок №5 із стану «гарячої зупинки». Наразі на ЗАЕС у стані «гарячої зупинки» залишається лише енергоблок №4.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Повідомляється, що експертам МАГАТЕ на місці повідомили, що концентрація бору в контурі охолодження залишається нижчою за межі, дозволені його технічними характеристиками. Крім того, не було виявлено радіоактивності у вторинному контурі охолодження. Борована вода використовується в теплоносії першого контуру для підтримки ядерної безпеки.

Робота енергоблоків ЗАЕС у стані «гарячої зупинки» порушує розпорядження Державної інспекції з ядерного регулювання.

Справка RADA.zp.ua:

«Холодний зупин» – це безпечний стан ядерного реактора, коли реактор заглушений при низькому тиску і низькій температурі охолоджуючої води. Він є проміжним станом реактора між роботою і перевантаженням палива.

Під час «холодного зупину» ядерний реактор не генерує електроенергію. У стані «холодного зупину» реактор може перебувати нескінченно довго, якщо він, звичайно, під’єднаний до енергоживлення.

Перебуваючи у стані «холодного зупину», енергоблок має набагато більший запас часу, впродовж якого персонал може ліквідувати надзвичайну ситуацію, якщо така раптом виникне, й упередити важке пошкодження активної зони реактора.

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя