Промислові вентилятори: як правильно вибрати

Назва «промислові» говорить сама за себе: вентилятори такої категорії призначені для використання на підприємствах – на складах, у цехах, офісах, майстернях, лабораторіях та багатьох інших приміщеннях, виробничий процес в яких вимагає вентиляції чи рекуперації повітряних мас. Саме від роботи таких пристроїв залежить здоров’я, самопочуття та продуктивність робітників, що знаходяться в них, а також комфортність перебування. Тому правильність вибору для подальшого встановлення цих агрегатів набирає великого значення.

Основні задачі, що виконують промислові вентилятори

Перш ніж починати вибирати промислові вентилятори, потрібно мати уявлення про функціонал, який вони можуть виконувати. Серед основних задач, які можуть вирішуватися за допомогою таких пристроїв, наступні:

  • обдув приміщення чи окремих зон;
  • охолодження повітряних мас;
  • переміщення матеріалів;
  • сушіння;
  • всмоктування ниток, пилу, відрізків плівки тощо.

Виходячи з конкретного функціонала обирають потрібне обладнання.

Ключові критерії вибору промислового вентилятора

Перед тим, як починати шукати потрібне обладнання для свого підприємства, потрібно визначитися, де і з якою метою буде встановлюватися придбаний вентилятор. І вже потім з урахуванням цього підшукувати потрібну техніку.

Крім того, існує безліч критеріїв, на які потрібно звертати увагу при вивченні каталогів у магазині. Розібратися в них зможе далеко не кожен, тому потрібно намагатися враховувати декілька ключових, які найбільше впливають на вибір. Серед них слід виділити наступні:

  • Температура потоку повітря, тип домішок та агресивність. В залежності від цього обирають радіальні, пилові вентилятори чи димосмоки.
  • Повний тиск (Па) та об’єм повітря, що може перемістити вентилятор.
  • Потужність та частота обертання робочого колеса. Від цього параметра буде залежати швидкість переміщення потоку повітря.
  • Рівень вібрації та шуму. В залежності від граничних показників цього критерію вибирають агрегат, виготовлений з того чи іншого матеріалу, а також наявність в його будові віброізолятора чи поглинача шуму.
  • Метод монтажу. В залежності від місця, де планується встановити вентилятор, буде обиратися канальна, настінна чи дахова модель.
  • Тип пристрою. Всі промислові вентилятори розділяють на два типи: відцентрові та осьові. Вони відрізняються будовою та способом запуску, тому цей параметр також досить важливий.
  • Вид промислового вентилятора. Пристрої бувають вибухозахищені, кухонні, камінні, призначені для агресивних середовищ. Слід віддавати перевагу тому, який потрібен в кожному конкретному випадку.

Це основні критерії, з урахуванням яких, в першу чергу слід вибирати вентилятори. Але разом з тим існує багато інших критеріїв, на які також слід звертати увагу в процесі вибору. Це такі параметри, як діаметр та форма каналу, розмір патрубка, тип електроживлення, температурний діапазон, клас захисту та низка інших.

Саме тому вибір промислового вентилятора вважається доволі складним завданням, для вирішення якого краще скористатися допомогою фахівця. Спеціалісти компанії СИСТЕМАКС надають консультації щодо вибору та допомагають визначити потрібну модель.

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя