Карта бойових дій в Україні 28 жовтня

Мапа бойових дій в Україні 28 жовтня.

Мапа бойових дій в Україні 28 жовтня. Фото: facebook.com/GeneralStaff.ua

Сьогодні, 28 жовтня, в Україні розпочався 612 день повномасштабної війни з Російською Федерацією. Українські сили продовжують контрнаступальні дії та поступово просуваються вперед, атакує і Росія.

RADA.zp.ua публікує карту бойових дій від Інституту вивчення війни (ISW) за даними 28 жовтня.

Українські війська незначно просунулися на лівобережжі Херсонської області та продовжили наступальні дії у районі Бахмута та на заході Запорізької області. На геолокованих кадрах, опублікованих 27 жовтня, видно, що українські війська просунулися далі на південь під Антонівським автодорожнім мостом на північ від Олешок (7 км на південь від Херсона та 4 км від річки Дніпро). У Генштабі України повідомили, що українські війська продовжують наступальні дії в районі Бахмута та на Мелітопольському (захід Запорізької області) напрямку.

У ніч із 26 на 27 жовтня російські війська завдали серії ракетних та безпілотних ударів по Україні. У ВПС України повідомили, що російські війська запустили одну балістичну ракету «Іскандер-М» з Воронезької області та шість безпілотників «Шахед-131/136» зблизька. Офіційний представник командування ВПС України полковник Юрій Ігнат повідомив 27 жовтня, що у вересні 2023 року російські війська запустили понад 500 ракет «Шахед» по критично важливих цілях в інфраструктурі та військових об’єктах в Україні. Ігнат також заявив, що композитні матеріали фюзеляжу модернізованих «Шахедів» ускладнюють їхнє виявлення і що погодні умови не впливають на операції російського «Шахеда».
Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Російські війська 27 жовтня провели наступальні операції на рубежі Куп’янськ, Сватове, Кремінна, але підтверджених успіхів не досягли. Російські блогери заявили 26 і 27 жовтня, що російські війська просунулися в районі Іванівки (20 км на південний схід від Куп’янська) і захопили невказані позиції на південь від Торського (15 км на захід від Кремінної), хоча ISW не побачила підтвердження цим твердженням. У Міноборони Росії заявили, що російські війська за останній тиждень захопили невказані позиції на Куп’янському напрямі. Російські блогери стверджували, що російські війська атакували райони Сеньківка (9 км на північний схід від Куп’янська), Петропавлівка (6 км на схід від Куп’янська), Іванівка, Надія (15 км на південний захід від Сватового), Макіївка (21 км на північ південно-захід від Сватового) та Кремінна. Офіційний представник командування Сухопутних військ України підполковник Володимир Фіте заявив 27 жовтня, що російські війська на куп’янському напрямку використовують менше боєприпасів, що барражують, і вдвічі знизили інтенсивність обстрілів через дощ. На геолокованих кадрах, опублікованих 27 жовтня, видно підрозділи 15-ї мотострілецької бригади (2-а загальновійськова армія, Центральний військовий округ), що діють у районі Кремінної.
Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

27 жовтня українські сили продовжили обмежені наступальні операції біля Бахмута, але не досягли якихось підтверджених чи заявлених успіхів. Прес-секретар командування Сухопутних військ України підполковник Володимир Фіте заявив, що українські сили ведуть «активну оборону» на Бахмутському напрямку та ведуть наступальні дії для покращення своїх тактичних позицій, коли вони мають для цього можливість. У Генштабі України повідомили, що українські війська продовжують наступальні дії Бахмутського напрямку. Міністерство оборони Росії заявило, що підрозділи Південного угруповання військ Росії відбили наступ української армії в районі Богданівки (5 км на північний захід від Бахмута), Кліщеївки (7 км на південний захід від Бахмута) та Курдюмівки (13 км на південний захід від Бахмута).

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

27 жовтня російські війська продовжили наступальні операції під Авдіївкою, але не досягли будь-яких підтверджених успіхів. Український генеральний штаб повідомив, що українські сили відбили більше 20 атак російських військ у районі Степове (3 км на північ від Авдіївки), Авдіївки, Північного (6 км на захід від Авдіївки), Тоненького (5 км на захід від Авдіївки) та Первомайського ( 11 км на південний захід від Авдіївки). Російські блогери заявили 26 і 27 жовтня, що російські війська просунулися на північ від Досвідченого (4 км на південь від Авдіївки) і встановили контроль над позиціями за 1,5 км на південний захід від Авдіївки в районі траси Т0505 (Спартак-Авдіївка), хоча візуального підтвердження цьому ISW не спостерігала. Російські блогери заявили 26 та 27 жовтня, що російські війська обійшли українські укріплені позиції біля ресторану «Царське полювання» на південній околиці Авдіївки. Російські блогери заявили 26 і 27 жовтня, що російські війська просунулися ближче до Авдіївського коксохімічного заводу та зміцнили подальший контроль над позиціями на Авдіївському сміттєзвалищі на північ від Авдіївки. Російські джерела заявили 26 і 27 жовтня, що російські війська продовжували просуватися поблизу залізничної лінії на північ від Авдіївки та у напрямку Степового, хоча ISW не побачила візуального підтвердження цих тверджень.
Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

27 жовтня російські війська продовжили наступальні операції на південний захід від Донецька, але не досягли якихось підтверджених успіхів. Український генеральний штаб повідомив, що українські сили відбили більше 19 російських атак у районі Мар’їнки (безпосередньо на південний захід від Донецька) та Новомихайлівки (10 км на південний захід від Донецька).

У Міноборони Росії заявили, що підрозділи Південного угруповання військ Росії відбили напад української армії в районі Мар’їнки.

27 жовтня російські війська провели обмежені наземні атаки на заході Донецької області, але не досягли якихось підтверджених успіхів. Український Генштаб повідомив, що українські війська відбили напад російських військ у районі Водяного (6 км на північний схід від Вугледару). Російський блогер заявив, що російські війська провели безуспішні атаки в районі Микільського (4 км на південний схід від Вугледару).

У Міноборони Росії заявили, що російські війська відбили атаки української армії в районі Вугледару в період з 21 по 27 жовтня.
Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Повідомляється, що українські сили провели обмежені наступальні операції в районі західного кордону Донецької та східної частини Запорізької області, але 27 жовтня не вдалися до жодних заявлених чи підтверджених наступів. Російський батальйон «Схід», який діє на південний схід від Великої Новосілки, заявив, що українські сили атакували поблизу позиції батальйону, можливо, на лінії Новодонецьке-Новомайорське (12-18 м на південний схід від с. Велика Новосілка).

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Українські сили продовжили наступальні операції на заході Запорізької області, але 27 жовтня не розпочали жодних підтверджених наступів. Російський блогер заявив, що українські сили незначно просунулися у напрямку Роботино (10 км на південь від Оріхова). Російський блогер заявив, що російські війська відійшли з позицій біля Нестерянки (12 км на північний захід від Роботино) після української контратаки у цьому районі. Російські джерела повідомили 26 і 27 жовтня, що українські війська атакували на північний захід від Вербового (9 км на схід від Роботино) і поблизу Нестерянки, Копані (6 км на північний захід від Роботино), Рівного (8 км на захід від Роботино), Роботино та Новопрокопівки (3 км на південь від Роботино).  У Міноборони Росії заявили, що за останній тиждень українські сили провели 19 безуспішних атак у районі Роботино та Вербового.
Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

27 жовтня українські війська трохи просунулися на східному (лівому) березі Херсонської області. Геолоковані кадри, опубліковані 27 жовтня, показують, що українські війська просунулися далі на південь під Антонівським автомобільним мостом на північ від Олешок (7 км на південь від Херсона та 4 км від Дніпра). Відомий російський блогер, який раніше заявив 25 жовтня, що російські війська витіснили українські війська з Кринок (30 км на північний схід від Херсонської області та 2 км від річки Дніпро), заявив, що українські сили зберігають позиції у Кринках станом на 26 жовтня незважаючи на зусилля Росії витіснити українські війська із населеного пункту. Блогер також стверджував, що українські сили безуспішно атакували район Піщанівки (14 км на схід від міста Херсон та 3 км від річки Дніпро) та продовжують діяти вздовж дороги біля Підстепового (18 км на схід від міста Херсон та 4 км від річки Дніпро) та Козачих Таборів (22 км на схід від міста Херсона та 3 км від річки Дніпро). Російський блогер заявив, що на східному березі Херсонської області діють сім українських «штурмових груп», але наразі не назвав розмір цих груп.
Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя