Влаштовують перегони на золовідвалах: на Запоріжжі окупанти провокують задимлення з концентрацією отруйних речовин, — ВІДЕО | Новини Запоріжжя

Протягом останнього місяця жителі тимчасово окупованого Енергодару регулярно спостерігають значне задимлення на вулицях, спричинене роздмухуванням пилу з золовідвалів Запорізької ТЕС. Особливо від цього страждають мешканці Першого мікрорайону.

Про це повідомляє Дмитро Орлов, міський голова Енергодару.

На золовідвалах складують золи та шлаки, які утворюються у процесі роботи теплової електростанції при спалюванні твердих палив. Ці відходи мають високу концентрацію отруйних речовин. При висиханні утворюють пил, який здатний переміщатися на значні відстані.

«Для безпечного утримання золовідвалів необхідно регулярно поливати пил водою, як це робили працівники підприємства до окупації. На сьогодні ми бачимо, що через недолуге «управління» окупантів, регулярні обстріли та відсутність належного утримання золовідвалів утворюються великі хмари пилу, які розносяться вітром по місту», — пише Орлов.

Російські загарбники посилюють ситуацію: коли вітер посилюється, вони влаштовують автомобільні перегони прямо по золовідвалу, тим самим значно посилюючи підйом пилу в атмосферу. Дмитро Орлов зазначає, що найімовірніша причина цілеспрямованого створення небезпечної ситуації — невміння забезпечити належну роботу захоплених підприємств.

«Втім, знаючи рівень «креативності» окупантів, можна цілком припустити, що таким чином вони планують чергові переміщення своєї техніки, або інші злочини, сховавшись від пильного ока городян у густих хмарах пилу», — пише мер Енергодара.

Поранених везуть вантажівками цілодобово: дитячий санаторій у Запорізькій області окупанти перетворили на медичний хаб, — ВІДЕО.

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя