Викликає рак? Комаровський пояснив, що не так зі смаженою їжею

Вызывает рак? Комаровский объяснил, что не так с жареной едой

Багато серйозних наукових досліджень запевняють нас у тому, що смажена їжа викликає рак. Чи це так насправді?

На це питання відповідає РБК-Україна (проект Styler) із посиланням на нове відео доктора Комаровського на YouTube.

Чим небезпечна смажена вода

Їжа, яку посмажили, набуває кольору та смаку, а сам процес називається спеціальним терміном.

Реакція Майяра — це хімічна реакція між амінокислотами та цукрами, яка відбувається при нагріванні. Прикладом такої реакції є смаження м'яса або випікання хліба, в ході яких у процесі нагрівання харчового продукту виникає типовий запах, колір та смак приготовленої їжі.

Гетероциклічні аміни (ГЦА) утворюються, коли до реакції Майяра додаються речовини, що містяться у м'язах при впливі високої температури.

"Вони утворюються при смаженні м'яса та риби", — сказав лікар.

Поліциклічні ароматичні вуглеводи (ПАУ) утворюються, коли жир або соки безпосередньо потрапляють на відкритий вогонь або поверхню з високої температури.

Медик повідомив, що дослідження довели, що ГЦА та ПАВ багаторазово збільшують ризик онкологічних захворювань.

"Насамперед рак кишківника, рак простати, молочної залози", — уточнив Комаровський.

ГЦА та ПАУ визнані канцерогенами.

Лікар повідомив, що в тих місцях, де люди вживають смажені продукти понад чотири рази на тиждень — рівень онкології вищий.

Однак, за словами лікаря, наразі невідомо, яка саме концентрація ПАУ та ГЦА призводить до утворення онкології.

 

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя