Карта бойових дій в Україні 5 листопада

Мапа бойових дій в Україні 5 листопада.

Мапа бойових дій в Україні 5 листопада. Фото: GeneralStaff.ua

Сьогодні, 5 листопада, в Україні розпочався 620 день повномасштабної війни з Російською Федерацією. Українські сили продовжують контрнаступні дії, атакує і Росія.

RADA.zp.ua публікує карту бойових дій від Інституту вивчення війни (ISW) за даними 5 листопада.

Президент України Володимир Зеленський у коментарі ЗМІ з приводу есе українського головнокомандувача генерала Валерія Залужного про позиційний характер війни в Україні наголосив, що війна в Україні не є «патовою ситуацією». Зеленський заявив під час спільної прес-конференції з головою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляйєн 4 листопада, що нинішня ситуація на передовій «не є тупиковою», навіть якщо «час минув» та «люди втомилися». Зеленський підкреслив, що Україна приділяє пріоритетну увагу безпеці своїх військовослужбовців і потребує американських винищувачів F-16 та засобів ППО, щоб отримати перевагу над російськими військами. Зеленський нагадав, що багато спостерігачів поспішили назвати ситуацію на полі бою у 2022 році «патовою», проте українські сили за допомогою кількох «хитрощів, тактик та військових операцій» змогли звільнити Харківську область та західний (правий) берег Херсонської області. Зеленський додав, що президент Росії Володимир Путін не зупиниться на окупованих наразі кордонах Росії, і зазначив, що Україна «не має права навіть думати про те, щоб здатися». Заяви Зеленського багато в чому відображають основні аргументи в есе Залужного під назвою «Сучасна позиційна війна і як перемогти».

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

4 листопада російські війська продовжили наступальні операції на лінії Куп’янськ-Сватово-Кременна, але не досягли будь-яких заявлених чи підтверджених успіхів. Генштаб України повідомив, що російські війська безуспішно атакували райони Сіньківка (9 км на північний схід від Куп’янська) та Іванівка (21 км на південний схід від Куп’янська) у Харківській області, Стельмахівка (15 км на північний захід від Сватового) та Білогорівка (10 км на південь від Кремінної) у Луганській області, а також Верхньокам’янське (18 км на південь від Кремінної) у Донецькій області. Командувач Сухопутних військ України генерал-полковник Олександр Сирський заявив, що підрозділи 6-ї загальновійськової армії (Західний військовий округ) та 1-ї гвардійської танкової армії (ЗВО) продовжують наступальні дії в районі Куп’янського лісництва с. Першотравневе (24 км на схід від Куп’янська) та Орлянка (22 км на схід від Куп’янська) та активізували зусилля щодо захоплення Сіньківки та створення сприятливих умов для захоплення Куп’янська. Сирський заявив, що російські війська зазнали значних втрат на лінії Куп’янськ-Ягідне (до 22 км на південний схід від Куп’янська) і зараз перегруповуються в цьому районі. Російський блогер заявив, що російські війська перекинули на напрямок Куп’янськ-Кремінну додаткову живу силу.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Повідомляється, що 4 листопада українські війська просунулися на південний фланг Бахмуту. Російські блогери стверджують, що українські сили просунулися вздовж лінії лісу на північ від Кліщіївки (7 км на південний захід від Бахмута) і закріплюються у цьому районі.

Російські війська продовжили наступ на північ і південь від Бахмута 4 листопада, але не досягли будь-яких заявлених або підтверджених успіхів. Український генеральний штаб повідомив, що російські війська безуспішно намагалися повернути втрачені позиції в районі Кліщіївки та Андріївки (10 км на південний захід від Бахмута) і здійснили невдалі атаки в районі Богданівки (5 км на північний захід від Бахмута) та Хромового (непосередньо на захід від Бахмута). Російський блогер заявив, що російські війська здійснили наземну атаку в районі Берхівського водосховища (на північ від Бахмута), але не просунулися. Російські блогери вказали, що на північному фланзі Бахмута діють підрозділи російської 200-ї мотострілецької бригади (14-й армійський корпус, Північний флот) і заявили, що на бахмутському напрямку ведуть бій елементи російського загону спецназу «Вікінг».

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

4 листопада російські війська продовжили наступальні операції в районі Авдіївки та досягли підтверджених успіхів. На геолокованих кадрах, опублікованих 3 і 4 листопада, видно, що російські війська незначно просунулися у напрямку залізниці на південний схід від Степового (8 км на північний захід від Авдіївки) і просунулися на захід від Красногорівки (9 км на північ від Авдіївки). Російські блогери стверджували, що російські війська просунулися та закріпили нові позиції вздовж залізничних колій біля Степового, а один блогер заявив, що російські війська контролюють ділянку залізниці біля Степового. Російський блогер також заявив, що російські війська зміцнюють свої позиції за залізничними коліями на північ від Авдіївки. Пов’язаний з Кремлем блогер заявив, що російські війська розпочали наступ з боку Спартака (4 км на південь від Авдіївки) та атакували поблизу Степового та Новокалинова (7 км на північ від Авдіївки). Інший пов’язаний із Кремлем блогер заявив, що російські війська атакують у напрямку Північного (6 км на захід від Авдіївки) і що важкі бої йдуть біля ресторану «Царське полювання» безпосередньо на південь від Авдіївки. У Генштабі України повідомили, що російські війська здійснили безуспішні атаки в районі нас. пунктів Степове, Тоненьке (7 км на північний захід від Авдіївки), Авдіївки, Північного та Первомайського (11 км на південний захід від Авдіївки).

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

4 листопада російські війська продовжили наступальні операції на захід та південний захід від Донецька та в районі Вугледару, але не добилися будь-яких заявлених чи підтверджених результатів. Український генеральний штаб повідомив, що українські війська відбили напад російських військ у районі Мар’їнки (на захід від Донецька) та Новомихайлівки (10 км на південь від Мар’їнки). Російський блогер заявив, що російські війська безуспішно атакували українські позиції з Микільського напрямку (4 км на південний схід від Вугледару).

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Українські сили не проводили жодних підтверджених чи заявлених наземних атак у районі кордону Донецької-Запорізької області 4 листопада.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Російські війська провели наступальні операції в районі кордону Донецької-Запорізької області, але 4 листопада не досягли будь-яких підтверджених успіхів. Український генеральний штаб повідомив, що українські сили відбили російські атаки в районі Старомайорського (9 км на південь від Великої Новосілки). Російські блогери стверджували, що російські війська просунулися в районі Приютного (14 км на південний захід від Великої Новосілки) та вздовж лінії Рівнопіль-Старомайорське (від 10 км на південний захід до 9 км на південь від Великої Новосілки). Український військовий оглядач Костянтин Машовець заявив 4 листопада, що російські війська провели серію безуспішних контратак на рубежі Новодонецьке — Золота Нива (12 км на південний схід від Великої Новосілки) та на межі Приютне — Завітне Бажання (14 км на південний захід) на південь) у напрямку Рівного.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Повідомляється, що 4 листопада російські та українські війська розпочали перестрілку на сході Запорізької області, а нещодавно російські війська підтвердили територіальні завоювання. На геолокованих кадрах, опублікованих 3 листопада, видно, що російські війська трохи просунулися на південь від Червоного (6 км на південний схід від Гуляйполя). У Міноборони Росії заявили, що російські війська відбили наземну атаку українських військ у районі Марфополя (5 км на південний схід від Гуляйполя).

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя