Карта бойових дій в Україні 16 березня

Карта бойових дій в Україні 16 березня.

Карта бойових дій в Україні 16 березня. Фото: facebook.com/GeneralStaff.ua

Сьогодні, 16 березня, в Україні розпочався 752-й день повномасштабної війни з Російською Федерацією. Російські війська намагаються прорвати українську оборону, щоб окупувати більше територій, ЗСУ контратакують.

RADA.zp.ua публікує карту бойових дій від Інституту вивчення війни (ISW) за даними 16 березня.

Російські війська продовжуватимуть поточні наступальні дії з метою дестабілізації українських оборонних ліній навесні 2024 року, одночасно готуючись до передбачуваних нових наступальних зусиль влітку 2024 року. Надання допомоги Заходу у сфері безпеки зіграє вирішальну роль у здатності України зараз утримувати територію та відбити новий російський наступ у найближчі місяці.

Добре забезпечені українські сили показали, що вони можуть перешкодити російським військам досягти навіть незначних здобутків під час широкомасштабних російських наступальних зусиль, і немає жодних підстав сумніватися, що Україна зможе продовжити стабілізацію лінії фронту та підготуватися до відбиття наступальних зусиль Росії.

Загроза значних здобутків Росії в найближчі місяці не означає, що немає загрози досягнення російськими військами таких здобутків під час наступальних операцій цієї весни.

Гостра нестача систем протиповітряної оборони та ракет, ймовірно, різко зменшить здатність України захищатися від російських ударів як у тилу, так і на передовій у найближчі тижні, якщо її не вирішити швидко.

Українські війська завдали удару безпілотникоі по російському нафтопереробному заводу в Калузькій області, а нещодавні українські удари по нафтопереробних заводах спричинили стрибок російських внутрішніх цін на нафту.

Кілька росіян робили обмежені спроби зірвати перший день голосування на виборах президента Росії 15 березня.

Російські війська нещодавно підтвердили наступ поблизу Куп’янська та Авдіївки та на заході Запорізької області.

Карта бойових дій в Україні 16 березня.Карта бойових дій в Україні 16 березня. Джерело: understandingwar.org

Російські війська нещодавно незначно просунулися на північний схід від Куп’янська на тлі триваючих позиційних боїв уздовж лінії Куп’янськ-Сватове-Кремінна 15 березня.

Карта бойових дій в Україні 16 березня.Карта бойових дій в Україні 16 березня. Джерело: understandingwar.org

Під Бахмутом 15 березня тривали позиційні бої, однак підтверджених змін на лінії фронту не було. Командир українського батальйону, який діє в районі Бахмута, заявив, що українські сили відтіснили російські сили з невизначених позицій на бахмутському напрямку і що російські сили не наступали на підступи до Іванівського (на захід від Бахмута) за останні півтора тижні. 

15 березня позиційні бої тривали на захід і південний захід від міста Донецька, але підтверджених змін на лінії фронту не було.

Також тривали позиційні бої в районі кордону Донецько-Запорізької області. Позиційні бої точилися на південний схід від Великої Новосілки в районі Новодонецького, Шевченка та Володимирівки та на південь від Великої Новосілки в районі Старомайорського та Урожайного.

Карта бойових дій в Україні 16 березня.Карта бойових дій в Україні 16 березня. Джерело: understandingwar.org

Російські війська нещодавно підтвердили наступ у західній Запорізькій області. Геолокаційні кадри, опубліковані 14 березня, показують, що частини російського 247-го повітряно-десантного (ВДВ) полку (7-ї дивізії ВДВ) нещодавно просунулися на північ і північний захід від Вербового (на схід від Роботиного).

Карта бойових дій в Україні 16 березня.Карта бойових дій в Україні 16 березня. Джерело: understandingwar.org

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя