Новий голова Запорізької області висловив незадоволення темпами відбудови зруйнованих будинків | Новини Запоріжжя

Новий начальник Запорізької обласної військової адміністрації Іван Федоров висловив незадоволення процесами відбудови частково зруйнованих будинків у Запоріжжі.

Про це повідомляє «Перший Запорізький».

«Складно оцінити процес процес відбудови, тому що немає результату. На сьогодні у жодному [частково зруйнованому] багатоповерховому будинку, що знаходиться на території міста Запоріжжя, відбудова не закінчена. Як наслідок, мешканці сьогодні ще не можуть повернутися в своїй квартири. Тож я думаю, що тут найкраща оцінка саме тих мешканців, які вже більше року чекають на повернення до своїх квартир, – розповів Іван Федоров. – Сьогодні складно відповідати, чи добре чи погано. По версії мешканців, які чекають більше року, точно погано».

За словами очільника області, сьогодні відбулася нарада з представниками Служби відновлення та міської ради щодо відновлення будинків.

«Є оптимістичні терміни, але я знаю, що ці терміни переносилися вже багато разів. Тож вірити оптимістичним термінам особисто я не готовий, – повідомив Федоров.  – Наступного тижня ми зробимо об’їзд всіх постраждалих будинків і подивимось на реальність чи нереальність виконання цих термінів».

Як розповів голова Запорізької ОВА, наразі в адміністрації розглядають варіанти альтернативних рішень для забезпечення власників зруйнованого житла нерухомістю.

«Мешканці, чиї квартири повністю зруйновані, хочуть квартири. Дійсно, є якийсь відсоток мешканців, які хочуть проживати в квартирі, яка буде відбудована. Але, на мою думку, якщо ми спільно з міською владою зможемо запропонувати альтернативне житло в найкоротший термін або гроші на це житло, то це буде одна з найкращих альтернатив», – поділився Іван Федоров.

Як приклад, голова області навів частково зруйнований будинок по вулиці Зестафонській, 8, який був пошкоджений у жовтні 2022 року. Для його відбудови досі не обрано підрядника і не розпочаті роботи. Ба більше, друга вціліла половина будинку перебуває в аварійному стані.

«Маємо в найкоротший термін опрацювати питання, яким чином можемо допомогти нашим мешканцям для того, щоб вони мали можливість придбати квартири або ми їм придбали квартири. І таким чином закрити це питання. Ми маємо давати право вибору», – сказав голова ЗОВА.

Голова ОВА розповів про погіршення ситуації на Запорізькій АЕС: 120 працівників не допустили до робочого місця

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя