СБУ повідомила про підозру алкогольному магнату Євгену Черняку

СБУ повідомила про підозру власнику холдингу "Хортиця" Черняку.

СБУ повідомила про підозру власнику холдингу "Хортиця" Черняку. Фото: facebook.com/evgenyjchernyak

СБУ повідомила власнику одного з найбільших алкогольних холдингів України Євгенію Черняку про підозру у фінансуванні збройної агресії РФ.

Підозру Черняку та ще шести топменеджерам його компаній складено за пособництво державі-агресору, вчинене за попередньою змовою групою осіб, повідомляє пресцентр СБУ.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

За даними слідства, незважаючи на повномасштабне вторгнення, його компанії продовжили вести бізнес із РФ. Впродовж 2022 року лише у вигляді сплати податків і зборів підпорядковані йому підприємства перерахували до бюджету Росії близько 6 мільярдів гривень.

За даними СБУ, підприємства Черняка, розташовані на території чотирьох країн Центральної Азії та Південного Кавказу, продовжували закуповувати в Росії промислові обсяги спирту та іншу супутню продукцію.

— Під час обшуків в офісних приміщеннях холдингу в Україні виявлено документи та інші речові докази незаконної діяльності на користь країни-агресора. Вирішується питання про накладення арешту на їх приватне і корпоративне майно для передачі в управління АРМА, – додали в СБУ.

Варто зазначити, що Євгеній Черняк – генеральний директор міжнародного алкогольного холдингу Global Spirits, якому належить горілчаний завод «Хортиця», Одеський коньячний завод. Global Spirits володіє брендами «Хортиця», «Мороша», Blagoff та іншими. 

При цьому сам Черняк відкинув звинувачення Служби безпеки України у фінансуванні російської збройної агресії.

За словами Черняка, на нього особисто ніхто не виходив, підозри не вручали, ніяких запитань у справі не ставили. Бізнесмен каже, що проти Global Spirits у росії діють санкції з 2014 року і мати будь-які активи там компанія не могла. Ліцензію ж відкликали ще 24 лютого 2022 року. Всі звинувачення він назвав абсурдними.

Також Черняк нагадав, що в росії він у розшуку і заочно заарештований, тому не міг би платити податки в рф з юридичних і етичних міркувань.

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя