Карта бойових дій в Україні 1 жовтня

Мапа бойових дій в Україні 1 жовтня.

Мапа бойових дій в Україні 1 жовтня. Фото: facebook.com/GeneralStaff.ua

Сьогодні, 1 жовтня, в Україні розпочалася 585-та доба повномасштабної війни з Російською Федерацією. Українські сили продовжують контрнаступальні дії та поступово просуваються вперед.

RADA.zp.ua публікує карту бойових дій від Інституту вивчення війни (ISW) за даними 1 жовтня.

30 вересня українські війська продовжили контрнаступальні дії на заході Запорізької області та в районі Бахмута. У Генштабі України повідомили, що українські війська продовжують наступальні дії на Мелітопольському напрямі (захід Запорізької області) та в районі Бахмута. Російські блогери стверджують, що українські сили провели безуспішні наземні атаки в районі Кліщіївки (7 км на південний захід від Бахмута), Андріївки (10 км на південний захід від Бахмута), Роботино (10 км на південь від Оріхова), Новопрокопів км на південь від Оріхова) та Вербового (18 км на південний схід від Оріхова). За повідомленнями, маргінальний російський блогер, пов’язаний із Повітряно-десантними військами Росії (ВДВ), беззастережно відмовився від заяв від 24 вересня про те, що українські сили окупують половину села Вербове (18 км на південний схід від Оріхова). Фронтовий блогер заявив 29 вересня, що частини 7-ї гвардійської дивізії ВДВ все ще утримують Вербове, незважаючи на втрати.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

30 вересня російські війська провели наступальні операції під Куп’янськом і Кремінною, але не досягли підтверджених успіхів. Російський блогер заявив, що позиційні бої йдуть у районі Сеньківки (9 км на північний схід від Куп’янська) та у Серебрянському лісництві (11 км на південь від Кремінної). Інший блогер заявив, що російські війська атакували українські позиції біля Білогорівки (10 км на південь від Кремінної). Офіційний представник Східної групи військ України капітан Ілля Євлаш заявив, що російські війська минулої доби відновили наступальні дії на куп’янському та лиманському напрямах і двічі безуспішно намагалися прорвати оборону України.

На кадрах, опублікованих 30 вересня, ймовірно видно, як елементи добровольчого батальйону «Москва» штурмують та захоплюють українську позицію біля Кремінної. Повідомляється, що Міністерство оборони Росії (МО) сформувало добровольчий батальйон «Москва» у січні 2023 року, і добровільний загін складається зі спортсменів та російських футбольних уболівальників. На кадрах, опублікованих 30 вересня, нібито видно підрозділи 88-ї мотострілецької бригади (2-й армійський корпус т.зв. Луганської Народної Республіки), що діє на Сіверському напрямку (19 км на південь від Кремінної).
Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Повідомляється, що 30 вересня українські сили продовжили наступальні дії біля Бахмута, але не досягли якихось підтверджених успіхів. Відомий російський блогер заявив, що українські війська намагалися прорватися до залізниці на схід від Кліщіївки (7 км на південний захід від Бахмута) та Андріївки (10 км на південний захід від Бахмута). Російський агрегатор новин заявив 29 вересня, що українські сили контролюють половину Кліщіївки, а інша половина населеного пункту є спірною «сірою зоною». Представник Східної групи військ України капітан Ілля Євлаш заявив 30 вересня, що українська артилерія продовжує атакувати автошлях Т0513 (Бахмут-Горлівка), яка є ключовою логістичною лінією Росії.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

30 вересня російські війська продовжили наступальні дії на лінії Авдіївка-Донецьк і нещодавно просунулися вперед. Геолоковані кадри, опубліковані 27 вересня, показують, що російські війська трохи просунулися на захід від Мар’їнки (на південно-західній околиці Донецька). Український генеральний штаб повідомив, що російські війська провели безуспішні атаки на схід від Степового (8 км на північний захід від Авдіївки), на південний захід від Авдіївки та в районі Новоселівки (17 км на північний схід від Авдіївки), Тоненького (7 км на північний захід від Авдіївки), Мар’їнки та Новомихайлівки (10 км на південний захід від Авдіївки). Російський блогер також заявив, що російські війська атакували райони Новонікагилівки та Мар’їнки, але не уточнив, чим це закінчилося. Інший російський блогер 29 вересня посилив заяви про те, що російські війська провели успішні атаки в районі Досвідченого (3 км на південний захід від Авдіївки) та Веселого (на північно-західній околиці Донецька).
Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Російські джерела стверджують, що 30 вересня українські сили провели обмежені та безуспішні наземні атаки вздовж адміністративного кордону між Донецькою та Запорізькою областями. У Міноборони Росії заявили, що підрозділи Східного угруповання військ РФ відбили дві українські атаки в районі Приютного (15 км на південний захід від Великої Новосілки) та с. Рівнепіль (10 км на південний захід від Великої Новосілки). Російський блогер заявив, що українські сили атакували під Приютним трьома невеликими групами по 15 осіб у кожній. Інший російський блогер заявив, що 29 вересня українські сили провели розвідувально-бойову операцію в районі Приютного та Новомайорського (18 км на південний схід від Великої Новосілки).

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

30 вересня українські сили продовжили контрнаступальні операції на заході Запорізької області, але не досягли якихось підтверджених успіхів. У Генштабі України повідомили, що українські війська продовжують наступальні дії на Мелітопольському напрямі (захід Запорізької області). Російські блогери стверджують, що невеликі групи української піхоти без підтримки бронетехніки продовжують наступ у районі Роботино (10 км на південь від Оріхова), Новопрокопівки (13 км на південь від Оріхова) та Вербового (18 км на південний схід від Оріхова). Російські блогери стверджують, що українські сили атакували район на північ від Вербового і вели наступ у напрямку Копані (11 км на південний захід від Оріхова).

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

30 вересня російські війська продовжили контратаки на заході Запорізької області і нещодавно досягли незначних успіхів. Геолоковані кадри, опубліковані 29 вересня, показують, що російські війська відбили обмежені позиції на низці раніше втрачених російських оборонних позицій на південь від Роботино. Український Генштаб повідомив, що 30 вересня російські війська безуспішно намагалися повернути втрачені позиції у районі Роботино та Вербового. Російський блогер заявив, що російські сили також контратакують у районі Новоданилівки (4 км на південь від Оріхова) та Малої Токмачки (7 км на південний захід від Оріхова). Блогер заявив, що російські війська відновили дії на південний схід від Гуляйполя, ймовірно, маючи на увазі обмежені наступальні дії Росії в районі Червоного (9 км на схід від Гуляйполя). Російські джерела визнали, що російська ППО збила російський штурмовик Су-35 під час братовбивчого інциденту під Токмаком 29 вересня, як раніше повідомляв ISW.
Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя