Як Європа подолала енергетичний шантаж росії

Повномасштабна війна, розпочата ерефією в лютому 2022 року, мала безпосередній вплив не тільки на українську економіку, негативні наслідки війни відчули більшість держав світу, особливо ті, які цілком покладалися на порядність та надійність російських постачальників енергоносіїв. Ще напередодні великої війни в Україні росія розпочала енергетичний шантаж на європейському ринку природного газу, результатом якого стало підняття цін на блакитне паливо на європейському ринку на 1000 відсотків в порівнянні з середніми цінами, які були впродовж останнього десятиліття. Зростання вартості природного газу неминуче призвело до подорожчання електроенергії, особливо з врахуванням того, що власний видобуток природного газу в країнах Європейського Союзу за останні 10-12 років зменшився майже на 70 відсотків (як повідомляє Українська енергетична біржа середньомісячна ціна МВт-год електроенергії на європейському хабі в 2022 році складала 130 євро, що в 7 разів перевищило середні показники за останні п’ять років).

Як країни Європейського Союзу виходили з енергетичної кризи

Енергетичний шантаж росії мав деякий успіх тільки на його початковому етапі, з початком повномасштабної агресії ерефії ситуація в країнах Європейського Союзу почала кардинально змінюватися. Зокрема, в березні 2022 року країни Європейського Союзу узгодили єдиний план дій щодо зниження енергетичної незалежності від росії, в першу чергу щодо зменшення закупівель природного газу та одночасного прискорення розвитку відновлювальних джерел енергії і зменшення загальної залежності від споживання викопних видів палива. Також план заходів країн ЄС щодо виходу з енергетичної кризи передбачав:

  • запровадження нових правил зберігання природного газу – планувалось заповнювати всі сховища природного газу на зимовий період 2022/2023 років на 80 відсотків, а в наступні роки – щонайменше на 90%;
  • проведення спільних закупівель природного та скрапленого газу і водню з використанням Енергетичної платформи ЄС та запровадження механізмі солідарності газових потоків, за умовами якого газ з однієї країни ЄС має постачатися до інших країн, де відчувалася його нагальна нестача або існувала загроза припинення його постачання;
  • запровадження механізму корекції ринку природного газу, яким встановлено ліміти на зростання ціни.

Якими є попередні результати запроваджених в країнах ЄС реформ

Відповідно до затвердженого плану дій щодо подолання наслідків енергетичної кризи країни ЄС планували скоротити споживання природного газу на 15 відсотків, фактичне скорочення склало 19% (в тому числі за рахунок дуже високих цін на блакитне паливо).

Закупівля російського газу за підсумками 2022 року зменшилася на 55%, що в натуральному виразі склало 77 млрд. кубічних метрів, водночас об’єми закупленого зрідженого газу збільшились на 77% і склали 130 млрд. куб. м. (водночас Європа не повністю відмовилася від російського газу, за підсумками 2023 року плануються закупівлі 25 млрд. кубометрів природного та 15 млрд. кубометрів зрідженого газу).

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя