Мільярди гривень: в «Енергоатомі» назвали суму збитків від окупації Запорізької АЕС | Новини Запоріжжя

Шкода, заподіяна російськими окупантами ЗАЕС, попередньо становить 30 мільярдів гривень, а недоотримана вигода «Енергоатома» — понад 167 мільярдів гривень.

Про це повідомляє держпідприємство «Енергоатом».

Від початку російської окупації найбільша атомна станція в Європі пережила вісім блекаутів. Обладнання на Запорізькій АЕС продовжує деградувати, а український персонал працює під постійним тиском нелегітимного керівництва та представників Росатома, страхом знущань і тортур.

МАГАТЕ не контролює повною мірою ситуацію на станції, оскільки експертів не допускають до більшості її виробничих приміщень.

Збитки, нанесені тільки під час захоплення станції, — зруйновані й пошкоджені окупантами майно та інфраструктура — попередньо сягають щонайменше 30 мільярдів гривень. Остаточну суму збитків можна буде встановити лише після звільнення ЗАЕС та реальної оцінки всієї заподіяної шкоди.

За словами в.о. голови правління АТ «НАЕК «Енергоатом» Петра Котіна, недоотримана вигода компанії через простій ЗАЕС у 2022 році становить 55 мільярдів гривень, у 2023-му — понад 112 мільярдів гривень.

Він також наголосив, що після державної реєстрації Акціонерного товариства «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом», Запорізька атомна електростанція незмінно залишається частиною компанії.

«Її майно передається до статутного капіталу так само, як і майно інших відокремлених підрозділів. Єдина відмінність полягає у тому, що незалежна оцінка майна ЗАЕС проводитиметься після повної деокупації Енергодара», — сказав Петро Котін.

Сили оборони відбили атаки окупантів біля двох населених пунктів Запорізької області

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя