Відбудова Запоріжжя: як просувається відновлення частково зруйнованих будинків, – ФОТО | Новини Запоріжжя

У Запоріжжі активно продовжують відбудову частково зруйнованих російськими ракетами багатоповерхових житлових будинків.

На сьогодні активно ведуться відновлювальні роботи у чотирьох частково зруйнованих житлових будинках, підготовку проєктно-кошторисної документації та перший етап робіт яких профінансували за кошти міського бюджету: на вул. Кияшка, 22, Сталеварів, 16, Зестафонській, 10 та пр. Соборному, 151. Ще сім багатоповерхівок (Зестафонська, 8, Незалежної України, 67, Незалежної України, 80, Кам’яногірська, 6, Миру, 14, Запорізька, 2-А та 2-Б) будуть відновлені Державним агентством відновлення та розвитку інфраструктури. Також планується відновлення за державний кошт зруйнованого у жовтні будинку по пр. Соборному, 44.

Соборний, 151

Внаслідок ракетного удару 6 жовтня по пам’ятці архітектури та містобудування місцевого значення – історичному будинку на проспекті Соборному, 151 – було зруйновано два під’їзди. Ворожа атака знищила 24 квартири. Внаслідок терористичного акту загинули 15 людей.

Проєкт відбудови передбачає не лише зведення зруйнованого частини, а й повне оновлення усіх 15 під’їздів будинку з термомодернізацією фасаду.

«Роботи вже виконані на 60%. Першу цеглину ми поклали 10 серпня. З того часу роботи зроблено чимало. Проєктом передбачено завершення відновлення наприкінці 2024 року. А ми плануємо, щоб жителі зруйнованого частини будинку, вже зустрічали Новий рік у своїх квартирах. Якщо будуть ресурси, люди і не надто холодна погода, це реалістично зробити, – розповів Євген Ковальов, консультант зі зв’язків із громадськістю підрядника – компанії «Українські інвестиційні технології».

На сьогодні будівельники повністю відновили п’ять поверхів зруйнованої частини будинку та завершили роботи по покрівлі на ній, встановили нові вікна та двері. У квартирах всередині майже повністю закінчилися роботи з оштукатурювання стін. Цього тижня запланово розпочати поклейку шпалер та керамічної плитки. Почалися роботи з встановлення архітектурних елементів та декоративної плитки.

«Найближчі дні усі сили будуть спрямовані на внутрішні роботи у будинку – оздоблення квартир: шпалери, плитку, стелі, ламінат тощо. Поки у відновленій частині будинку не увімкнене опалення, для робіт будемо використовувати теплові гармати. В інших під’їздах – батареї вже гарячі. Тут також система вже змонтована, залишилося встановити необхідні крани», – розповів представник компанії-підрядника.

У під’їздах № 1-3 вже зроблено вимощення, цього тижня буде виконане асфальтування. Також почалися роботи з благоустрою (монтаж тротуарної плитки) біля під’їздів № 8-10. За словами підрядників, ремонт під’їздів вже завершений на 80%. Електрики завершують монтаж нових електромереж у під’їздах до квартир. Крім того, у будинку мають повністю замінити вікна на енергоефективні. На сьогодні їх не встановили лише у квартирах, куди немає доступу, або власники квартир відмовилися це робити.

«Складність відновлення архітектурних елементів полягає у процесі їх виготовлення, що займає великий час. Потрібно зняти максимально вцілілий елемент, відновити його руками скульптора, повністю повторити автентичність, зробити якісну форму-шаблон. Єдине місце в Україні, де зараз можна знайти шамотну глину для плитки Мелія – це прифронтовий Слов’янськ.  Досить складно було знайти необхідний об’єм шамотної глини – майже 60 тонн. Також тривалий час займає виготовлення плитки. У печі, яку можна запускати лише двічі на тиждень, запікається лише 90 одиниць плитки за один раз. Тобто 180 плиток на тиждень, коли їх потрібно 1900 одиниць тільки на зруйновану частину, – розповів Євген Ковальов. – Окрема складність – монтування. Справа в тому, що всі елементи були вмонтовані під час будівництва. Щоб пришвидшити терміни відновлення без прив’язки до архітектурних елементів, ми змінили спосіб кріплення цих елементів. Плитку ми будемо монтувати за принципом вентильованих фасадів: чотири кріплення та клей».

За словами представника компанії-підрядника, завдяки моніторингу цін та швидкості виконання робіт їм вдалося зекономити майже 70 мільйонів гривень з бюджету.

«Заощадити вдалося за рахунок інвестора (комбінат «Запоріжсталь» виділив на початковий етап робіт 50 мільйонів гривень, – прим.) та конструктивних рішень по відновленню. Наприклад, замість монолітних перекриттів ми використали плити, що суттєво зменшує вартість без втрати характеристик, – зазначив представник «Українських інвестиційних технологій». – Моніторинг цін допоміг заощадити в середньому 40-50% вартості матеріалів. Наприклад, у проєктно-кошторисній документації вартість цегли була вказана у розмірі 18 гривень, а фактично вона коштує 10. Чому була така вартість у проєкті? Тому що він був розрахований на декілька років, тож не було зрозуміло, яким буде курс долара та рівень інфляції. Оскільки зменшилися терміни робіт, не відбулося стрибків у ціні».

По завершенню робіт, окрім відновлених 20 квартир, жителі усіх 160 квартир отримають покращені умови проживання: ремонт під’їздів з новою електрикою, заміну і утеплення даху, благоустрій території.

У дворі цього будинку підрядник монтує нове укриття, яке буде розміщене під новим дитячим майданчиком. Сховище площею 150 квадратних метрів буде розраховано на 100 жителів з навколишніх будинків. На сьогодні готовність конструктивної частини бомбосховища – близько 80%. Незабаром розпочнеться внутрішнє оздоблення.

Кияшка, 22

У будинок по вулиці Кияшка, 22 ворожа ракета влучила у ніч на 24 вересня. Це було перше влучання по житловому багатоквартирному будинку у Запоріжжі: одна людина загинула, ще дев’ятеро постраждали.

Відновлювальні роботи тут активно продовжуються з початку червня.

«На сьогодні у всіх квартирах завершили роботи з прокладання електромереж, прокладаємо силові дроти по під’їздах. У квартирах першого під’їзду завершуємо оштукатурювання. Повністю встановлено майже всі вікна. Залишилося тільки з двору у ЦНАПі, – розповів керівник підрядної організації «Статусбудінжиніринг» Сергій Дідух. – У будинку вже тепло, це дозволить і надалі проводити оздоблювальні роботи у квартирах».

За його словами, на будівельному майданчику роботи йдуть понад планово – виконано понад 50% робіт.

«Понад 30% – це були додаткові роботи у зв’язку з побажаннями мешканців квартир. Три місяці ми їх виконували. Зараз ми повністю перейшли до основних робіт, передбачених проєктом, і завершуємо додаткові», – підсумував Сергій Дідух.

Зестафонська, 10

Під час ракетного удару по Запоріжжю 8 жовтня 2022 року епіцентром удару став дев’ятиповерховий будинок по вулиці Зестафонській, 8. Відновлення цього будинку, зважаючи на масштаб руйнувань, буде дороговартісним і тривалим.

Наразі роботи з відновлення відбуваються у будинку №10 поряд, який також постраждав внаслідок ворожої атаки. У цьому випадку аналогічно з іншими кейсами відбудови не лише ремонтують найбільш постраждалу частину будівлі, а повністю оновлюють будинок – з ремонтом покрівлі, балконів та під’їздів.

«На сьогодні поклеєно 80% шпалер та укладено 90% керамічної плитки в санвузлах відновлених квартир. Триває монтаж натяжних стель по четвертому та п’ятому поверху та встановлення квартирних дверей. Після цього переходимо на сходинкові клітини. Опалення вже працює в повному обсязі, – розповів Анатолій Твердохліб, головний інженер будівельної компанії «Стройінвест», що за результатами конкурсу займається відновленням двох постраждалих будинків – на Сталеварів, 16 та Зестафонській, 10. – До нового року ми завершимо роботи у квартирах, щоб люди повернулися додому».

Сталеварів, 16

6 жовтня ракета ворожого зенітно-ракетного комплексу С-300 знищила кутовий під’їзд чотирьохповерхового будинку всередині житлового кварталу на вулиці Сталеварів.

Будівельні роботи на цьому об’єкті розпочалися наприкінці червня. На місці зруйнованого під’їзду вже зведено монолітну частину, триває встановлення стін з газобетонних блоків на першому та другому поверхах.

«20 листопада ми повністю виконали монолітну частину будівлі. На цьому тижні плануємо роботи на парапетній частині покрівлі. Зводяться стіни – кладка газобетону. На першому поверсі виконано 90%, на другому – 40-50% кам’яної кладки. Цього тижня очікуємо поставку частини віконних блоків. Наприкінці цього тижня плануємо «набирати» стропильну систему покрівлі, – розповів вищезгаданий Анатолій Твердохліб. – Крім того, виконуються роботи в квартирах у незруйнованій частині будинку: зробили кімнату, туди переселилися люди, розпочинаємо наступну. Роботи йдуть згідно плану».

Доступна відбудова Запоріжжя: чому важливе відновлення, яке відповідатиме потребам людей з інвалідністю

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя