Доведеться обстежити кожен квадратний метр: як планують розміновувати Запорізьку область | Новини Запоріжжя

Запорізька область — одна з найзамінованіших в Україні. Російські окупаційні війська, готуючись до контрнаступу Збройних сил, засіювали смертоносними снарядами поля, дороги та території населених пунктів, щоб уповільнити просування українських військ. Навесні й влітку 2023 року російські пропагандистські телеграм-канали активно повідомляли про те, як вони масштабно мінують тимчасово окуповані території, готуючись до українського контрнаступу. Лише один гусеничний мінний загороджувач ГМЗ-3, про який писали загарбники, за 20 хвилин засіював протитанковими мінами смугу поля завдовжки один-два кілометри. Також з’являлась інформація про мінування доріг та навіть дамб.

Влітку очільник Запорозької обласної військової адміністрації Юрій Малашко зазначав, що замінування російськими військовими територій Запорізької області є однією з найбільших проблем регіону.

Втім, якою є реальна ситуація з мінуванням територій на окупованих землях регіону, наразі на 100% об’єктивно сказати важко, бо українські фахівці їх поки що не можуть обстежити.

Знешкоджено десятки кілограмів вибухових речовин та сотні боєприпасів

На підконтрольній українській владі частині Запорізької області поліцейські-вибухотехніки щодня проводять роботи з пошуку та знешкодження боєприпасів, які залишаються від ракетно-бомбових атак та артилерійських обстрілів ворога.

Як повідомляють у Національній поліції Запорізької області, за 11 місяців 2023 року фахівці здійснили понад 1370 службових виїздів. Загалом сапери знешкодили тисячі боєприпасів та розмінували десятки кілометрів території. Виявлені вибухонебезпечні предмети знищують у спеціально відведених місцях. Небезпечні знахідки, які неможливо транспортувати — знешкоджують підривом на місці.

Цьогоріч вибухотехніки знешкодили майже 52 кілограми вибухових речовин та понад 610 одиниць нерозірваних снарядів, мін, ракет, ручних гранат, вибухових елементів касетних боєприпасів тощо.

Водночас в ДСНС повідомляють, що з початку року фахівці Служби знищили 891 вибухонебезпечний предмет. Рятувальники обстежили 1235 гектарів земель сільськогосподарського призначення та 6 тисяч гектарів річки Дніпро.

Правоохоронці нагадують, що при виявлені залишків ракет, снарядів та інших нерозірваних боєприпасів слід негайно викликати поліцію чи ДСНС. Категорично заборонено самостійно переміщувати чи торкатися їх.

«На прифронтових територіях зустрічаються непоодинокі випадки, коли люди при спробі перенести чи транспортувати небезпечні знахідки смертельно травмуються у результаті їхньої детонації», — повідомляють у пресслужбі Національної поліції.

Близько 600 тисяч гектарів землі засмічено вибухонебезпечними предметами

Після перемоги України та деокупації населених пунктів Запорізької області всі території слід буде обстежувати. В першу чергу, необхідно буде розміновувати території, де наразі йдуть бої, про це розповів директор департаменту агропромислового розвитку Запорізької обласної військової адміністрації Олександр Ясинецький. Орієнтовно 600 тисяч гектарів землі потенційно може бути засмічено вибухонебезпечними предметами, йдеться у матеріалі «Мільярдні збитки, замінування полів та земля в окупації: як бойові дії та підрив Каховської ГЕС вплинули на аграрний сектор і продовольчу безпеку Запорізької області».

«У Запорізькій області — 150 кілометрів лінії розмежування між Україною і загарбниками. Тобто 20 кілометрів з одної сторони і 20 кілометрів з другої сторони — це та земля, на якій неможливо здійснювати господарську діяльність. На площі 600 тисяч гектарів — постійні бойові дії та «прильоти», — каже посадовець. — На сьогодні в Запорізькій області обстежено 1 235 гектарів. Це землі не ближче 20 кілометрів до лінії розмежування, які можливо обстежити з урахуванням безпекової ситуації. З них сім гектарів розміновано, інша площа обстежена. Всього виявлено 17 вибухонебезпечних предметів, їх знешкодили».

За словами директора департаменту агропромислового розвитку Запорізької ОВА, по мірі деокупації території ці роботи будуть тривати, але дуже повільно, адже величезні площі потребують розмінування. Олександр Ясинецький констатує: для того, аби розмінувати всю Запорізьку область, потрібні десятиліття.

Понад 22 тисячі квадратних кілометрів потрібно буде розмінувати після деокупації регіону

Оперативна обстановка на Запорізькому напрямку наразі дуже складна, про це «Першому Запорізькому» розповів Олексій Караулов, виконуючий обов’язки директора департаменту з питань цивільного захисту населення Запорізької обласної військової адміністрації. В нашому регіоні лінія розмежування була «накреслена» ще на початку весни 2022 року. Швидко деокупувати населені пункти під час контрнаступу, як планувалось, на жаль, не вдалось. Тож наразі в Запорізькій області ситуація з розмінуванням відрізняється від Херсонської, Харківської чи Київської областях, де є звільнені міста й села, і є що розміновувати.

За попередніми даними після деокупації населених пунктів Запорізької області потрібно буде розмінувати орієнтовно 22 тисячі 346 квадратних кілометрів.

«Доведеться обстежувати майже кожен будинок, кожну лікарню, ті ж рекреаційні зони, пляжі на нашому морі, куди ми хочемо поїхати. Це дуже об’ємна робота», — підкреслює Караулов.

Відповідно до розпорядження від 27 вересня 2023 року №523 створено координаційну групу з обміну інформацією та налагодження взаємодії під час виконання робіт з обстеження земель сільськогосподарського та іншого призначення та затвердження її складу. Також вже є проєкт розпорядження начальника Запорізької обласної військової адміністрації про створення штабу з організації розмінування, очищення від вогненебезпечних предметів деокупованих територій області. Цей штаб буде займатися виключно координацією дій щодо розмінування.  

Тільки за попередніми даними у Запорізькій області обстежити й розмінувати потрібно буде орієнтовно 27 тисяч кілометрів лінії електропередач, 5678 кілометрів доріг, 281 штучну споруду (це переважно мости й залізничні переходи), 669 кілометрів залізничних колій, які наразі знаходяться на тимчасово окупованій території та 7790 тисяч кілометрів газогонів.

«Ми не знаємо, на жаль, коли буде здійснена деокупація, та що нас чекає на тій території. Найімовірніше, це буде повна розруха. Але обсяг роботи буде дуже великий», — підкреслив посадовець.

Для розмінування територій Запорізької області також планують залучати й іноземних партнерів. Таке рішення прийняли під час конгресу при Офісі президента України, на якому були всі профільні служби, що залучатимуться до розмінування регіону. 

«Але на сьогодні, на нашу думку, це питання так гостро не стоїть. Зараз направляти їх в зону активних бойових дій, нехтуючи безпекою, немає жодного сенсу, — говорить Олексій Караулов. — А от при виконанні заходів з деокупації, звичайно ми будемо їх залучати. І також плануємо, це основний ресурс, за рахунок інших областей створення піротехнічних груп і направлення до нашої області у ДСНС». 

Що стосується коштів на фінансування розмінування територій, то наразі їх не виділяють, бо немає, власне, що розміновувати. Ті роботи, які наразі проводять працівники ДСНС та Національної поліції, фінансуються з бюджету держави. Кошти з обласного бюджету будуть вже виділятися після звільнення територій від російських загарбників, коли буде активна фаза розмінувань.

Як ворог знищує довкілля Запорізької області: огляд найбільш серйозних екологічних наслідків російського вторгнення

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя