На Харківщині збільшується кількість ворожих ДРГ

У Харківській області останніми тижнями виявляють спроби проникнення ворожих ДРГ на територію регіону.

Як передає «Думка», про це сказали журналістам начальник Харківської ОВА Олег Синєгубов, а також командувач об’єднаних сил ЗСУ генерал-лейтенанта Сергій Наєв.

За даними оглядачів німецької газети Bild, російський генеральний штаб планує вести агресивну війну проти України щонайменше до 2026 року. До цього часу росіяни планують захопити великі мегаполіси Харків і Дніпро, вийти на лівий берег річки Дніпро. Планів переходити на правий берег до цього асу в росіян немає.

Водночас, начальник ГУР Міноборони України Кирило Буданов заявляє, що росіяни станом на сьогодні не мають офіційних планів вести війну навіть у 2025 році. Можливо, плани будуть скореговані за результатами військової кампанії 2024 року.

Однак про агресивні плани російської армії щодо Харківської області свідчить низка факторів. Зокрема, вкрай активні штурмові атаки загарбників на Куп’янському напрямку в Харківській області. Тут протягом останнього тижня зросла кількість атак до 20 на добу. Крім цього, окупанти пожвавили використання фронтової авіації, яка по кілька разів на день скидає на українські позиції керовані авіабомби.

Також на півночі Харківської області, зокрема, в Богодухівському районі почали достатньо часто виявляти російські диверсійно-розвідувальні групи, чого майже не було протягом літа – осені 2023 року. Так, за словами Наєва, російські бойовики заходять з боку Брянської, Курської і частково Білгородської областей у смугах Чернігівської, Сумської областей і Богодухівського району Харківської області.

Генерал зауважив, що в переважній більшості випадків диверсантів виявляють за допомогою технічних засобів і знищують вогнем артилерії, мінометів та стрілецької зброї. Тільки за останні два тижні виявили 7 спроб прориву ДРГ на територію України.

Водночас, оглядачі запевняють, що станом на 15 грудня 2023 року плани росіян захопити Харків і Дніпро є такими, що не можуть бути реалізовані, оскільки росіяни застрягли в Донецькій області та на сході Харківщини. Сприяти окупаційному контингенту росії захопити Лівобережжя України може припинення допомоги з боку західних союзників, а також початок внутрішньополітичної української кризи.

На сьогоднішній день в Харківській області дійсно збільшилася площа «сірої зони» – території, де безпосередньо тривають активні бойові дії. Зокрема, до «сірої зони» перейшло село Синьківка поблизу Куп’янська. Однак, за словами Синєгубова, жоден новий населений пункт регіону ворог не окупував, бійці Сил оборони тримають свої позиції, відбиваючи всі штурми окупантів.

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя