«Втрачають власну самоідентифікацію»: мешканка Запорізької області розповіла про життя в окупації | Новини Запоріжжя

На тимчасово окупованій частині Запорізької області наразі складно вижити без російського документа. Без нього не можна отримати медичні послуги вже на кінець цього року. Відмовляється приїжджати «швидка допомога».

Про це розповіла мешканка тимчасово окупованих Полог «Новинам Приазов’я» на умовах анонімності.

З кожним днем жити без російського документа все важче. На кожному блокпості загарбники висувають претензії, чому людина досі не оформила цей документ. При цьому виїхати з окупації вкрай важко. Навіть якщо користуватися послугами перевізників, немає гарантії, що люди пройдуть так звану фільтрацію.

«Через треті країни їхати – потрібен обов’язково закордонний паспорт. Через Сумську область – треба пройти фільтрацію. І цю російську фільтрацію вдається пройти лише людям передпенсійного або пенсійного віку та інвалідам, які виїжджають через стан свого здоров’я. Решта проходить дуже важкі допити. Перевізники є, і неважливо, наскільки великі суми вони просять за цей виїзд. Та вони – зовсім не гарантія того, що ФСБ на «кордоні» тебе пропустить у вільну Україну», – зауважила вона.

Наразі до окупованого міста з Криму та Росії завозять ліки та продукти. Втім, ціни постійно підвищуються, а роботи мало та й далеко не всій йдуть працювати до загарбників. В окупації цінуються комунальники, продавці, експерти в торгівельній сфері. Щоб вижити, люди садять городи та вирощують птицю.

Тим часом російська пропаганда продовжує поширюватися на окупованих територіях і в деяких випадках досягає своєї мети.

«Навіть якщо люди не читають російські новини, не дивиться їх і не слухають, то ми чуємо розмови людей, які живуть навколо. Вони з кожним днем втрачають віру у щастя, адже люди не бачать своїх близьких, люди втратили власну самоідентифікацію. І ми дуже боїмося того, що тимчасово окупована територія і далі залишатимуться тимчасово окупованою, бо повертати, морально повертати людей звідси навіть після перемоги буде надзвичайно складно», – каже вона.

В окупованому Бердянську невідомі «віджали» пивоварню й продають її обладнання.

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя