Сотні одиниць техніки, посилені конструкції, геотекстиль замість деревини: як будують фортифікації на Запорізькому напрямку | Новини Запоріжжя

На Запорізькому напрямку триває будівництво фортифікацій. Їх постійно модернізують, аби забезпечити безпеку для військових.

Про це в етері українського марафону новин заявив голова Запорізької ОВА Іван Федоров.

За його словами, коштів та техніки для будівництва вистачає.

«Сьогодні уряд виділяв достатньо коштів як для військових, так і для цивільних, щоб ми найняли відповідні підрядні організації і вони виконували роботи суворо в ті терміни, які для нас визначили військові. Саме на території Запорізької області працює велика кількість техніки — це сотні одиниць, які працюють з раннього ранку до пізнього вечора, а інколи й вночі, коли дозволяє погодна обстановка та безпекові умови», — зазначив голова ЗОВА.

Іван Федоров розповів, що окупанти постійно намагаються зірвати роботу обстрілами.

«Ми не розкриваємо деталі, тому що ворог намагається поцілити в цю техніку, щоб її зруйнувати і знищити. Але точно будівництво від цього не зупиняється і ведеться двома підрозділами — військовими та цивільними. Тож у нас немає перебоїв з постачанням техніки та матеріалів», — сказав очільник області.

Він наголошує, що роботи виконуються за новим проєктом для міцності та надійності фортифікацій.

«Маємо використовувати суто залізобетонні або металеві вироби для будівництва, щоб наші обороні споруди були довготривалими, а не з деревини, яка, на жаль, через декілька років стає непридатною для використання і всі окопи осипаються. По-друге, для оббивки безпосередньо ходів та сполучень можемо використовувати геотекстиль, а не деревину, це значно швидше і практичніше у використанні. Також видозмінені деякі бетонні конструкції, які ще більш посилені, щоб ще сильніше забезпечити безпеку для наших військових, — розповів голова ЗОВА. — Ми маємо розуміти, що скоріш за все вчергове будуть вноситись зміни в типові проєкти навіть під час будівництва, тому що у нас змінилася війна. Якщо раніше ходи, сполучення та окопи — це був добрий захист для наших військових, то тепер з застосуванням FPV-дронів, які можуть залітати навіть в ці рви та ходи сполучення, це звичайно недостатня безпека. Тепер ми будемо думати, чим дообладнувати наші ходи сполучення, щоб надати ту безпеку, яку сьогодні потребують наші військові. Ми точно маємо беззупинно модернізувати наші рішення».

Будівництво фортифікації: в Запорізькій ОВА озвучили скільки коштів виділили на їх зведення, — ВІДЕО

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя