Карта бойових дій в Україні 31 серпня

Мапа бойових дій в Україні 31 серпня.

Мапа бойових дій в Україні 31 серпня. фото: facebook.com/GeneralStaff.ua

Сьогодні, 31 серпня, в Україні розпочалася 554-та доба повномасштабної війни з Російською Федерацією. Українські сили продовжують контрнаступальні дії та поступово просуваються вперед.

RADA.zp.ua публікує карту бойових дій від Інституту вивчення війни (ISW) за даними 31 серпня.

Повідомляється, що українські сили знищили чотири російські літаки Іл-76 під час удару безпілотника по російському летовищу в Псковській області в ніч з 29 на 30 серпня. Представник Головного управління військової розвідки України (ГУР) Андрій Юсов заявив, що в результаті удару безпілотника було знищено 4 російських Іл-76 і, можливо, пошкоджено ще два літаки на аеродромі Псков, але не прокоментували характер удару і не взяли на себе відповідальність за нього.. Геолоковані кадри та російські джерела підтвердили факт удару та знищення як мінімум двох російських літаків Іл-76. Російські блогери стверджують, що по аеродрому Пскова завдали удару за допомогою 21 українського дрону. Російські джерела, у тому числі в Міністерстві оборони Росії (МО), заявили, що російські системи ППО та РЕБ також збивали українські безпілотники над Орловською, Тульською, Воронезькою, Рязанською, Калузькою, Брянською та Московською областями. Мер Москви Сергій Собянін заявив, що російська ППО відбила масований удар українських безпілотників по Центральному федеральному округу (великому адміністративному округу, що включає Москву, але не Псков) і що принаймні один із дронів прямував у бік Москви, що, можливо, дозволяє припустити, що російська влада може спочатку вважала, що українські сили мали намір завдати удару по Москві чи регіону навколо неї.

Російські сили, можливо, зосередили свою ППО на прикритті Москви і якимось чином не помітили незвичайно велику кількість українських дронів, які, як повідомляється, завдали удару по аеродрому Пскова. Українські безпілотники, збиті російською ППО над шістьма іншими областями, швидше за все, прямували до Москви або Псковської області і, ймовірно, не були частиною зусиль України щодо завдання ударів по цілям в інших областях.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Російські війська 30 серпня продовжили наступальні дії на рубежі Куп’янськ, Сватове, Кремінна, не добившись якихось підтверджених успіхів. У Генштабі України повідомили, що російські війська провели безуспішні наступальні операції в районі Новоєгорівки (16 км на південний захід від Сватового) та Білогорівки (13 км на південь від Кремінної). Командувач Східного угрупування військ України генерал-полковник Олександр Сирський заявив, що найбільш напружена ділянка лінії Куп’янськ-Сватово-Кременна знаходиться в районі Райгородки (13 км на захід від Сватового) і Ковалівки (12 км на південний захід від Сватового), де російські війська ведуть бронетанкові наступи.

Російський блогер заявив, що російські війська досягли невказаних успіхів у районі Новоєгорівки та Петропавлівки (7 км на схід від Куп’янська). Пов’язаний із Кремлем блогер також заявив, що російські війська активізують наступальні операції з напрямку Ягідне (22 км на південний схід від Куп’янська). Російський блогер стверджував, що частини 1-ї гвардійської танкової армії (Західний військовий округ) та 6-ї загальновійськової армії (Західний військовий округ) продовжували наступ на Куп’янському напрямку.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Українські військові повідомили, що станом на 30 серпня українські сили продовжили контрнаступні операції на південному фланзі Бахмута та продовжили наступ. Командувач Східного угрупування військ України генерал-полковник Олександр Сирський повідомив, що українські війська поступово просуваються, незважаючи на російські контратаки. Сирський додав, що найінтенсивніші бої відбуваються в районі Бахмута, Курдюмівки (12 км на південний захід від Бахмута), Ягідного (безпосередньо на північ від Бахмута) та Андріївки (9 км на південний захід від Бахмута). Російський блогер заявив, що українські штурмові групи атакували російські позиції поблизу Кліщіївки (6 км на південний захід від Бахмута) та Андріївки.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Російські війська продовжили наступальні операції на лінії Авдіївка-Донецьк, але 30 серпня не досягли нових територіальних завоювань. Пов’язаний із Кремлем блогер заявив, що російські війська відновили наступ на Мар’їнку (безпосередньо на захід від Донецька). У Генштабі України повідомили, що українські сили продовжують відбивати атаки російських військ на Мар’їнку та Новомихайлівку (30 км на південний захід від Донецька).

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Українські сили провели наступальні операції вздовж кордону Донецької-Запорізької областей та, як повідомляється, просунулися 30 серпня. Пов’язаний з Кремлем блогер заявив, що українські сили просунулися у напрямку Володіно (13 км на південь від Великої Новосілки), і що російські війська були змушені відступити з кількох висот у цьому районі через загрозу тактичного оточення. Інші російські блогери та командир російського батальйону «Схід» Олександр Ходаковський заявили, що українські сили посилюють наступальну активність на лінії Приютне-Старомайорське (8-18 км на південь від Великої Новосілки).

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Російські війська провели обмежені наступальні операції вздовж кордону Донецько-Запорізької областей та в районі Вугледару та, як повідомляється, просунулися 30 серпня. Російський блогер заявив, що російські війська просунулися вперед під час стрілецького бою з українськими силами на захід від Старомайорського. У Генштабі України повідомили, що українські війська відбили наземну атаку російських військ під Старомайорським. Ходаковський заявив, що 30 серпня російська 155 бригада морської піхоти (Тихоокеанський флот) відбила кілька позицій у районі Миколаївського (27 км на південний захід від Донецька) на заході Донецької області.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

30 серпня російські війська здійснили обмежені наступальні операції на заході Запорізької області. У Генштабі України повідомили, що російські війська провели невдалі наступальні дії в районі Малої Токмачки.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Російські блогери стверджують, що 30 серпня українські сили здійснили нові обмежені рейди на лівобережжі Херсонської області. Відомий російський блогер заявив, що українські війська висадилися на північний захід від Підстепового (17 км на схід від Херсона) та на острові у дельті річки Дніпро. Однак інший блогер заявив, що російські сили знищили українські катери, коли вони наближалися до східного берега.

Російські сили продовжили зусилля щодо забезпечення безпеки мосту через Керченську протоку від морських загроз. На супутникових знімках від 29 і 30 серпня видно, що російські війська потопили баржі біля Керченського мосту, імовірно для того, щоб морські безпілотники не завдавали ударів по судах поблизу мосту або мосту. Один російський блогер розкритикував цю спробу і заявив, що кількох сотень метрів між баржами достатньо, щоб морські дрони могли  там пройти.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя