Почати бізнес з нуля: як переселенки відкривають власну справу в Запоріжжі та хто їм в цьому допомагає | Новини Запоріжжя

З початком широкомасштабного вторгнення Запоріжжя стало прихистком для мешканців захоплених територій та населених пунктів, де тривають бойові дії. За даними Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, на початок грудня 2023 року у Запорізькій області зареєстровано майже 232 тисячі внутрішньо переміщених осіб, а на обліку у службі зайнятості перебувають близько 4 тисяч ВПО, які мають статус безробітних.

Багатьом на новому місті доводиться буквально починати життя з нуля. Хтось проходить перекваліфікацію і обирає нову професію, а дехто робить прибутковим своє хобі, відкриваючи власну справу. Наразі існує багато проєктів, які здатні в цьому допомогти. «Перший Запорізький» розповідає про один з них, а також знайомить з історіями успіху жінок, які завдяки ньому побудували власний бізнес у Запоріжжі.

«Центри підтримки та розвитку жінок Запорізької області»: від стабілізації емоційного стану до успішного підприємництва

Громадська організація «УкрПростір» започаткувала проєкт «Центри підтримки та розвитку жінок Запорізької області» за підтримки UN Women Ukraine/ООН Жінки в Україні. Наразі триває його другий етап, а перший розпочався ще у серпні минулого року. Спочатку це були безпечні простори, у яких звертали увагу саме на психологічний стан відвідувачок під час війни, а тепер основний акцент центрів — стабілізувати жінок і максимально допомогти їм в різних сферах.

Такі центри працюють у Запоріжжі і селі Лукашеве Широківської громади Запорізької області. Тут проводять психологічні консультації та різноманітні тренінги для підтримки жінок під час війни.

«Раз на тиждень в кожному центрі на сьогодні проходять групові психологічні консультації, є можливість працювати з психологом індивідуально. На це я великий попит, зокрема, жінок з дітьми. Звертаються і ВПО, і мешканки Запоріжжя, жінки, у яких чоловіки воюють, демобілізовані жінки, тобто багато різних категорій», — розповідає координаторка «Центрів підтримки та розвитку жінок Запорізької області» та директорка громадської організації «УкрПростір» Наталя Селюкова.

Жінки в центрах постійно вчаться новому і здобувають знання з різних сфер, адже окремий блок проєкту — це навчання. Тут проводять тренінги про права жінок, попередження та протидію гендерно зумовленому насильству, бізнес тощо.

«У блоці про гендерно зумовлене насильство ми відштовхуємось від того, що є чотири види насильства: психологічне, фізичне, сексуальне, економічне. За цими видами насильств ми проводимо окремі тренінги. Є окремий блок з фізичної безпеки — це тренінги із самозахисту та першій домедичній допомозі. Також приділяємо увагу і мінній безпеці. Що стосується психологічного насильства, у нас є багато тренінгів з вирішення конфліктів та ненасильницької комунікації, розпізнавання психологічного тиску, щодо економічного — блок про бізнес», — каже пані Наталя.

Всі заходи проходять у цікавому та жвавому форматі.

«Ми розуміємо: якщо просто проводити лекцію з протидії насильству, то до нас прийде максимум п’ять людей, тому шукаємо різні формати того, як можна ці складні теми цікаво подати. У нас є ігрові форми, є перегляди фільмів і потім їх обговорення, арттерапія, симуляційні ігри, тобто багато різного»,  — каже координаторка просторів.

Згодом центри почали допомагати жінкам з відкриттям бізнесу шляхом надання грантів.

«Спочатку була велика підготовча робота, а потім ми вже перейшли на економічну спроможність. І безпосередньо в цьому проєкті ми надавали гранти для того, щоб підвищити економічну стійкість і таким чином перейти від просто стабілізації до самостійності жінок, в тому числі в економічному плані», — розповідає Наталя Селюкова.

Гранти фінансувала структура UN Women Ukraine/ООН Жінки в Україні, яка бореться за гендерну рівність та працює над розробкою сприятливого середовища для реалізації потенціалу жінок та дівчат.

«Гранти надавалися не тільки на власну справу, бо ми постійно проводимо дослідження, і виявили, що не всі взагалі-то готові її започаткувати. Іноді жінкам, особливо тим, хто переїхав із сільської місцевості, де більше роботи було в сільському господарстві, не вистачає певних знань, щоб працевлаштуватися у Запоріжжі. Тому частину грантів спрямовували  на навчання, підвищення кваліфікації, зміну професії, а частину — вже на бізнес», — пояснює пані Наталя.

Загалом було два етапи грантів. Всього заявки надіслали 83 жінки. Отримали пітримку 50, з них: 17 — на навчання, дві заявки — на соціальне підприємництво, а всі інші — вже на бізнес.

Участь у проєкті могли взяти не тільки ВПО, а й місцеві жінки вразливих категорій населення, які на сьогодні проживають у Запоріжжі і в Широківській громаді.

Всього на гранти виділялося 1 600 000 гривень, сума одного гранту на бізнес складала від 18 до 85 тисяч гривень.

«Ми орієнтувалися на середню суму в 45 тисяч гривень, але вона могла коливатися в залежності від того, чи це новий бізнес, чи це його відновлення», — розповідає Наталя Селюкова.

Перший тур подання заявок на гранти закінчився ще наприкінці вересня, другий — 22 листопада.

«З першого туру всі вже почали працювати по максимуму і мають багато успіхів. Другий тур — ми ще докупаємо обладнання. І в цьому наша особливість, адже ми даємо не гроші, а саме обладнання на власну справу. Тобто, жінки самі шукають і замовляють те, що їм конкретно потрібно для бізнесу. Наприклад, була дівчина, яка пішла на перманентний макіяж, і їй були потрібні спеціальні прилади. Декому була необхідна піч для приготування страв. Якщо вони починають це робити, то розуміють, що для цього треба, і потім ми це їм закуповуємо», — каже координаторка проєкту.

Перед відкриттям власних справ жінки пройшли навчання, яке включало низку тренінгів з підготовки та ведення бізнесу.

«Ми спочатку проводимо дослідження, виявляємо потреби, і тільки після цього починаємо щось запускати. З’ясувалося, що є дуже багато острахів не тільки тому, що людина чогось не знає, а взагалі через те, що вона переймається, «вийде, чи ні?». Тому у нас спочатку відбулася серія тренінгів з розробки бізнес-ідеї, написання заявки, складання бізнес-плану, підготовки мотиваційних листів тощо. Провели по вісім повноцінних тренінгів в кожному з наших Центрів. Окрім цього, були індивідуальні консультації для вдосконалення ідей для власної справи, а потім для тих, хто виграв грант, – щодо відкриття ФОП, ведення бухгалтерії та звітності, з просування в соціальних мережах і розробки логотипів», — розповідає Наталя Селюкова. 

Жінки, які отримали гранти, вже встигли побудувати власні маленькі бізнеси, які розширюються та активно розвиваються. Розповідаємо про три з них. Якщо ви ще не встигли закупити подарунки до новорічних свят, то ця інформація точно стане вам у пригоді.

Витвори мистецтва замість тортів від Ольги Фьокліної

Ольга евакуювалася до Запоріжжя з нині окупованого села Інженерне Пологівського району Запорізької області у квітні 2022 року, а вже у листопаді цього року відкрила власний бізнес — домашню кондитерську «Honey Cake» і робить торти на замовлення.

Про «Центри підтримки жінок Запорізької області» дізналася від подруги, проте спочатку не планувала брати участь в грантовій програмі.

«Подружка сказала: «Давай сходимо? Була не була!». Я довго відмовлялася, а потім все ж погодилася. Раніше я не вірила в такі проєкти, завжди чомусь вважала, що безкоштовний сир буває тільки в мишоловці. Але вирішила спробувати», — згадує Ольга Фьокліна.

Рішення виявилося вірним, адже кондитерка не тільки виграла грант на 32 тисячі гривень для бізнесу, а й отримала корисні знання для його ведення.

«Тут все так докладно пояснювали, приділяли увагу кожному питанню. Були тренінги, як правильно заповнювати бізнес-план, складати резюме, визначити, хто твої потенційні покупці, як планувати, скільки плануєте заробляти, як розширювати справу, працювати з соцмережами. І ці тренінги досі продовжуються, з нами працює спеціаліст, який допомагає вести свої сторінки, їх оформлювати, знаходити покупців, робити рекламу свого товару, —  розповідає пані Ольга. — Кожна з нас написала бізнес-план і захищала свій проєкт. Були дівчата, у яких виникло багато різних ідей і вони не знали, яку обрати, тому тренер допомагав зробити їм вибір, показував плюси і пояснював, чому саме ця ідея буде більш актуальною на даний час».

За словами Ольги, спочатку вона боялася подаватися на грант.

«Наприклад, мені було потрібно багато, але я написала меншу суму, ніж мені хотілося. Але я потім зрозуміла, що не треба було боятися! Завдяки цьому проєкту я зібралася з силами та подала заявку на другу програму вже від іншої організації, в якій я також взяла участь і отримала грант. Зараз ми підписуємо договір. Клієнтура є, працюємо!», — каже підприємиця.

Заказати солодкі смаколики, які схожі на витвори мистецтва, можна на сторінці в Instagram. Є доставка та самовивіз. Також Ольга проводить індивідуальні кондитерські майстер-класи для дітей.

Євгенія Васильєва і бабл-бокси з амігурумі: естетична назва та неординарний вигляд

Євгенія після початку воєнних дій у 2022 році була змушена виїхати з Херсону до Запоріжжя. Жінка заснувала власну справу і наразі разом з донькою виготовляє бабл-бокси з іграшками амігурумі.

Амігурумі — це японське мистецтво в’язання на спицях чи гачком маленьких м’яких звірят, або інших істот, а бабл-бокс виступає як незвичайне упакування — сам виріб знаходиться у повітряній кулі.

«Коли приїхали до Запоріжжя, стало більше часу. Ми шукали с дитиною, чим зайнятися, і доньці прийшла така чудова ідея почати в’язати іграшки, — розповідає Євгенія Васильєва. — Бізнес відкрили минулого року. Спочатку це були просто подарункові іграшки нашим знайомим, а потім ми створили сторінку в Instagram і вже там з’явилися перші покупці».

Про проєкт «Центри підтримки та розвитку жінок Запорізької області» дізналися від спільноти переселенців у Telegram.

«Груп переселенців і новин дуже багато, але ця грантова програма потрапила до уваги, ми вирішили спробувати», — каже пані Євгенія.

Грант допоміг розширити бізнес, адже вона отримала машинку, завдяки якої іграшки можна доповнювати вишивкою, робити написи на одязі, виготовляти шеврони по індивідуальних дизайнах тощо.

«В мене вже був цей невеликий бізнес, а грант доповнив мою справу, допоміг придбати вишивальну машинку для розширення сфери діяльності. Іграшки в’яжуть власноруч і тепер виготовляються з вишивкою, щоб вони чимось відрізнялися. Це може бути, наприклад, написане ім’я, ще робимо з вишивки нашивки на цих іграшках, — пояснює майстриня. — Всередині самого бабл-бокса може бути будь-який подарунок, зокрема, в’язані іграшки можемо доповнити цукерками. Це індивідуальний виріб під замовлення, в залежності від того, що людина хоче туди покласти».

Євгенія підкреслює, що фахівці «Центрів підтримки та розвитку жінок Запорізької області» допомагають і після отримання гранту:

«Цей проєкт дуже допоміг, було багато питань, на які вони відповіли, і зараз продовжуємо співпрацювати. Перед отриманням гранту проводили тренінги, нас і зараз супроводжують. Наприклад, як наповнювати сторінку в Instagram, як правильно вести ФОП, вони консультують кожен крок».

Замовити оригінальний бабл-бокс з амігурумі від Євгенії можна на сторінці в Instagram.

Незвичайні шарфи Юлії Чабан

Юлія разом з родиною приїхала до Запоріжжя з Василівського району, коли дізналась, що сюди після обміну потрапив її чоловік, який був у полоні. З евакуацією в ніч з 4 на 5 травня 2022 року допомогли волонтери.

У нашому місті жінка навчилася нової справи і відкрила свій бізнес: вона виготовляє бактуси — це шарфи-хустки, які можна носити як головний убір або на шиї.

Займатись цим почала восени, після того, як отримала грант. Їй придбали машинку, на якій майстриня в’яже ці незвичайні шарфи.

«Я спочатку думала виготовляти пледи, але їх було досить важко в’язати на машинці і вони б виходили або маленькі, або дитячі. Хотілося робити щось таке, що зараз на часі, адже попереду була зима. Я натрапила на бактус в інтернеті і вирішила спробувати. Мені сподобалося, що він універсальний: його можна пов’язати і на шию, і на голову в різний спосіб», — розповідає Юлія Чабан.

Вона є постійною відвідувачкою «Центрів підтримки та розвитку жінок Запорізької області» і саме там дізналася про можливість отримати грант.

«Мені запропонували, і я спробувала, хоча й було страшно. До цього я в’язала вдома в основному шкарпетки для ЗСУ і речі для родини, а професійно цьому ніде не навчалася та є самоучкою. Спочатку не все виходило, були навіть сльози, вважала, що не зможу. Проте потім, коли вийшов перший бактус, було багато радості! І наразі, дякувати Богу, вже є замовлення», — ділиться майстриня.

За її словами, в’язати на машинці навчилася по відеоурокам. Процес йшов швидко та не завжди легко.

«Тут просто треба бути дуже уважною, адже кожен нюанс може стати помилкою, і тоді «злітає» все та потрібно починати спочатку», — каже пані Юлія про кропіткий процес роботи.

Зупинятись на досягнутому вона не збирається та згодом планує розширювати асортимент, адже завдяки проєкту отримала корисні ділові навички:

«До відкриття нас готували два-три місяці. Були різноманітні проєкти: навчали, як вести бізнес, та потрошку підводили до створення власної справи. І зараз нас продовжують супроводжувати і допомагати. Наприклад, консультують з податками та бухгалтерією, пояснюють, як все це вести. Ми звертаємось – нам влаштовують тренінги. Це дуже добре, дякую за це Наталі!».

Один свій виріб Юлія нещодавно передала в якості лота на аукціон для потреб ЗСУ. Дівчина з її села, яка зараз перебуває у Польщі, займається волонтерством та наразі збирає кошти на машину для Донецького напрямку. Бактус майстрині виставили на благодійний розіграш, тож нова справа жінки ще й допоможе українським воїнам.

Якщо вам потрібна тепла та приємна на дотик хустка-шарф, то завітайте на сторінку Юлії в Instagram.

«Центри підтримки та розвитку жінок Запорізької області» проводять безліч корисних заходів та допомагають розкрити власний потенціал. За подіями та анонсами проєкту можна слідкувати в Facebook,  Instagram і Telegram.

Текст — Юлія Глушко, фото з соцмереж проєкту та героїнь матеріалу

«Перший Запорізький» висвітлює кращі практики економічного відновлення регіону та інтеграції внутрішньо переміщених осіб завдяки фінансовій підтримці Уряду Великої Британії в рамках проєкту «Рада відновлення як інструмент залучення громадськості до формування екосистеми сталості, стійкості та демократії в Запорізькій області», який виконує ГО «Екосенс», у партнерстві з ГО «Дивосвіт» та Національною платформою стійкості та згуртованості

Опанувати нову професію чи відкрити власну справу: як у Запоріжжі внутрішньо переміщених осіб інтегрують у життя громади

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя