Як вибрати найкращий банк для своїх потреб

Діяльність кожної банківської установи спрямована на задоволення фінансових потреб клієнта – юридичної чи фізичної особи, яка планує зробити в банку депозит чи отримати позику, відкрити розрахунковий для збереження та накопичення грошей тощо. Кожен банк надає послуги з обслуговування рахунків клієнта, забезпечуючи переказ коштів та їхнє зарахування на поточний рахунок, однак далеко не всі банківські установи працюють на ринку онлайн-банкінгу (для прикладу MTB Банк віднедавна запустив у дію зручний банківський мобільний додаток), тому, перед тим як обрати банк варто детально ознайомитися з переліком його послуг, а також врахувати параметри його репутації, фінансової стійкості та надійності фінансово-кредитної установи.

Як перевірити надійність банку

Перевірка та аналіз надійності фінансово-кредитної установи передбачає вивчення та опрацювання декількох аспектів, що пов’язані з фінансовою стійкістю банку, зокрема, щодо:

  • наявності у банку ліцензії, виданої Національним банком України чи відповідним державним регулятором, що працює на фінансовому ринку. Наявність ліцензії означає, що за діяльністю банку здійснюється нагляд відповідними фінансовими та контролюючими установами, завдяки чому суттєво знижується імовірність банкрутства банку;
  • власників банку. Найбільш надійними банками безперечно є фінансово-кредитні установи, засновниками та власниками активів є держава або одна чи декілька європейських або американських фінансових груп. Всю необхідну інформацію щодо засновників та кінцевих бенефіціарних власників можна знайти на вебсайті Національного банку України та/або на сайті конкретного банку;
  • репутації банку, яка грунтується  на загальній оцінці і сприйнятті суспільством, реальними та потенційними клієнтами, можливими та реальними інвесторами інформації про діяльність банку за певний період, рівня обслуговування клієнтів та якості пропонованих ним банківських продуктів чи послуг.

Які фактори та показники враховуються під час вибору банку

Під час аналізу інформації щодо фінансових показників банківської установи варто врахувати оцінку фінансової стабільності (стійкості) банку, яку він отримує за даними рейтингових агенцій. Для тих, хто планує отримувати в банку кредити, слід детально ознайомитися з його кредитною політикою, зокрема щодо відсоткових ставок та максимально можливої суми позики.

Для прикладу в МТБ БАНКу можна отримати кредит з терміном погашення до 15 років на суму до 20 мільйонів гривень, а оформлення кредитної картки «Benefit NEW» дозволяє приватним позичальникам користуватися кредитними коштами в сумі від одної тисячі до 170 тисяч гривень впродовж 55 днів за мінімальними відсотками.

За кошти, розміщені в МТБ БАНКу у вигляді депозиту, установа нараховує відсотки в розмірі до 15,2% річних, а заданими незалежного рейтингового агентства «Кредит-Рейтинг» надійність депозитів у цьому банку відповідає показнику «5» — найвищому ступеню надійності.

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя