Філіали малої батьківщини: як у Запоріжжі працюють центри допомоги для переселенців з окупованих міст і районів | Новини Запоріжжя

З початком широкомасштабного вторгнення Запоріжжя стало великим хабом для внутрішньо переміщених осіб, населені пункти яких окупували російські війська або опинилися під їхнім щільним вогнем. У нашому місті відкрили низку центрів для допомоги людям, які були змушені покинути свої домівки. 

Найпотужніші з них діють за територіальним принципом: хаби створені силами релокованої місцевої влади, а з відвідувачами працюють їхні земляки з рідних громад. Тут можна отримати гуманітарну допомогу та консультації різноманітних спеціалістів. Крім того, центри та їхні партнери організовують різноманітні заходи, де можливо провести час із переселенцями свого району та міста. «Перший Запорізький» розповідає про гуманітарні пункти для внутрішньо переміщених осіб, які створили влада та громадськість.

Центр допомоги евакуйованим громадянам міста Енергодара

Місто-супутник Запорізької АЕС одне з перших було окуповано російськими військами. Про захоплення найбільшої за потужністю атомної станції Європи стало відомо у ніч на 4 березня 2022 року. Мешканці Енергодара почали масово покидати окуповане місто, значна кількість виїхала до Запоріжжя.

«На початку широкомасштабного вторгнення, коли у нас була така змога, ми відправляли гуманітарну допомогу тим, хто знаходився в тимчасово окупованому Енергодарі, – розповідає міський голова Дмитро Орлов. – Після того, як більшість містян вже виїхала, виникла нагальна потреба створити для них центр допомоги у Запоріжжі, бо по концентрації найбільша кількість енергодарців перебуває саме тут».

Гуманітарний хаб  був створений рік тому – у вересні 2022 року, а з весни поточного року аналогічні центри відкрили і в інших містах, де є найбільша кількість енергодарців – Дніпрі та Києві.

«Послуг, які ми надаємо, дуже багато. Починаючи від видачі продуктово-гігієнічних та дитячих наборів, до постільної білизни, подушок, ковдр та іншого від благодійних організацій. Тобто надаємо ті необхідні речі, що потрібні людям, які виїхали з порожніми руками, – перелічує мер Енергодара. – Також можна отримати консультації з питань соціальної допомоги, щодо адміністративних та освітніх питань. У нас працюють представники центру зайнятості, пенсійного фонду. Завдяки нашим партнерам для гостей центру є психологічна допомога. Також доступні юридичні та медичні консультації, працюють сімейні лікарі тощо».

Центр допомоги евакуйованим громадянам міста Енергодара співпрацює з близько 40 фондами та благодійними організаціями, які надають гуманітарну допомогу та різноманітні послуги. Серед них «World Central Kitchen», «Червоний Хрест», «Проліска», «GEM» та багато інших.

За словами міського голови, центр забезпечує в різні часи від 700 до 1 300 сімей енергодарців, які перебувають у Запоріжжі.

«Зараз близько 1 000 родин – це вже майже стала цифра, яку ми намагаємось забезпечувати щонайменше один раз на місяць, а зазвичай – 2-3 рази на місяць. У них є можливість отримати від різних фондів продуктові набори. Дитячі набори для дітей до трьох років — кожну п’ятницю. Це, наприклад, суміші, речі, памперси, їх за наявності видаємо щотижня за попередньої реєстрації», – розповідає Дмитро Орлов.

У хабі мешканцям Енергодару допомагають 15 штатних працівників виконавчого комітету й управління праці та соцзахисту населення Енергодарської міської ради, а також близько 10 волонтерів.

Дізнатись про графік видачі гуманітарної допомоги та умови її отримання, знайти анонси активностей центру та іншу корисну інформацію можна в Telegram-каналі за посиланням.

Центр допомоги працює з понеділка по п’ятницю з 9:00 до 14:00 за адресою вул. Незалежної України, 10 корпус ЗНУ (колишній корпус ЗДІА). Телефони: 098-017-37-25; 099-750-59-94.

Центр допомоги Василівського району «Ми разом»

Гуманітарний хаб для мешканців Василівського району Запорізької області розгорнули на базі академічного обласного театру ляльок. Він розпочав роботу 22 липня минулого року, а засновником виступила Василівська районна державна адміністрація.

Мешканцям Василівського району допомагають 14 людей, які забезпечують роботу центру. Тут можна вирішити нагальні питання та отримати низку соціальних послуг.

«У нас проходять юридичні та психологічні консультації, є фахівці-педагоги, які допомагають з розв’язанням освітянських питань. Також консультують лікарі: сімейний лікар та хірург, який за необхідністю перенаправляє вас у лікарню. Крім цього, є безкоштовна соціальна пральня. Завдяки Запорізькому професійному вищому училищу моди та стилю у нас кожної неділі діє безкоштовна перукарня – є жіночі, дитячі та чоловічі стрижки», – розповідає координатора центру Ірина Лисенко.

Центр «Ми разом» співпрацює з багатьма благодійниками. Зокрема одяг та продуктові набори надають гуманітарна місія «Проліска», благодійний фонд «Карітас», благодійна організація «ADRA» та багато інших. У центрі є свої юристи, окрім того, консультують переселенців з правових питань Норвезька рада у справах біженців в Україні (NRC) та правозахисна українська організація «Право на захист».

«Найчастіше люди звертаються за гуманітарною допомогою та одягом, з питань через втрату житла та за психологічною підтримкою. Загалом проблеми у переселенців дуже різні і їх досить багато, – каже Ірина Лисенко. – Потік бажаючих скористатись нашими послугами не знизився, навпаки їх стає все більше. За день на консультації приходить приблизно 30-40 переселенців. Якщо на нашій базі певний фонд видає гуманітарну допомогу, то людей, звичайно, більше».

Центр допомоги Василівського району «Ми разом» працює по вулиці Гоголя, 60 (приміщення академічного обласного театру ляльок) з понеділка по п’ятницю, час роботи – з 9:00 до 14:00. Телефон: 093-305-63-69. Дізнатись графіки видачі гуманітарної допомоги та часи роботи консультантів можна у Telegram-каналі.

 Інформаційно-ресурсний центр Бердянського району 

У липні минулого року Бердянська районна військова адміністрація заснувала у Запоріжжі центр для допомоги мешканцям свого окупованого району. В хабі працює 10 представники громад Бердянщини, зокрема лікарі й реєстратори. Тут можна отримати гуманітарну, медичну та інформаційну допомогу, а також відвідати різноманітні заходи, які організовують партнери центру.

«Ми надаємо юридичні, медичні та соціальні послуги, допомагаємо з працевлаштуванням, консультуємо з питань освіти та захисту прав людини, організовуємо дозвілля для дітей та дорослих. Також у нас є свій власний медичний пункт: проводимо вакцинацію, консультації лікарів, за наявності видаємо медикаменти, які отримуємо від благодійників. У нас все реально працює, а не просто для звітності», – зазначає адміністраторка центру Олена Мірошник.

Партнерами центру є багато благодійних організацій, наприклад «Лікарі без кордонів»,«ЮНІСЕФ», «Посмішка ЮА», «Пролісок-Бердянськ», «NPO JUCA», «АДРА» та багато інших.

«На сьогодні у нас в хабі зареєстровано понад 6 тисяч людей різних категорій: діти, пенсіонери, люди з інвалідністю, з багатодітних сімей, члени родин військовослужбовців тощо, – каже Олена Мірошник. – Кількість людей за день різна: коли видаємо гуманітарну допомогу, буває і 30, і 40 відвідувачів, а в інший день можуть прийти 5-10 переселенців. Це переважно залежить від того, які у нас сьогодні в хабі заплановані послуги та активності. Та в цілому потік людей не зменшився».

За словами адміністраторки інформаційно-ресурсного центру, всі види послуг користуються попитом, але найчастіше переселенці звертаються за гуманітарною, психологічною та медичною допомогою.

«Коли до нас звертається людина, ми одразу підписуємо її на наш Telegram-канал, де публікуємо інформацію про всі наші активності, які проходять у хабі. Крім того, за потреби інформуємо по всім медичним, соціальним та освітнім питанням, а також повідомляємо, коли та для якої категорії буде відбуватися видача гуманітарної допомоги. Та наші люди й самі досить організовані й приходять згідно з нашими об’явами», – розповідає адміністраторка центру.

Центр знаходиться за адресою вул. Незалежної України, 55А (біля Запорізького театру молоді). Працює по буднях з 9:00 до 15:00. Субота та неділя – вихідні. Телефон: 050-522-91-46. Всю актуальну інформацію можна дізнатися у Telegram.

Простір єдності Пологівського району «Допомога поруч»

Центр відкрили у липні 2022 року, його засновником є Пологівська районна військова адміністрація. У просторі надають допомогу представники 15 громад Пологівського району. Для потреб ВПО працюють співробітники управління соціального захисту Пологівської РВА, управління Пенсійного фонду, центру зайнятості та медичної сфери. 

«Ми надаємо інформаційно-консультативні послуги. Це і працевлаштування, юридична допомога, соціальний захист. Також є можливість отримати медичні послуги, у нас працюють сімейні лікарі», — розповідає заступник керівника «Простору єдності» Володимир Плевако.

Громади Пологівського району з допомогою центру напряму співпрацює із багатьма благодійними фондами, які на базі хабу здійснюють видачу як продуктових, так і гігієнічних наборів. Серед них — «Посмішка ЮА», «Карітас Запоріжжя», «Взаємодія» та ще багато інших.

«Зазвичай люди звертаються до нас з різноманітними проблемами: це гуманітарне забезпечення, юридична допомога та вирішення багатьох інших питань», — розповідає Володимир Плевако. 

За його словами, кількість відвідувачів центру після 1,5 років широкомасштабного вторгнення не зменшується, а навіть дещо збільшується. Наразі до центру щодня приходить приблизно від 50 до 70 переселенців.

Тут також безкоштовно можна отримати перукарські послуги та відвідати різноманітні заходи для дорослих та дітей, влаштовані благодійними фондами. За всіма анонсами можна слідкувати в Telegram.

Простір Єдності розташували у палаці культури «Орбіта» за адресою вул. Вячеслава Зайцева, 9. Графік: з понеділка по п’ятницю з 9-ї до 14-ї години. Телефон: 099-421-25-04.

Відкритий простір допомоги для мешканців Мелітопольського району «Саме тут»

У Запоріжжі перебувають близько 10 тисяч людей, що вирвалися з окупованої Мелітопольщини. Для них створений центр «Саме тут», де можна не тільки отримати допомогу, а й відвідати коворкінг для молоді, який діє на базі центру.

Простір виступає майданчиком, де мешканці Мелітополя та Мелітопольського району, які тимчасово залишили свої домівки та евакуювалися до Запоріжжя, можуть отримати інформаційну, психологічну, юридичну та медичну види допомоги. Його мета — повністю закрити потреби людей, що виїхали з окупованого району.

У центрі можна проконсультуватись з представниками пенсійного фонду, управління захисту населення, освітянами, потрапити на прийом до лікаря, дізнатись, як відновити втрачені документи тощо.

«Саме тут» співпрацює з благодійними організаціями, які надають матеріальну та гуманітарну допомогу. Окрім того, тут влаштовують кінопокази, діє молодіжний коворкінг, є дитяча зона, де малеча може гратись з вихователем та відвідувати онлайн-заняття.

Подібні хаби також працюють у Львові та Києві, а 14 жовтня «Саме тут» запустили ще й в Дніпрі – це ті міста, які прийняли найбільшу кількість мелітопольців.

Відкритий простір допомоги для мешканців Мелітопольського району «Саме тут» знаходиться у Запоріжжі за адресою проспект Соборний, 8 (район заводу «ЗАЗ»). Працює з понеділка по п’ятницю з 9:00 до 15:00. Телефон: 067-329-01-81. Соцмережі: Telegram, Facebook, Instagram.

Центр допомоги маріупольцям «Я Маріуполь»

На початку широкомасштабного вторгнення Запоріжжя першим зустрічало маріупольців, які рятувались від війни. Центр відкрився 4 травня 2022: за рік тут прийняли понад 10 тисяч людей.

Маріупольський центр покликаний надавати психологічну, гуманітарну, соціальну, юридичну, медичну та інші види підтримки.

Окрім того, тут допомагають з пошуком роботи та організовують дозвілля дітей та дорослих — можна відвідати екскурсії, майстер-класи та безліч інших заходів, організованих партнерами-благодійниками центру.

Тут також є дитяча кімната та побутовий центр, де можна скористатися послугами перукаря, швачки, випрати речі тощо, крім того, працює стоматологічний кабінет.

Такі центри для маріупольців також діють й в інших українських містах. У Запоріжжі «Я Маріуполь» працює за адресою проспект Соборний 150А (район Центрального РАЦСу), з 8:00 до 18.00, неділя – вихідний. Телефон: 050-399-20-35. Актуальну інформацію та анонси можна знайти у Telegram и Facebook.

Текст — Юлія Глушко, фото з сайту Запорізької ОВА та соцмереж центрів

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя