Карта бойових дій в Україні 9 грудня

Мапа бойових дій в Україні 9 грудня.

Мапа бойових дій в Україні 9 грудня. Фото: facebook.com/GeneralStaff.ua

Сьогодні, 9 грудня, в Україні розпочався 653 день повномасштабної війни з Російською Федерацією. Українські сили намагаються прорвати оборону окупантів, але ті також наступають, щоби забрати більше територій.

RADA.zp.ua публікує карту бойових дій від Інституту вивчення війни (ISW) за даними 9 грудня.

Президент Росії Володимир Путін оголосив про свою кандидатуру на пост президента на 2024 рік 8 грудня, очевидно, намагаючись створити враження, що він балотується на прохання російських військовослужбовців. Путін оголосив, що балотуватиметься на пост президента на виборах 2024 року у розмові з російськими військовими після вручення медалей у Великому Кремлівському палаці 8 грудня. Путін тихо оголосив свою президентську кампанію після того, як Артем Жога, командир батальйону «Спарта» т.зв. Донецької Народної Республіки (ДНР) заявив, що народ Донбасу хоче, щоб він балотувався на виборах. Жога особливо наголосив, що Путін потрібен Росії як президент для інтеграції окупованих українських територій та відновлення миру. Прес-секретар Кремля Дмитро Пєсков абсурдно заявив, що заява Путіна була «цілком спонтанною» і була «реакцією на звернення людей». Голова Ради Федерації РФ Валентина Матвієнко сформулювала заяву Путіна як відповідь на запити росіян. Заступник Голови Державної Думи РФ Сергій Неверов заявив, що провідна партія «Єдина Росія» «беззастережно підтримує» висування Путіна кандидатом у президенти і «зробить все для його перемоги». Відреагував командир російського батальйону «Схід» Олександр Ходаковський. на заяву Путіна, заявивши, що хоча результати виборів вже відомі, «процес має бути організований відповідним чином». Росії не потрібні такі політичні ігри під час війни. Один російський блогер заявив, що росіян більше непокоїть зростання цін на яйця, ніж заява Путіна.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

8 грудня російські війська продовжили наступальні операції на лінії Куп’янськ-Сватово-Кременна і, як повідомляється, досягли непідтверджених успіхів. Російські блогери стверджували, що російські війська просунулися на схід від Петропавлівки (7 км на схід від Куп’янська), а також у районі Сеньківки (9 км на схід від Куп’янська) та Білогорівки (13 км на південь від Кремінної), хоча ISW не виявила візуальних. доказів цих тверджень. У Генштабі України повідомили, що українські війська відбили атаки російських військ на куп’янському напрямку в районі Сеньківки та Іванівки (20 км на південний захід від Куп’янська) та на лиманському напрямку в районі Спірного (25 км на південь від Кремінної) та Терного (17 км на захід від Кремінної). Прес-секретар командування Сухопутних військ України підполковник Володимир Фіте заявив, що російські війська також атакують у районі Веселого (31 км на південь від Кремінної). Український військовий оглядач Костянтин Машовець заявив, що російські війська активізували наступальні дії на лиманському напрямі. Машовець заявив, що підрозділи російського 283-го мотострілецького полку (144-а мотострілецька дивізія, 20-а загальновійськова армія, Західний військовий округ) безуспішно атакували на схід від Терного; підрозділи 228-го мотострілецького полку (90-а гвардійська танкова дивізія, ЦВО) безуспішно атакували між Дібровою (6 км на південний захід від Кремінної) та Кузьміним (3 км на південний захід від Кремінної); та підрозділи 7-ї мотострілецької бригади (2-й армійський корпус т.зв. ЛНР) безуспішно атакували Білогорівку з південного сходу. Один російський блогер заявив, що російські війська також атакують з боку Дібрової у напрямку Ямполівки (17 км на захід від Кремінної) та в районі Серебрянського лісництва (10 км на південний захід від Кремінної).

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Українські сили провели наступальні операції біля Бахмута, але 8 грудня не зробили жодних заявлених чи підтверджених наступів. 8 грудня український генеральний штаб повідомив, що українські сили продовжили наступальні операції на південь від Бахмута. У Міноборони Росії заявили, що 8 грудня українські війська безуспішно атакували на бахмутському напрямку в районі Кліщіївки (7 км на південний захід від Бахмуту).

Російські війська провели наступальні операції біля Бахмута, але 8 грудня не розпочали жодних підтверджених наступів. Російські блогери заявили 7 та 8 грудня, що російські війська просунулися до східної околиці Богданівки (6 км на північний захід від Бахмута); на південь від Берхівського водосховища (близько 2 км на північний захід від Бахмута) і Хромового (відразу на захід від Бахмута); на висотах на північ від Кліщіївки; та у бік Івановського (6 км на захід від Бахмута). 8 грудня український Генштаб повідомив, що російські війська безуспішно атакували райони Богданівка, Іванівське, Кліщіївка та Андріївка (10 км на південний захід від Бахмута). Російський блогер заявив, що в районі Богданівки діють підрозділи російської 200-ї окремої мотострілецької бригади (14-й армійський корпус [АК], Північний флот [СФ]). Інший російський блогер заявив, що поблизу Берхівського водосховища діють підрозділи російської 98-ї гвардійської повітряно-десантної дивізії (ВДВ) та 200-ї окремої мотострілецької бригади. Російські джерела стверджують, що в районі Кліщіївки діють підрозділи російської 346-ї бригади спецназу (ГРУ), 4-ї мотострілецької бригади (2-й армійський корпус т.зв. Луганської Народної Республіки) та чеченського спецназу «Ахмат».

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Російські війська провели наступальні операції біля Авдіївки та 8 грудня здійснили підтверджений наступ. Геолоковані кадри, опубліковані 8 грудня, показують, що російські війська просунулися до очисних споруд на південь від Красногорівки (5 км на північний захід від Авдіївки). 7 і 8 грудня російські джерела повідомили, що російські війська просунулися в напрямку Новокалинова (13 км на північний схід від Авдіївки), на околиці Авдіївського коксохімічного заводу на північний захід від Авдіївки та в промислову зону на південний схід від Авдіївки. Російські блогери заявили 8 грудня, що російські сили консолідують позиції у Степовому (3 км на північний захід від Авдіївки) та очищають населений пункт, тоді як інший російський блогер заявив, що російські сили зберігають позиції на східній околиці Степового. Генштаб України повідомив, що російські війська безуспішно атакували на схід від Новобахмутівки (9 км на північний захід від Авдіївки); на південь від с. Тоненці (5 км на захід від Авдіївки); та поблизу Степового, Авдіївки та Первомайського (10 км на південний захід від Авдіївки). Російські джерела повідомили 7 і 8 грудня, що російські війська також атакували на північ від Авдіївського коксохімічного заводу і поблизу Очеретино (15 км на північний захід від Авдіївки), Новокалинового, Північного (6 км на захід від Авдіївки та промислової зони). 8 грудня повідомлялося, що позиційні бої продовжуються на напрямках Водяне (7 км на південний захід від Авдіївки) та Тоненкі. Російське джерело повідомило, що складні погодні умови уповільнили темп як російських, так і українських операцій у районі Авдіївки. Прес-секретар Групи військ полковник Олександр Штупун заявив, що на Авдіївському напрямі воюють понад 40 тисяч російських військовослужбовців і що російські війська перекидають у цей район резерви підрозділів «Шторм-З» та мобілізований особовий склад, якому не вистачає підготовки та продовольства, аби заповнити втрати.

Карта бойових дій в Україні 9 грудня фото 1Карта бойових дій в Україні 9 грудня фото 1

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Повідомляється, що російські війська 8 грудня продовжили обмежені наступальні операції в районі кордону Донецької-Запорізької областей, але не просунулися вперед. Російські блогери стверджували, що російські війська атакували райони Старомайорське та Урожайне (приблизно за 9 км на південь від Великої Новосілки), а також Золоту Ниву (11 км на південний схід від Великої Новосілки). Проте у генштабі України повідомили, що російські війська не проводили жодних наземних атак у прикордонному районі Донецької-Запорізької областей.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Українські сили 8 грудня продовжили наступальні операції на заході Запорізької області, але не досягли будь-яких заявлених чи підтверджених успіхів. Російські джерела стверджували, що російські війська відбили атаки української армії в районі Роботино, на захід від Вербового (9 км на схід від Роботино) та на захід від Новофедорівки (21 км на південний схід від Оріхова). Міністерство оборони Росії (МО) заявило, що російські війська також відбили атаки української армії в районі Нестерянки (11 км на південний захід від Оріхова) та Успенівки (11 км на південний схід від Оріхова). Деякі російські блогери стверджують, що погані погодні умови не дозволяють російським та українським силам досягти значних успіхів або використати великі розвідувальні дрони у західній частині Запорізької області.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Російські війська 8 грудня продовжили наступальні операції на заході Запорізької області та просунулися вперед. На геолокованих кадрах, опублікованих 7 грудня, видно, що російські війська просунулися на південь від Роботино у бік Новопрокопівки (2 км на південь від Роботино). 8 грудня український Генштаб повідомив, що українські війська відбили російські наземні атаки в районі Роботино та на захід від Вербового. Український військовий оглядач Костянтин Машовець заявив, що російські сили використовують уповільнення темпів українських наступальних операцій у Запорізькій області для реорганізації свого угруповання військ та створення оперативних резервів, але зазначив, що російські сили наразі не можуть виділити значних ресурсів у ці резерви.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя