Завезли з Єгипту: в Україну потрапили отруйні мандарини

Завезли з Єгипту: в Україну потрапили отруйні мандарини -

Завезли з Єгипту: в Україну потрапили отруйні мандарини — фото: meta.ua

В Україну завезли мандарини, які можуть бути отруйними для людини. До нашої країни їх привезли з Єгипту.

Як повідомили на сайті системи швидкого оповіщення для харчових продуктів та кормів (Rapid Alert System for Food and Feed — RASFF), небезпечні для здоров’я людей єгипетські мандарини потрапили в Україну та Грецію. Саме греки виявили, що вміст пестициду диметоат у цитрусових перевищує допустиму норму у 33 рази.

Зауважимо, що у Греції ці мандарини не допустили до продажу в магазинах, супермаркетах і на ринках.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації.

Чи встигли фрукти потрапити на прилавки українських маркетів — не відомо.

Зазначимо, що в ГУ Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів у Львівській області розповіли, що надійшло інформаційне повідомлення Системи швидкого реагування харчових продуктів та кормів (RASFF) від 20 листопада 2023 року № 2023.8018 стосовно виявлення диметоату в мандаринах з Єгипту, що експортувались з Греції (експортер: DROSERO TRADE S.M. P.C., Giannitsa) до України (отримувач: ТОВ «Фудком», вул. Залізничне шосе 57, місто Київ, 01014; місце доставки: село Мартусівка, Бориспільський районн., Київська область).

Вони попередили операторів ринку про виконання обов’язку, передбаченого частиною 3 статті 20 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», а саме: негайного вилучення харчового продукту з обігу та письмового інформування компетентного органу про виявлену невідповідність у строк не більше двох робочих днів.

Чим небезпечний диметоат

Диметоат — це органофосфатний інсектицид, який використовується для боротьби з шкідниками в сільському господарстві та інших галузях.

При потраплянні його до організму через рот, пори шкіри або при вдиханні, у людини можуть виникнути діарея, нудота, пітливість, розмитість зору, утруднене дихання.

Якщо організм піддається регулярному впливу диметоату, то у людини можуть спостерігатися дезорієнтація, дратівливість, погіршення пам’яті та концентрації, кошмарні сни, проблеми з мовленням і навіть розлад серцево-судинної системи.

Деякі дослідження показують, що диметоат може мати й карциногенний потенціал, тобто збільшує ризик розвитку ракових захворювань.

Якщо у вас є підозра на отруєння диметоатом, рекомендується звертатися до лікарів.

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя