Катували струмом та били палицями: майже рік окупанти тримають в полоні 22-річного жителя Бердянська | Новини Запоріжжя

Російські військові затримувала Даміана двічі. Перший раз до російської катівні хлопець потрапив 24 травня минулого року. В ній 22-річного бердянця загарбниками  утримували близько місяця.

Про це розповіла Тетяна, мама полоненого хлопця, «Суспільному».

Даміан зі школи цікавився військовою справою. Після проходження строкової служби повернувся додому й став на облік у військкомат. Повномасштабна війна хлопця застала в рідному місті — Бердянську. Вперше російські військові забрали Даміана до міського відділення поліції 24 травня 2022 року. Там хлопця катували струмом та били палицями, зламавши ребра.

«Він сказав, що другий раз не витримає такого катування. Бо били його до півсмерті, просто забивали», — каже Тетяна, мама хлопця.

Даміан під час проходження строкової служби

Після місяця катувань хлопця відпустили, але з Бердянська він виїхати не міг, бо загарбники його постійно контролювали. Оскільки Даміан мав відношення до військової служби вони постійно його питали про зв’язки з військовими.

«Коли були будь-які випадки в місті, вони одразу йшли до нього. Тобто винен був він», — додає жінка.

Вдруге хлопця затримали 16 листопада 2022 року. Деякий час його утримували в Запорізькій області, а потім вивезли у Кримське СІЗО. В якому стані її син нині — жінка не знає. За словами Тетяни, її сина Даміана разом із другом окупанти планують судити в листопаді за статтею 205 «Терористичний акт» Кримінального кодексу РФ. Справу вже передали до Ростова-на-Дону.

Тетяна додає, що окрім звинувачень, які закидають хлопцям, їй самі інкримінують кураторство злочину, хоча жінка давно виїхала з Бердянська.

«Вони оголосили мене у федеральний розшук. Вони змусили говорити мого сина, що ми були коригувальниками, а вони були виконавцями», — каже жінка.

Мати військовополоненого Тетяна

Нині єдине, на що вона сподівається — обмін. Аби сина звільнили, зверталася до Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими, Червоного Хреста, Уповноваженого Верховної ради з прав людини, СБУ та поліції.

«Йому надали якогось адвоката свого, для галочки. Я пишу ці листи, я дзвоню. Результат поки в нас такий: «Буде суд. Так, він у полоні. І все». Єдиний вихід – це його обміняти. Так само і його друга. Наскільки я знаю, він є в списках на обмін», — додає Тетяна

«Ми відслідковуємо кожен рух російської техніки»: на Запорізькому напрямку захисники знищили бліндаж з окупантами, — ВІДЕО.

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя