Від’єднали ЗАЕС від енергосистеми України: двом росіянам заочно повідомили про підозру | Новини Запоріжжя

Служба безпеки та Офіс Генерального прокурора повідомили про підозру «заступнику директора» захопленої Запорізької атомної електростанції Едуарду Атакіщеву та його підлеглому — «головному інженеру» Андрію Горбунову. За даними слідства, вони організували від’єднання станції від єдиної енергосистеми України.

Про це повідомляє СБУ.

До «призначення» росіяни працювали на Ростовській АЕС. Звідти вони прибули на тимчасово окуповану територію півдня України та на початку жовтня 2022 року ввійшли до керівного складу Запорізької атомної електростанції.

На нових посадах вони займалися «інтегруванням» ЗАЕС до структури «Росатому» та приєднанням технологічних потужностей станції до енергетичної системи РФ.

Також підбурювали українських атомників співпрацювати з агресором та укладати «контракти» з окупаційною адміністрацією АЕС, а у разі відмови погрожували переслідуваннями з боку репресивних органів РФ.

Їм заочно повідомили про підозру за ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни) та ч. 4 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 111 (підбурювання до вчинення державної зради в умовах воєнного стану за попередньою змовою групою осіб) Кримінального кодексу України.

Тривають заходи для притягнення їх до відповідальності.

Нагадаємо, окупанти заявили, що перевели в «холодний зупин» реакторну установку енергоблока № 4 на ЗАЕС.

Атакована, обстріляна та захоплена: рівно два роки тому окупанти захопили Запорізьку АЕС

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя