Як визначити стиглість екзотичних фруктів: 3 основні ознаки

Екзотичні фрукти ваблять своєю незвичністю і оригінальним смаком. Сьогодні щоб скуштувати заморські плоди навіть не треба чекати на відпустку та планувати відпочинок в тропічних країнах. Найбільш відомі екзотичні фрукти можна купити в Україні. Проте варто зважати, що для тривалого зберігання і транспортування на велику відстань, їх зазвичай збирають не до кінця стиглими. Достигають вони вже в процесі перевезення чи на складах. Враховуючи це, перед покупцями стоїть нелегка задача – вибрати дійсно смачний фрукт. Розповімо про ознаки, які допоможуть визначити ступінь стиглості тропічних плодів.

Перша: зовнішній вигляд

Якісний кондиційний фрукт має бути привабливим. Тобто на ньому не повинно бути ніяких ознак пошкодження: гнилі, великих темних плям, порізів, знятої шкірки, плісняви тощо.

Якщо хоч одна з цих ознак присутня, то це вказує на неправильне зберігання товару, що в свою чергу, може негативно позначитися на смаку. В кращому випадку плід буде просто ніяким, без особливого аромату та смаку. В гіршому – він взагалі буде непригідним до вживання.

Аби не прогадати, варто обирати екзотичні фрукти, які мають наступні зовнішні характеристики:

  • цілу шкірку;
  • відсутність великих і занадто м’яких плям;
  • відсутність гнилі;
  • приємний натуральний блиск.

При цьому варто зважати на особливість, характерну для деяких плодів – при повному достиганні на поверхні шкірки можуть проступати невеличкі темні цяточки чи плями. Наприклад, така риса притаманна бананам, хурмі, черімойї, гранаділлі. А ось маракуйя в стадії повної стиглості втрачає тургор шкірки, поверхня в неї виглядає трохи в’ялою та зморшкуватою і цього чуратися не треба. Навпаки, ці ознаки вказують на стиглість та яскравий смак.

Тож, аби не прогадати з вибором, треба знатися на характерних зовнішніх признаках стиглості  тропічних плодів , а також купувати їх у надійному магазині, де можуть гарантувати якість товару.

Друга: тактильні враження

В цей спосіб з’ясувати ступінь стиглості тропічних плодів можна лише при умові, що їх можна взяти в руку. Для більшості з них характерною рисою при достиганні є пом’якшення текстури. Тому при легенькому натисканні під пальцем буде відчуватися продавлювання. Така ознака характерна не для всіх плодів, але для певних діє безвідмовно, наприклад для:

  • маракуйї;
  • папайї;
  • авокадо Хасс;
  • гранаділли;
  • черемойї;
  • ківі;
  • манго тощо.

А от пітахайю, питний кокос, ананас, салак, мангостан чи тамаринд у такий спосіб визначити буде складно. Для аби впевнитися в її кондиційній якості, треба зважати на інші ознаки.

Третя: аромат

Тут все просто. У стиглих якісних фруктів він має бути приємним, тропічним, з квітковими нотами. Якщо ж відчувається кислинка чи пліснява в ароматі, то краще відмовитися від такого товару.

Як прискорити достигання фруктів

Варто зазначити, що якщо трапився зелений тропічний плід, то на це можна вплинути. Достатньо створити підходящі умови за яких фрукти не лише досягнуть біологічної стиглості, а й набудуть характерного аромату та смаку.

Перше що треба зробити – залишити плоди при кімнатній температурі в теплому приміщенні. Можна покласти їх на стіл чи підвіконник та зачекати кілька днів. Прискорити процес достигання можна, якщо попередньо помістити фрукти в паперовий пакет. Пояснюється це тим, що фрукти в невеликій кількості виділяють етилен, який прискорює їх достигання. Паперовий пакет затримує цей газ навколо плодів. За рахунок цього утворюється особливий мікроклімат, сприятливий для більш швидшого дозрівання.

Також екзотичні плоди можна покласти разом з бананами чи яблуками. Ці фрукти виділяють багато етилену в порівнянні з іншими, за рахунок чого  швидко достигають самі та впливають на «сусідів».

Важливо: полієтиленові пакети не підходять. Вони не пропускають повітря, за рахунок чого може утворюватися конденсат, а потім розвиватися гниття чи пліснява. Стиглість треба перевіряти щодня, бо за оптимальних умов екзотичні фрукти досить швидко доходять до кондиції.

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя