Карта бойових дій в Україні 5 вересня

Мапа бойових дій в Україні 5 вересня.

Мапа бойових дій в Україні 5 вересня. фото: facebook.com/GeneralStaff.ua

Сьогодні, 5 вересня, в Україні розпочалася 559-та доба повномасштабної війни з Російською Федерацією. Українські сили продовжують контрнаступальні дії та поступово просуваються вперед.

RADA.zp.ua публікує карту бойових дій від Інституту вивчення війни (ISW) за даними 5 вересня.

Українська легка піхота просунулась до позицій за протитанковими ровами та протитанковими загородженнями «зуби дракона», які складають нинішній російський оборонний шар перед настанням українських військ у західній частині Запорізької області, і українські сили, ймовірно, мають намір утримувати ці позиції. ISW не готова оцінити, що українські сили прорвали цей російський оборонний рівень, оскільки у цих районах немає української важкої техніки. На геолокованих кадрах, опублікованих 4 вересня, видно, що українські війська просунулися до позицій, розташованих на кордоні дерев, що знаходяться на схід від російських протитанкових ровів та загороджень із «зубів дракона», які є частиною трирівневої оборони безпосередньо на захід від Вербового (18 км на південний схід від Оріхова).

Геолоковані кадри, опубліковані 4 вересня, показують, що українська легка піхота також просунулась далі до ряду підготовлених російських оборонних позицій уздовж дороги, що веде на північний захід у Вербове. Інші геолокаційні кадри, опубліковані 4 вересня, показують, що українські війська просунулися до російських оборонних позицій між Роботіне (10 км на південь від Оріхова) та Новопрокопівкою (13 км на південь від Оріхова). Українські сили розширюють пролом, який вони вже проробили в одній російській оборонній ланці, і, як повідомляється, перекидають більше техніки та особового складу у тактичні тили цієї ланки. Українські сили, схоже, досягають успіхів у безпосередній близькості від ще не прорваного російського оборонного рубежу, який проходить на північний захід від Вербового та на північ від Сладкої Балки (20 км на південь від Оріхова), при цьому піхотні атаки та важкий артилерійський вогонь ведеться по російським позиціям вглиб і на південь від цього шару. Розгортання української важкої техніки та більш значних сил у цих районах, ніж досі спостерігалося ISW, вказуватиме як на прорив у цьому російському оборонному шарі, так і на спробу розширити цей прорив.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Повідомляється, що російські війська намагалися розширити мінні поля на півдні України після початку українського контрнаступу у червні. Королівський інститут збройних сил (RUSI) повідомив, що російське командування на початку українського контрнаступу визначило, що українські війська можуть легко прорвати російську доктринальну глибину мінних полів 120 метрів, що змусило російські війська прагнути збільшити глибину своїх мінних полів до 500 метрів. RUSI заявив, що російським силам не вистачає мін, щоб замінувати ці більші території так щільно, як того вимагає російська доктрина, що змушує російські сили відхилятися від доктрини, в тому числі за рахунок використання саморобних вибухових пристроїв та ширшої та диференційованішої відстані між мінами.. РУСІ заявила, що російські війська намагалися компенсувати зниження густини мінних полів за рахунок підвищення ефективності протитанкових мін, встановлюючи дві міни одна на одну.

Українські операції на кількох ділянках фронту, ймовірно, ще більше посилили ці обмеження на зусилля Росії щодо розширення мінних полів, змусивши російські війська розосередити свої зусилля з видобутку корисних копалин на широких ділянках лінії фронту. Офіційний представник Таврійської групи військ України Олександр Штупун заявив 3 вересня, що мінні поля біля наступної серії російських оборонних позицій у західному Запоріжжі менш щільні за початковий оборонний шар, через який просунулися українські війська. Однак раніше ISW підрахувала, що українські сили можуть зіткнутися з більш щільними мінними полями на певних ділянках серій російських оборонних позицій.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Російські війська 4 вересня продовжили наступальні дії на рубежі Куп’янськ, Сватове, Кремінна, але не досягли якихось підтверджених успіхів. Генштаб України та заступник міністра оборони України Ганна Маляр повідомили, що російські війська провели безуспішні наступальні операції в районі Новоєгорівки (16 км на південний захід від Сватового) та Білогорівки (12 км на південь від Кремінної). Офіційний представник Східної групи військ України Ілля Євлаш заявив, що російські війська почали зміцнювати свої позиції в районі Новоєгорівки та припинили штурми українських позицій у цьому районі. Російські джерела стверджували, що російські війська атакували район Новоєгорівки та на схід від Петропавлівки (7 км на схід від Куп’янська). Проте відомий російський блогер заявив, що тактична ситуація в районі Сіньківки (9 км на північний схід від Куп’янська) та Петропавлівки була стабільною. Російський агрегатор новин заявив, що російські війська взяли під контроль невизначену кількість українських позицій і просунулися на 2 км у Куп’янському напрямку, хоча ISW не побачила візуального підтвердження цього твердження. Маляр заявила, що українські сили за день відбивають кілька російських атак на Куп’янському напрямі.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Українські сили провели наступальні операції в районі Бахмута та просунулися 4 вересня. Геолоковані кадри, опубліковані 4 вересня, показують, що українські війська просунулися на схід від Оріхово-Василівки (11 км на північний захід від Бахмута). Заступник міністра оборони України Ганна Маляр заявила, що українські сили досягли невказаних успіхів у районі Кліщіївки (7 км на південний захід від Бахмута) і що за останній тиждень українські сили звільнили три квадратні кілометри на бахмутському напрямку. Офіційний представник Східної групи військ України Ілля Євлаш заявив, що українські сили продовжують наступальні дії на бахмутському напрямі, зокрема у районі Кліщіївки. У Міноборони Росії заявили, що українські сили безуспішно атакували Бахмутський район. Російський блогер заявив, що українські сили атакували поблизу Курдюмівки (13 км на південний захід від Бахмута) та у Кліщіївці. Російські джерела стверджували, що в районі Берхівського водосховища на північний захід від Бахмута точаться позиційні бої. Російський блогер заявив 3 вересня, що минулого тижня українські війська просунулися в районі Андріївки (10 км на південний захід від Бахмута).

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

У Міноборони Росії заявили, що українські війська 4 вересня провели безуспішні наступальні операції на лінії Авдіївка-Донецьк у районі Північного (6 км на захід від Авдіївки).

Російські війська вели наступальні операції на лінії Авдіївка-Донецьк і, як повідомляється, просунулися 4 вересня. Українській Генштаб та Маляр заявили, що російські війська вели безуспішні наступальні дії в районі Північного, Авдіївки, Мар’їнки (на західній околиці міста Донецька), Красногорівки (безпосередньо на захід від м. Донецька) та Новомихайлівки (10 км на південний захід від м. Донецьк). Окремі російські джерела заявили 3 та 4 вересня, що російські війська успішно атакували райони Новомихайлівки та Красногорівки, тоді як російський блогер заявив 4 вересня, що російські війська безуспішно атакували поблизу цих населених пунктів. Російський агрегатор новин заявив 3 вересня, що російські війська атакували район Красногорівки, але не уточнив, чим це закінчилося. Російський блогер заявив 3 вересня, що минулого тижня російські війська атакували західну Мар’їнку та південніше Авдіївки.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Російські джерела стверджують, що українські сили 4 вересня провели наступальні операції у районі західного кордону Донецької та східної частини Запорізької області, але не просунулися вперед. Російський блогер заявив, що українські сили провели безуспішні наступальні операції в районі Приютного (15 км на південний захід від Великої Новосілки). Блогер також заявив, що минулого тижня українські сили відтіснили російські війська з висот біля Рівного (10 км на південний захід від Великої Новосілки) вздовж лінії Приютне-Старомлинівка-Керменчик (15 км на південний захід — 15 км на південний схід від Великої Новосілки).

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Українські сили 4 вересня провели наступальні операції на заході Запорізької області та досягли тактично значущих успіхів. На геолокованих кадрах, опублікованих 4 вересня, видно, що українські війська просунулися на південь від Роботино (9 км на південь від Оріхова) і на захід від Вербового (18 км на південний схід від Оріхова). Заступник міністра оборони України Ганна Маляр повідомила, що українські війська продовжують наступальні дії на Мелітопольському напрямку (захід Запорізької області) і досягли невказаних успіхів на напрямі Новоданилівки (5 км на південь від Оріхова) та Новопрокопівки (13 км на південь від Оріхова). Російські блогери стверджують, що українські війська просунулися на оспорюваних територіях на схід від Новопрокопівки у напрямку с. Очеретувате (25 км на південний схід від Оріхова). Російський блогер заявив, що українські сили продовжують наступ у районі Роботино та Вербового, тоді як російське міністерство оборони та інші російські джерела заявили, що ці атаки не мали успіху. Декілька російських джерел продовжували стверджувати, що південна частина Роботино оспорюється і що російські війська зберігають оборонні позиції на південній околиці поселення. Російське джерело повідомило, що українські сили атакували район Дорожнянка (34 км на південний схід від Оріхова).

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя