Існує загроза повторних ударів: у Запоріжжі наразі не будуть відновлювати ДніпроГЕС

В поліції показали наслідки ворожих обстрілів Запорізької області.

В поліції показали наслідки ворожих обстрілів Запорізької області. Фото: zp.RADA.zp.ua

У Запоріжжі після масованох атаки РФ по греблі ДніпроГЕС зруйнована ГЕС-2 та частково ГЕС-1. Фахівці запевняють, що піде багато часу на відновлення, але наращі краще ГЕС не відновлювати, бо існує велика загроза повторних ударів росіян.

Нагадаємо, що 22 березня російські окупаційні війська завдали 8 ракетних ударів по греблі. Тоді загинув водій тролейбусу, який знаходився на ДніпроГЕС. Ще батько із донькою загинули внаслідок ударів по приватному житловому сектору.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

За словами гендиректора компанії «Укргідроенерго» Ігоря Сироти, за попередніми прогнозами компанії, на відновлення ДніпроГЕСу підуть роки.

Раніше повідомлялось, що є агрегати, які повністю з нуля потрібно виготовляти, а щоб виготовити агрегат такого плану, потрібно від 18 до 24 місяців. Плюс демонтаж та монтаж.

Також президент Центру глобалістики «Стратегія XXI» Михайло Гончар у коментарі «Новинам Приазов’я» сказав, що ДніпроГЕС можливо відновити, але спочатку потрібно зважати на ризики повторних російських атак.

— Є два історичні прецеденти ураження ДніпроГЕСу в 1941 та 1943 роках. Там обсяг руйнацій був значно більшим. Тоді була зруйнована не тільки гідроелектростанція, але й гребля. Тому, в принципі, відновити уражену ГЕС-2 можливо. Утім, якщо ми говоримо про те, щоб відновити станцію до наступного осінньо-зимового сезону, то ні, цього, звичайно, не буде. Зараз її ніхто не відновить, оскільки загроза ударів зберігається, – розмірковує експерт.

При цьому голова Запорізької ОВА Іван Федоров в етері національного телемарафону новин заявив, що зараз експерти, підрядники, проєктувальники проводять повний аналіз збитків, завданих інфраструктурі. Тільки після цього можна буде приступити до відновлення спроможності генерувати електроенергію.

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя