Вчителі, судді та «криміналітет»: кого й для чого звозять до Запорізької області російські загарбники | Новини Запоріжжя

Щоб змінити етнічний склад й показати на міжнародній арені, що на окупованих територіях чекали на «руській мір» загарбники звозять на захоплену частину Запорізької області росіян. Серед них: медичні працівники, вчителі, громадські активісти, дрібні правоохоронці та журналісти, а також люди з кримінальним минулим.

Про це повідомив Андрій Орлов, директор Центру стратегічного розвитку територій із Мелітополя «Новинам Приазов’я».

Перший рік після окупації частини Запорозької області до регіону приїжджали російські військові, представники спецслужб і чиновники з сім’ями. А потім до підконтрольних загарбникам населеним пунктам стали завозити людей з кримінальним минулим, для залякування та провокування місцевого населення.

«Для того, щоб простіше було впливати на бізнес, на певних керівників, щоб перетягувати їх на свій бік. РФ часто використовує криміналітет у політичних цілях, це відомо. Вони завозять своїх злочинців на тимчасово окуповані території для інтеграції так званого «руського міра» у будь-який спосіб. Тобто окупаційна влада навмисно загострює криміногенну ситуацію на окупованих територіях», – вважає Орлов.

Люди з кримінальним минулим у громадських місцях провокують місцевих жителів на конфлікт, щоб під час сварок виявити людей з проукраїнською позицією. Зрештою українців в окупації засуджують і кидають до вʼязниць.

Крім того на окуповані території Запорізької області ворог звозить вчителів, дрібних правоохоронців, людей з культурного сектора, лікарів, дрібних журналістів, громадських активістів, навіть завозять своїх суддів, просто робітників й певних агітаторів.

До окупованої частини Запорізької області переїжджають й росіяни, які вірять в лозунг «Росія тут навсєгда». Такі люди, за словами Андрія Орлова, продають своє майно у РФ й намагаються придбати чи орендувати квартири в Бердянську або Мелітополі.

«Хоча відомо, що багато хто з таких переселенців просто втік від проблем із законом – кредити, борги або дрібні правопорушення, щоб не відповідати за законом самої Росії», – сказав директор Центру стратегічного розвитку.

На його думку, забезпечити певний порядок на місцях після деокупації населених пунктів  буде достатньо складно. Орлов вважає, що у такий спосіб Росія намагається змінити етнічний склад населення і вплинути на формування нової ідентичності на окупованих територіях.

«Це певний козир на міжнародній арені, який Росія буде тримати й використовувати в перемовинах на міжнародному рівні. Тобто демонструючи певну прихильність населення тимчасово окупованих територій до тієї політики, яку впроваджує РФ на сьогодні там», – зауважив він.

Окупаційна влада посилює антиукраїнську пропаганду на дітей Запорізької області

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя